emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
28 Квітня 2021 Горбатюк Владислава 1796

Преконцепційна підготовка до вагітності
Вагітність це прекрасний, дуже відповідальний та хвилюючий період у житті батьків. Усвідомлення зародження нового життя дарує відчуття справжнього щастя.
А чи відомо вам, що потрібно ретельно готуватися до настання бажаної вагітності ? Подружня пара, яка планує дитину, повинна знати, що здоровий малюк може народитися тільки у здорових батьків.
Оцінити стан здоровя майбутніх батьків, провести лікування хронічних захворювань та інфекцій дозволяє прегравідарна або преконцепційна підготовка тобто та, що передує заплідненню яйцеклітини.
Преконцепційна підготовка спрямована на зміцнення здоровя жінок репродуктивного віку до зачаття, і тим самим на покращення результатів, повязаних з вагітністю (зменшення ризиків виникнення різноманітних ускладнень під час вагітності та пологів, а також народження дітей із внутрішньоутробними вадами розвитку). Вона має проводитись перед першою вагітністю (ідеальна модель), або перед наступними вагітностями, за 3 місяці до передбачуваного терміну зачаття. Про що потрібно подбати заздалегідь, перш ніж приступати до зачаття ?
1. Харчування. Рекомендується щоденно вживати овочі, фрукти, фруктові соки. Слід обмежити вживання жирів та вуглеводів, виключити з раціону копченості, напівфабрикати і продукти із значним вмістом стабілізаторів та консервантів. Калорійність раціону має складати близько 2400 ккал/добу. В раціон необхідно включати близько 60 - 80 г білка, продукти харчування, в яких велика кількість клітковини, молоко та молочнокислі продукти. При ожирінні рекомендується білково-рослинна їжа, проведення розвантажувальних днів.
2. Шкідливі звички та спосіб життя. Сімейній парі необхідно категорично відмовитись від вживання алкоголю та тютюнопаління за 3-6 місяців до планованого зачаття. Важливо не допускати фізичного навантаження, яке повязане із підняттям важких предметів, тривалого знаходження у вертикальному положенні. Слід уникати перевтоми, надмірного впливу сонячної радіації, стресів, переохолодження, гарячих ванн та саун. За умови відсутності акушерських ускладнень рекомендуються легкі фізичні вправи та спеціальні курси аеробіки.
3. Вітамінні та інші добавки в період вагітності:
а). Фолієва кислота. Її призначають для профілактики вроджених вад розвитку нервової трубки плоду, як мінімум за 3 місяці до зачаття та в ранні терміни до 16 тижнів вагітності. Рекомендується вживати щоденно 400 мкг фолієвої кислоти як чоловікові, так і жінці. Але слід памятати, що будь які призначення проводить саме ваш лікуючий лікар, в жодному разі не потрібно обирати препарати самостійно, адже доза для лікування і профілактики різна. Фолієва кислота також надходить в наш організм з продуктами харчування, але в недостатній кількості. Найбільша кількість її міститься в фруктах, овочах, шпинаті, спаржі, салаті, броколі, динях та бананах;
б). Полівітаміни (поєднання вітаміну A, рибофлавіну, цинку, магнію, кальцію, йоду) перед заплідненням та в ранні терміни вагітності попереджують утворення вад розвитку у плода та поліпшують стан матері.
4. Слід також відвідати свого акушера гінеколога, який вас огляне, проконсультує та призначить необхідні обстеження, основними з яких є:
кольпоскопія, забір мазків на мікрофлору та онкоцитологічне дослідження;
УЗД органів малого тазу;
обстеження на TORCH-інфекції, ВІЛ, сифіліс та деякі види гепатитів (В і С).
лабораторне визначення групи крові і резус-фактора, для визначення ризику групової та резус-несумісності крові.
5. Не зайвими будуть консультація дільничного терапевта та візит до стоматолога для оцінки стану вашої ротової порожнини та вчасної санації вогнищ інфекції.
6. Контроль ваги тіла. Жінкам, які важать менше 45 кг необхідно нормалізувати масу тіла в бік її збільшення, а жінкам з надмірною вагою зайнятись поступовим схудненням, шляхом регулярних занять спортом та обмеженням вживання вуглеводневої їжі.
Отже, для того щоб виносити та народити здорову дитину, дуже важливим є відповідальне ставлення та серйозний підхід обох батьків до майбутньої вагітності. Ні в якому разі не нехтуйте порадами лікарів, обовязково проконсультуйтесь із різними спеціалістами, перед таким важливим етапом у вашому житті.
Приємної вам вагітності та легких пологів.

Горбатюк В.Ю. - студентка 6 курсу, Ніцович І.Р. - доцент кафедри акушерства та гінекології Буковинського державного медичного університету.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 23.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.59
39.64
42.29
42.34

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо