emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
28 Квітня 2021 Ірина 2036

ВІТАМІН D ТА ЖІНОЧЕ ЗДОРОВЯ

Кожна жінка завжди хоче бути гарною та здоровою і мати таких же дітей. Саме тому дуже важливим моментом для неї є турбота про власне здоровя. Одним із елементів такої турботи є раціональне харчування та вживання необхідної кількості вітамінів. Кожен із них є потрібним та корисним, і не лише для вагітних жінок. Детальніше зупинимось саме на вітаміні D та його впливі на жіночий організм.
Що ж він собою являє? Термін вітамін D обєднує групу біологічно активних речовин: ергокальциферол (вітамін D2), холекальциферол (вітамін D3) та їх похідні. Вітамін D2 синтезують рослини і гриби під дією ультрафіолетових променів. До людського організму він потрапляє лише з їжею. Вітамін D3 синтезується в організмі людини під впливом сонячного світла (в основному при дії на шкіру ультрафіолетових променів спектрів А і В). Незначна кількість вітаміну D3 надходить із їжею тваринного походження.
Вітамін D необхідний нам для регуляції обміну мінералів, нормального розвитку та функціонування кісткової тканини, оскільки головна його функція забезпечення всмоктування кальцію та фосфору із продуктів харчування в тонкому кишківнику. Ще в школі нас страшили таким загальним твердженням: нестача вітаміну D обовязково призводить до виникнення рахіту. Але, окрім згаданого вище, вітамін D виконує ще багато інших важливих функцій, серед яких: регуляція поділу клітин та їх життєвого циклу, регуляція процесів обміну речовин, регулювання стимуляції синтезу гормонів та контроль нервово-мязової провідності.
На користь важливості вітаміну D свідчить також той факт, що рецептори до нього містяться чи не в кожній тканині нашого організму: β-клітинах підшлункової залози, серці, легенях, головному мозку, скелетних мязах, товстому кишківнику, шлунку, плаценті, молочних залозах, передміхуровій залозі, гонадах, лімфоїдній тканині та імунокомпетентних клітинах.
Нестача вітаміну D (вміст 25-гідроксивітаміну D у сироватці крові < 30 нг/мл) є загальносвітовою проблемою. За даними різних авторів, від 50% до 80% людства потерпають від недостатності вітаміну D.
Нестача цього вітаміну загрожує багатьма серйозними патологічними станами, серед яких (що важливо саме для жінок): синдром полікістозних яєчників (СПКЯ), передчасне виснаження яєчників, цукровий діабет та метаболічний синдром, порушення менструальної функції, статевого дозрівання. Це дає підстави рекомендувати визначення рівня вітаміну D у плазмі крові для вчасного виявлення та корекції D-гіповітамінозного стану у жінок із зазначеною патологією. Оптимальний показник вітаміну в крові становить 30-50 нг/мл або ж 75-125 нмоль/мл. Є дані про звязок між рівнями вітаміну D та різними симптомами СПКЯ, включаючи резистентність до інсуліну, безпліддя та гірсутизм.
Окрім того, вельми важливо перевіряти рівень вітаміну D у жінок в період менопаузи. Оскільки його дефіцит, перш за все, веде до порушення кальцій-фосфорного обміну, що позначається на стані кісткової тканини. Нестача вітаміну D призводить до мобілізації кальцію зі скелета, підвищення активності остеобластів, зниження мінеральної щільності кісток, остеопенії та остеопорозу. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоровя, у 2015 р. 46% жіночого населення планети становили жінки віком від 45 років, для яких проблема остеопорозу є надзвичайно гострою через дефіцит естрогенів. Естрогени впливають на синтез кальцитріолу і через нього на кістковий обмін.
Існує низка доказів, що вітамін D, як і статеві гормони, модулює репродуктивні процеси у жінок, зокрема впливає на синтез естрадіолу, прогестерону та антимюлерового гормону (АМГ) у здорових жінок, оскільки він є промотором гена цього гормону. Середньозимове зниження рівня АМГ у жінок за недостатності вітаміну D становить 18%, що еквівалентно двом рокам старіння.
Лабораторно доведено прямий вплив вітаміну D на синтез АМГ та розвиток фолікулів, а також виявлено звязок між рівнями АМГ та вітаміну D у жінок віком > 40 років. Вважають, що високі рівні зазначеного вітаміну асоційовані з високим оваріальним резервом, а гіповітаміноз D може бути одним із факторів, що призводить до передчасного виснаження яєчників.
Чому ж виникає нестача цього надзвичайно важливого вітаміну? Причинами зниженого рівня вітаміну D є надмірне використання кремів із високим захистом від ультрафіолету, урбанізація, повязана зі зменшенням часу перебування на відкритому повітрі, проблеми екології (смог у містах), короткий світловий час (у наших широтах 5 міс адекватної світлової хвилі), порушення раціону харчування, вік (старше 70 років), гострі та особливо хронічні захворювання печінки і нирок, прийом деяких медичних препаратів (кортикостероїди, протисудомні).
Для корекції гіповітамінозу D бажано щодня проводити 15-20 хвилин на вулиці, щоб отримати добову норму сонця. Найкращий час для цього приблизно 10 година ранку. У зимовий період року та за неможливості бувати на вулиці застосовують препарати вітаміну D, які на сьогодні представлено у формі спиртового, масляного та водного розчинів, а також у вигляді таблеток чи капсул. У звязку з наявністю ряду обмежень щодо застосування спиртового і масляного розчинів вітаміну D ширшого застосування набула водорозчинна форма препаратів вітаміну D, прикладом якої є водорозчинна форма холекальциферолу, 1 мл якого (30 крапель) містить 15 000 MО активної речовини (1 крапля 500 МО). Тобто достатньо лише 1 краплинки на день. Отож, бережіть себе та частіше радійде сонячним промінчикам, і все буде гаразд.

Вишиванюк І.І., студентка 6 курсу, Ніцович І.Р. - доцент кафедри акушерства та гінекології Буковинського державного медичного університету

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 20.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.91
39.95
42.57
42.6

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо