emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
28 Квітня 2021 Сабашевський А.О 1852

Ранній токсикоз вагітних

Дізнавшись про вагітність, більшість жінок очікують поганого самопочуття, нападів нудоти і навіть блювання. І дійсно, токсикоз часто є супутником багатьох майбутніх мам на ранніх термінах вагітності. Та чи можна якось полегшити ці неприємні симптоми?
Токсикоз (гестоз) - це синдром, що виникає внаслідок порушення адаптації жінки до вагітності. За часом виникнення виділяють ранній гестоз, про який і піде мова в даній статті, і пізній гестоз, який може зявлятися після 20 тижнів вагітності і проявляється підвищенням артеріального тиску і появою білка в сечі.
Коли починається ранній гестоз вагітних ? Він зазвичай виникає у першій половині вагітності. Як правило, після закінчення формування плаценти (в 12-13 тижнів вагітності) явища токсикозу припиняються. Під час нормальної вагітності в організмі жінки відбуваються адаптаційні зміни функції багатьох органів і систем, які регулюються нервовою системою за участю залоз внутрішньої секреції. Токсикоз же виникає внаслідок неможливості адаптаційних механізмів організму майбутньої мами адекватно забезпечити потреби плода.
Прояви раннього токсикозу.
Найчастішим проявом є блювання. Рідше зустрічаються інші форми токсикозу:
дерматози вагітних - найбільш поширеною формою є свербіж вагітних, який може бути на невеликій ділянці шкіри або поширюватися по всьому тілу, включаючи стопи і долоні.
слинотеча підвищене виділення слини, у зв'язку з чим відбувається втрата рідини (до 1 літра за добу).
тетанія (хорея) вагітних - проявляється судомами мязів, частіше вони бувають в пальцях рук, іноді в мязах тіла.
остеомаляція розмякшення кісток через порушення обміну кальцію та фосфору, при цьому частіше вражаються кістки тазу та хребта.
невропатія та психопатія вагітних.
Як полегшити симптоми блювання вагітних?
Лікування легкої форми гестозу зазвичай проводиться вдома. Жінки повинні нормалізувати свій режим харчування та відпочинку, збільшити прогулянки на свіжому повітрі.
Харчуватися потрібно маленькими порціями, дробно, через кожні 2-3 години. Їжа повинна бути легко засвоювана, висококалорійна і вітамінізована. Продукти вибираються з урахуванням бажань вагітної, за винятком гострих страв, копченостей. Важливо памятати, що дуже гаряча або дуже холодна їжа часто провокують блювоту, тому страви повинні бути теплими.
Показаний прийом лужних мінеральних вод у невеликих кількостях 5-6 разів на день. Якщо нудота і блювання виникають вранці, відразу після пробудження рекомендується снідати лежачи в ліжку, не встаючи. На сніданок можна зїсти сухі крекери, сухарик, попити чаю або води з лимоном, дозволений легкий йогурт.
Жири і білки тваринного походження рекомендується вживати в першій половині дня, коли більш активні ферменти підшлункової залози. Молочні продукти краще їсти після обіду або перед сном. Не рекомендується використовувати їжу з консервантами, мясо бройлерних курей, продукти швидкого приготування, фаст фуд. Для підтримки обмінних процесів в організмі бажано випивати до 2 літрів рідини на добу.
При неефективності немедикаментозних засобів лікар призначає ліки, які допомагають боротися з блюванням. В першу чергу це рослинні заспокійливі засоби, ліки від нудоти, блювання, препарати вітаміну групи В6.
Якщо, не дивлячись на всю проведену терапію, блювання посилюється, лікар виявляє зміни в аналізах крові та сечі, а маса тіла продовжує знижуватися - показана госпіталізація в стаціонар, де проводиться внутрішньовенне введення ліків, які відновлюють втрачену організмом рідину, мікроелементи і білки.
Для поліпшення кровоплину через плаценту і полегшення надходження кисню до плоду може призначатися оксигенотерапія - вдихання киснево-повітряної суміші протягом 20-30 хвилин двічі на день. Найчастіше явища раннього токсикозу поступово зменшуються до 12 тижнів вагітності.

Сабашевський А.О., студент 6 курсу, Ніцович І.Р. - доцент кафедри акушерства та гінекології Буковинського державного медичного університету

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.07
39.13
42.09
42.15

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо