emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
8 Травня 2021 Островерха Б.О. студентка 5 курсу, Ніцович І.Р. - доцент кафедри акушерства та гінекології Буковинського державного медичного університету 1399

Ускладнення вагітності

Прееклампсія - це патологічний стан вагітних, що виникає після 20-го тижня вагітності, та зникає після народження дитини. Дане ускладнення проявляється, насамперед, гіпертензією, тобто значним підвищенням артеріального тиску та наявністю білку в сечі (протеїнурією). Для прееклампсії важкого ступеня, окрім вищевказаних проявів, характерні розлади зору, порушення функції нирок і роботи центральної нервової системи, синдром затримки росту плода. Прогресування такого ускладнення, як прееклампсія є показанням до екстреного розродження (через природні пологові шляхи або методом кесаревого розтину), так як це становить небезпеку для життя матері та дитини.
Згідно зі статистикою, материнська смертність під час вагітності внаслідок прееклампсії становить 16 %. Щорічно дане ускладнення діагностується в 1,5-8 млн вагітних жінок в країнах, що розвиваються і до 370 тисяч в розвинених країнах.
Протягом довгого часу причини виникнення прееклампсії були невідомі вважалося, що розвиток патології відбувається через генетичні фактори, при яких порушується адаптація жіночого організму до вагітності. Але в результаті багаторічних досліджень, вчені дійшли до висновку, що причиною є неправильне формування плаценти, внаслідок дисбалансу ангіогенних і антиангіогенних факторів.
До групи ризику виникнення даного патологічного стану відносяться жінки, які:
старші 35 років;
страждають на хронічну артеріальну гіпертензію, захворювання нирок, цукровий діабет, ожиріння;
виношують багатоплідну вагітність;
мають спадкову схильність до розвитку прееклампсії.
Основним завданням лікаря є якнайшвидше виявлення в пацієнтки прееклампсії, адже чим раніше діагностується дана патологія, тим легше попередити ускладнення та більше шансів на порятунок життя вагітної та плоду.
Надання допомоги залежить від стану вагітної, параметрів артеріального тиску та рівня білку в сечі.
У разі легкого ступеня прееклампсії при вагітності до 37 тижнів можливий нагляд в умовах денного стаціонару, також пацієнтку навчають самостійно контролювати показники розвитку патології: вимірювати артеріальний тиск, регулювати баланс рідини, реєструвати рухи плода. Не обмежують вживання рідини та кухонної солі. В призначенні медикаментозної терапії немає необхідності. Якщо стан жінки стабільний, то тактика ведення вагітності вичікувальна, пологи здійснюються через природні пологові шляхи.
При терміні вагітності більше 37 тижнів або появі хоча б однієї ознаки прееклампсії середньої важкості, вагітну госпіталізують. Пацієнтці призначається напівліжковий режим, обмеження фізичного та психічного навантаження, раціональне харчування (їжа з підвищеним вмістом білків, без обмеження солі та води), комплекс вітамінів та мікроелементів, за необхідності медикаментозні препарати. Проводиться моніторинг показників артеріального тиску, серцебиття плоду, щодоби - аналіз сечі.
При розвитку важкого ступеня даного стану, вагітну госпіталізують до відділення анестезіології та інтенсивної терапії, де і оцінюють ступінь ризику для матері і плода та обирають метод розродження протягом 24 годин. Пацієнтці надається індивідуальна палата з цілодобовим спостереженням медичного персоналу. Проводяться негайні консультації терапевта, невропатолога, окуліста, контролюють рівень артеріального тиску вагітної, серцебиття плоду, кожні 4 години проводиться аналіз сечі для визначення рівня білку.
Після пологів лікування продовжують залежно від стану жінки, симптомів та показників лабораторних досліджень. Дози антигіпертензивних препаратів поступово зменшують, але не раніше, ніж через 48 годин після пологів.
Профілактику прееклампсії проводять вагітним з високим ризиком розвитку ускладнення від кінця І триместру. Найефективнішим методом на даний час вважається комплексне застосування препаратів ацетилсаліцилової кислоти, кальцію, поліненасичених жирних кислот та препаратів прогестерону в критичні терміни вагітності, дози яких лікар призначає індивідуально для кожної пацієнтки.

Островерха Б.О. студентка 5 курсу, Ніцович І.Р. - доцент кафедри акушерства та гінекології Буковинського державного медичного університету

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 27.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.6
39.63
42.56
42.58

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо