emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
29 Квітня 2021 Стасів Марія 2035

Тривожні ознаки під час вагітності

Під час вагітності зміни відбуваються в роботі практично всього організму: виробляються гормони вагітності, збільшується матка, яка тисне на органи черевної порожнини, з подвійним навантаженням доводиться працювати всім системам. Це викликає різні зовнішні прояви, які можуть викликати певний дискомфорт, наприклад часте сечовипускання.
Поряд з фізіологічними симптомами вагітності у жінки можуть виникати і патологічні, що створюють загрозу для плоду, а іноді і для самої майбутньої матері. Як відрізнити небезпечні ознаки від варіантів норми і в яких випадках слід негайно викликати швидку допомогу?
Нудота і блювання. У першому триместрі вагітності жінки відчувають нудоту, частіше вранці, яка нерідко закінчується блюванням. Це так званий ранній гестоз (токсикоз) вагітності. Всі знають, що це не є небезпечно. Це справді так, якщо це токсикоз легкого ступеня, з блюванням не частіше 3-4 разів на день. Якщо ж блювання виникає частіше, більше 6 разів на добу, воно може бути небезпечне зневодненням, втратою поживних речовин, необхідних не тільки мамі, але й дитині. І в цьому випадку треба проконсультуватися з лікарем. Особливо серйозні симптоми при блюванні - зниження маси тіла, сухість шкіри і слизових оболонок, втома аж до непритомності, запах ацетону з рота, різке зниження артеріального тиску. До речі, надмірне блювання може бути і не повязане з токсикозом, а результатом харчового отруєння або загострення гастриту, панкреатиту, холециститу та інших захворювань. Більш серйозний симптом - нудота і блювання в третьому триместрі, що може свідчити про підвищення артеріального тиску. І тут консультація з лікарем акушером-гінекологом обовязкова.
Запаморочення, непритомність. Ці явища нерідко виникають під час вагітності. Основні причини - знижений тиск, анемія. Тому краще все-таки відвідати лікаря, особливо якщо запаморочення супроводжується миготінням мушок перед очима, головним болем.
Біль і дискомфорт у животі. Будь-який біль у животі повинен розглядатися як тривожна ознака. Відчуття постійного напруження внизу живота, твердий живіт, дискомфорт - такий стан називають підвищеним тонусом матки, і він може закінчитись абортом, навіть якщо немає кровотечі. Ниючі, переймоподібні болі внизу живота є показом до термінової госпіталізації.
Біль в животі може бути і не пов'язаний з вагітністю, наприклад, при апендициті, нирковій коліці, тощо. Особливо, якщо крім болю турбує слабкість, підвищена температура, нудота і блювання. В цьому випадку зволікати не можна - треба терміново викликати швидку допомогу.
Кровотечі - це однозначно небезпечний симптом при будь-якому терміні вагітності. В ранніх термінах кровотеча, переймоподібні болі можуть вказувати на позаматкову вагітність, що вимагає прийняття термінових заходів. Пізніше, в першому і другому триместрі, кровотеча може призвести до аборту. Найчастіше таке трапляється при падінні жінки або ударі в живіт. При своєчасному лікуванні в стаціонарі переривання вагітності можна уникнути, тому треба відразу ж звернутися до лікаря, особливо, якщо кровотеча рясна, яскраво-червоного кольору. Кровотеча в третьому триместрі може виникнути внаслідок передлежання (неправильного положення в матці) і відшарування плаценти. Це серйозне ускладнення, небезпечне як для плода, так і для матері, тому потребує лікування в стаціонарі. Іноді причини кровотечі зовсім не повязані з вагітністю, але визначити це може тільки фахівець акушер-гінеколог.
Набряки під час вагітності має практично кожна жінка. Викликані вони накопиченням рідини в тканинах, міжклітинних просторах. Набряки можуть зявлятися на руках, ногах, обличчі, тулубі. Найчастіше у вагітних жінок ближче до вечора набрякають ноги. В більшості випадків це фізіологічні набряки, є варіантом норми і не потребують лікування. Але є випадки, при яких їх появу можна розглядати як небезпечний сигнал. Це:
- набряки, що зявляються вранці, відразу після сну;
- набрякають не тільки ноги і руки, але й живіт, поперек;
- відбувається різка прибавка ваги;
- відчувається підвищена стомлюваність, слабкість, виникає задишка;
- підвищується артеріальний тиск.
Особливо небезпечною є ситуація, коли в третьому триместрі до набряків приєднуються підвищений тиск, головний біль, нудота, блювання, а в аналізі сечі виявляють білок. Це симптоми прееклампсії (гестозу, пізнього токсикозу вагітності), яка є вкрай небезпечною, що загрожує життю дитини та матері і потребує госпіталізації.
Як правило, важкі ускладнення при вагітності відбуваються не часто. Більшість майбутніх матерів благополучно переживають цей нелегкий, але такий чудовий період свого життя. Проте жінці необхідно знати, з чим вона може зустрітися, виношуючи дитину. При будь-якій загрозі вагітності треба, не соромлячись, звертатися за медичною допомогою. І тут краще перестрахуватися і зайвий раз показатись лікарю, ніж недооцінити ступінь небезпеки, розплачуючись потім за це здоровям своїм та малюка.

Стасів М.М., студентка 6 курсу, Ніцович І.Р. - доцент кафедри акушерства та гінекології Буковинського державного медичного університету

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 28.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
41.02
41.07
44.58
44.62

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо