emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
29 Квітня 2021 Андрій 1885

Важливість вітаміну D під час вагітності

Вітамін D є одним з регуляторів жіночої репродуктивної системи. Одна з головних функцій цього вітаміну - забезпечення оптимального рівня фосфору і кальцію в організмі.
За даними ряду досліджень виявлено, що вітамін D сприяє васкуляризації хоріона, контролює секрецію різних плацентарних гормонів, бере участь у формуванні зубів і кісток малюка.
Є дані про вплив вітаміну D на репродуктивну функцію жінки і на результативність циклів екстракорпорального запліднення. За даними ряду авторів низький рівень вітаміну D є фактором безпліддя, негативного результату допоміжних репродуктивних технологій.
Важливу роль має вітамін D для жінок під час вагітності та післяпологового періоду.
З дефіцитом вітаміну D повязують ряд ускладнень вагітності: переривання вагітності в I і II триместрах, розвиток плацентарної недостатності, прееклампсії, порушень скорочувальної діяльності матки, збільшення ризику оперативного розродження. Дефіцит вітаміну D призводить до порушення кальцієво-фосфорного обміну під час вагітності і збільшує ризик переломів. Дефіцит впливає і на адаптацію новонародженого, його розвиток. У дітей при нестачі в організмі вітаміну D порушується мінералізація кісткової тканини, розвивається рахіт. Він є одним з найпоширеніших захворювань дітей грудного та раннього віку, зустрічається у багатьох дітей до року.
Ознаки, які можуть вказувати на недостатність вітаміну D:
ламкість, крихкість кісток. На це впливає дефіцит вітаміну D (представлений переважно у вигляді двох речовин: ергокальциферолу (вітаміну D2), та холекальциферолу (вітаміну D3). Фосфор і кальцій недостатньо засвоюється організмом, вимиваються з кісток;
мязова гіпотонія (обвислий, повний живіт);
проблеми зі сном;
судоми;
рідкий стілець;
викривлення черепа, хребта, грудної клітки;
підвищена нервово-мязова збудливість (коли людина при різких звуках або спалахах світла здригається).
Як підтримувати запаси вітаміну D під час вагітності. Сонячні ванни протягом 20 хвилин в літню пору (найкращий час приблизно 10 година ранку) - цілком достатній термін, щоб запастися достатньою кількістю вітаміну D. Але в похмуру погоду і взимку в наших широтах цього буде недостатньо. Штучні джерела ультрафіолетового опроміння або солярії для вагітних також не підходять.
Вітамін D можна поповнити за допомогою деяких продуктів:
рибячий жир, лосось;
молоко;
злаки, соя;
яйця;
апельсиновий сік;
гриби (природним джерелом ергокальциферолу для людини є лісові (а не вирощені при штучному освітленні) лисички і деякі інші види грибів, в клітинах яких ергокальциферол виробляється з ергостеролу);
вершкове масло, сир;
яловича печінка;
дріжджі.
Якщо вашому організму, незважаючи на здорове харчування, не вистачає вітаміну D під час вагітності, вам необхідно приймати вітаміни, які можна придбати в аптеці. Але призначити які з них може тільки лікар акушер-гінеколог. Він допоможе визначити правильне дозування, щоб забезпечити жінку і її дитину оптимальною кількістю вітаміну D.
Якщо безконтрольно приймати велику кількість вітаміну D, то можна спровокувати отруєння, яке може набути гострої або хронічної форми. Тому дуже важливо дотримуватися призначеного дозування і не приймати ніякі препарати самовільно. Розпізнати такий стан можна за наступними ознаками:
підвищений артеріальний тиск;
лихоманка;
уповільнений пульс;
судоми;
ускладненість дихання;
втрата апетиту, нудота;
слабкість;
діарея;
головні болі;
біль у мязах;
різкий біль в суглобах.
Приємної вам вагітності та легких пологів.

Савчак А.І., студент 6 курсу, Ніцович І.Р. - доцент кафедри акушерства та гінекології Буковинського державного медичного університету

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 27.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.6
39.63
42.56
42.58

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо