emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
7 Травня 2021 Студентка Ткачук А.В , Викладач Цисар Ю.В 12430

Cлабка пологова діяльність: її причини та наслідки.
Чи важливий психоемоційний стан вагітної?

Слабка пологова діяльність, або як її іще називають гіпотонічна дисфункція матки, є найчастішою формою порушення скоротливої функції матки, яка спостерігається у 8-9 % роділь, переважно у першонароджуючих. Цей стан характеризується відсутністю наростання сили та кількості скорочень мязів матки або ж взагалі їх слабшанням. У свою чергу, шийка матки не розкривається або робить це дуже повільно, що сприяє подовженню першого періоду пологів.
Розрізняють первинну і вторинну слабкість пологової діяльності. Первинна виникає з початком пологів і триває впродовж періоду розкриття шийки матки або до завершення пологового акту, вторинна на будь-якому етапі пологів після певного періоду задовільної пологової діяльності.
Для слабкої родової діяльності характерні такі ознаки:
Збудливість і тонус матки знижені
Збільшується тривалість пологів, що призводить до втоми породіллі.
Перейми короткі, слабкі, частота не перевищує 1-2 за 10 хвилин, тривалість - 15-20 секунд, порушується регулярність, але носять мало болючий характер.
Уповільнення просування голівки плода відносно площини входу в малий таз
Характерний низький внутрішньоамніотичний тиск, як наслідок передлегла частина плода повільно просувається по родовому каналу.
Уповільнення розкриття шийки матки (до 1 см/год).
Гіпотонус матки досить небезпечний, адже як наслідок, дитина може страждати від гіпоксії, тому що подовжується безводний період. Можливе виникнення внутрішньочерепної травми або дистресу плода. Для породіллі слабкість пологової діяльності гарантує затяжний процес пологів та значну втому, збільшується ризик інфікування родових шляхів та виникнення запальних процесів. До вірогідних ускладнень варто віднести також порушення відшарування плаценти та гіпотонічну кровотечу.
Причин слабкості пологової діяльності багато. До них належать патології, які повязані з організмом вагітної: соматичні та ендокринні захворювання, збої в роботі ЦНС і вегетативної системи, ускладнений перебіг вагітності, надмірне розтягання матки, повязане із занадто великим дитиною чи багатоплідною вагітністю. Патології плоду та плаценти (передлежання або низьке розташування), вузький таз матері або неправильне положення плоду також можуть бути причиною слабкої пологової діяльності. Важливий фактор ризику, який легко можна усунути, при правильній підготовці породіллі, це відсутність психологічної готовності жінки до пологів, страхи та стрес.
Способи посилення пологової діяльності можна розділити на немедикаментозні і медикаментозні. До першої групи в основному належить корекція психоемоційного стану породіллі: потрібно заспокоїтись, можна використати дихальну гімнастику, масаж та будь-які інші методи, що допомагають. У період, коли відбувається розкриття шийки матки, необхідно рухатися, ходити, важливо стежити за станом сечового міхура, спорожняти його кожні 2 години.

З боку медичного персоналу головний немедикаментозний спосіб посилення пологової діяльності амніотомія, тобто порушення цілісності плодового міхура. Якщо протягом 2-3 годин не отримано необхідний ефект, переходять до стимуляції препаратами (окситоцин, простогландини). У разі низької ефективності медикаментозної стимуляції приймають рішення про проведення екстреного кесаревого розтину.

Саме тому, щоб знизити ймовірність розвитку слабкої пологової діяльності, потрібно під час виношування малюка приділити особливу увагу підготовці до пологів. Якщо є можливість, варто пройти заняття, які розроблені з метою підготувати майбутніх батьків до спокійного перебігу вагітності, безболісних пологів і компетентній поведінці в них. Дуже часто страх перед пологами з'являється від незнання, тому варто ознайомитися з фізіологічними процесами, чому і для чого все відбувається. Важливо навчитися дихальної гімнастики, вправ на розслаблення, самомасажу. Багатьом породіллям допомагає заспокоїтись ароматерапія, приглушене світло, музика. Дуже важливою є атмосфера, яка створюється навколо жінки, тому буде найкраще, якщо поруч буде партнер або хтось із близьких.
До початку пологів, вагітна повинна добре відпочивати, дотримуватись режиму сну та максимально уникати стресу чи будь-яких інших негативних емоцій. Згідно зі статистикою, слабкість пологової діяльності зустрічається в 65% випадків серед жінок, які не приділяли увагу підготовці, та тільки у 10% тих, хто пройшов курси для вагітних.
Звісно ж, не варто забувати про своє фізичне здоровя та вчасно пролікувати наявні патологічні процеси, адже вони так само виступають чинником слабкої пологової діяльності. Але і не варто недооцінювати такі прості речі, як емоції породіллі та її підготовку, адже від цього може залежати успішний перебіг пологів та здоровя вашого малюка.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 26.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.52
39.55
42.29
42.32

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо