emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
28 Квітня 2021 Молофій Тетяна 1529

Критичні дні. Коротко про головне

Кожна дівчинка чи жінка чула про таке страшне слово як передменструальний синдром (ПМС), та кожна, хоча б раз, відчувала біль під час місячних. Отже, розглянемо ряд питань, що найчастіше турбують жінок.
Що таке ПМС ? Це комплекс неприємних симптомів, які можуть турбувати жінок за декілька днів до початку менструації.
Психологічні симптоми: втрата емоційного самоконтролю, погіршення памяті, неуважність, тривога, замкнутість, пригнічений настрій, сновидіння з жахами, роздратованість.
Фізичні симптоми: головний біль, біль внизу живота, у суглобах, спині; вугрі; підвищена пітливість; нагрубання молочних залоз, збільшення маси тіла; невгамовне бажання їсти, тяга до солодощів, спрага; цистит; діарея або закрепи.
Як боротися з цим станом? Такий стан є фізіологічним для жінок, тому ми можемо тільки полегшити його перебіг.
1). Правильно харчуйтеся. Щоб зменшити здуття живота та болі в ділянці кишківника потрібно перейти на часте харчування невеликими порціями. Їсти можна 5 6 разів на день, але порції мають бути маленькими, щоб виключити переїдання.
У період ПМС потрібно також відмовитися від занадто солодкої та солоної їжі, і не зловживати міцною кавою та чаєм. Через солоні продукти можуть виникати набряки, а дуже солодкі страви стимулюють нервовому систему та підвищують рівень її збудження.
Для зменшення дискомфорту в молочних залозах, який може виникати в ці дні, корисно вживати оливкову та льняну олію. У цих продуктах багато вітамінів групи A та E, які грають важливу роль у нормальному функціонуванні гормональної системи.
2). Регулярне дозоване фізичне навантаження. Легка фізична активність чи піша прогулянка на свіжому повітрі перед сном не зашкодять, а от від тяжких фізичних вправ у цей період краще відмовитися.
3). Режим дня. Для полегшення перебігу ПМС потрібно лягати спати не пізніше, ніж о 22:00 (8-ми годинний нічний сон), щоб давати можливість організму повноцінно відновитися, нобмежити використання гаджетів після 21:00, відмова від використання енергозберігаючих ламп білого світла в приміщенні для сну.
4). Відмовтеся від шкідливих звичок. Вживання алкоголю та паління негативно впливають на організм в цілому, а в період ПМС шкідливі звички можуть лише погіршити самопочуття жінки. Замість цього для релаксації варто віддати перевагу травяним чаям з мятою та мелісою.
5). Уникайте стресу. Допомогти впоратися з негативними емоціями можуть заняття для релаксації: йога, дихальні практики, масаж, ванни з ефірними оліями мяти та лаванди. Лазня та сауна в цей період протипоказані, тому що занадто висока температура може спричинити головний біль та судинні кризи. Якщо негативні прояви з боку нервової системи виражені значною мірою, слід звернутись до лікаря який може порадити тимчасовий прийом седативних засобів, однак займатися самолікуванням і обирати їх самостійно не варто.
Біль під час місячних-норма чи патологія? В медицині біль під час місячних називається альгодисменорея. Вона буває первинна, що допускає варіант норми, та вторинна, яка виникає при наявних гінекологічних захворюваннях у жінок.
Поговоримо про первинну альгодисменорею. Це:
молодий вік хворих (16-25 років- виникає через 1-1,5 року після менархе);
поява болю з першої в житті менструації чи невдовзі після неї (має переймоподібний характер, локалізується внизу живота і часто ірадіює в поперекову та крижову ділянку, внутрішню поверхню стегон);
наявність супутніх вегетосудинних симптомів блювота, нудота, проноси, пітливість, головний біль, запаморочення;
відсутність патологічних змін при гінекологічному дослідженні;
характерні конституційні особливості хворої (астенічна тілобудова зі зниженою масою тіла, дівчата матері яких страждали на альгодисменорею).
Терпіти чи ні ? Це залежить від ступеня важкості та інтенсивності болю. Час від часу характер менструального циклу змінюється залежно від способу життя, сезонних змін. В нормі під час місячних жінка може відчувати легкий дискомфорт внизу живота, підвищену чутливість, сонливість. Вважається нормальним використання час від часу різних симптоматичних препаратів для полегшення стану.
У деяких жінок прояви ПМС настільки виражені, що вони порушують звичний ритм життя та ускладнюють нормальний відпочинок, а також будь-яку роботу. Отже, якщо біль внизу живота або в попереку яскраво виражений, трапляються напади вегетативних реакцій (озноб, відчуття жару, мігрені, навіть знепритомнення), різке здуття кишківника, затримка газів, тоді слід звернутися до лікаря для зясування причин болісних місячних і призначення комплексної терапії.
Як усувати біль?
Нестероїдні протизапальні засоби пригнічують дію фермента циклооксигенази, який приймає участь у виробленні простагландинів, одночасно зменшуючи спазм мязів маткової стінки та кровоносних судин та знижуючи подразнення больових рецепторів.
Але не варто їх приймати, якщо ви маєте протипоказання (відчуваєте нудоту, болі в ділянці шлунку, маєте діагностовані захворювання шлунково-кишкового тракту або шлунково-кишкову кровотечу в анамнезі).
Седативні препарати (настоянки валеріани, пустирника, препарати брому) також слід приймати перед початком очікуваної менструації.
Важливо! Самолікування безрецептурними знеболювальними препаратами це тимчасова та ненадійна міра полегшення менструального болю. Для призначення ефективного та безпечного лікування дисменореї необхідно звернутися до лікаря.
Навіть у разі болю, який можна вважати варіантом норми, не потрібно його терпіти і варто звернутися до лікаря, щоб отримати рекомендації, як більш детально спостерігати за менструальним циклом і його змінами. Декілька візитів до гінеколога допоможуть забути про проблему і насолоджуватися життям навіть у критичні дні.

Молофій Т.І., студентка 6 курсу, Ніцович І.Р. - доцент кафедри акушерства та гінекології Буковинського державного медичного університету

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 19.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.62
39.65
42.2
42.22

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо