emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
18 Травня 2021 Антипенко Ю.О., студентка 31 групи 4 курсу БДМУ. Куратор: доцент кафедри акушерства та гінекології БДМУ Бакун О.В. 4421

Гормональна замісна терапія в гінекології: так чи ні?
Гормони в людському організмі-біоактивні речовини, що виробляються щитовидною залозою, гіпофізом головного мозку, наднирковими залозами, статевими залозами, підшлунковою.
Навіть при мінімальному відхиленні їх концентрації від норми, лікарі діагностують значні зміни і порушення з боку функціонування багатьох органів і цілих систем, які можуть бути як візуальними (ожиріння, підвищена волосатість, знижена працездатність), так і внутрішніми (збої в роботі статевої та серцево-судинної систем та ін.)
Що ж таке гормонотерапія та які її види існують?
Гормонотерапія- це найефективніший метод лікування захворювань і станів, пов'язаних з гормональними порушеннями і старінням організму
Види гормональної терапії:
1. Замісна це заміна втраченої функції певного гормону синтетичним аналогом.
2. Стимулююча це лікування за допомогою стимулюючих гормональних засобів, призначається в разі стимуляції певних органів, наприклад ендокринної залози.
3. Гальмуюча - застосовується при занадто високому виробленні гормонів, а також в разі різного роду новоутворень.
Коли ж використовують гормонозамісну терапію в гінекології?
Період менопаузи
Виснаження і дисфункція яєчників
Безпліддя
Гіпогонадотропна аменорея
Міома матки
Онкологічні пухлини
Після оперативні втручання
Який же механізм дії препаратів гормональної замісної терапії?
Гормональні препарати взаємодіють з рецепторами естрогенів у гіпоталамусі, що призводить до підвищення викиду гонадоліберину і, відповідно, лютеїнізуючого (ЛГ) і фолікулостимулюючого (ФСГ) гормонів.
Які ж ефекти гормонозамісної терапії?
проліферація вагінального епітелію зі збільшенням каріопікнотичного індексу та індексу дозрівання;
збільшення кількості лактобацил, глікогену і зниження pH вагінального вмісту;
поліпшення кровопостачання стінки піхви, збільшення транссудації в просвіт піхви;
поліпшення кровообігу, трофіки та скорочувальної активності м`язів і колагенових волокон тазового дна;
стимулювання секреції імуноглобулінів парауретральними залозами, що разом зі збільшенням кількості уретрального слизу створює біологічний бар`єр, що перешкоджає розвитку висхідної сечової інфекції;
активація синтезу кальцитоніну; блокада активності паратгормону за допомогою зниження його синтезу або зниження чутливості остеобластів; зниження чутливості кісткової тканини до розсмоктуючої дії метаболітів вітаміну Д3;
посилення всмоктування кальцію в кишечнику;
зниження катаболічного ефекту тироксину за рахунок посилення синтезу тиреоглобуліну;
вплив на метаболізм ліпопротеїнів - зниження атерогенності профілю (зниження ЛПНЩ, підвищення рівня ЛВП, зниження рівня загального холестерину, антиоксидантний ефект на ліпіди, посилення обміну ЛПДНЩ);
зниження резистентності судинного кровотоку, підвищення індексу резистентності та індексу пульсації судин, збільшення секреції простацикліну, зниження вироблення тромбоксану, ефект антагоніста кальцію, підвищення релаксуючого фактора ендотелію);
підвищення чутливості до інсуліну, збільшення секреції інсуліну підшлунковою залозою, нормалізація тесту на толерантність до глюкози, зниження рівня глюкози.

Міфи про гормональну замісну терапію:
МІФ 1: ЦЕ НЕНАТУРАЛЬНО І ПРОТИПРИРОДНО
До складу препаратів для замісної гормональної терапії (ЗГТ) входять натуральні естрогени- це жіночі статеві гормони, абсолютно ідентичні за складом до тих, які виробляють яєчники молодої жінки, тільки в дуже незначній кількості, достатній, однак, для того, щоб нівелювати клімактеричні прояви і профілактувати ускладнення клімаксу.
Кінцевою метою ЗГТ є збереження здоров'я жінки в старшому віці, продовження життя і поліпшення її якості в старості. Відомо, що якість життя (тобто той оптимальний стан, при якому фізичні, емоційні та соціальні аспекти життя людини не піддаються впливу захворювання і / або його лікування) в клімаксі погіршується на 78,08%!

МІФ 2. НЕМАЄ ПРИПЛИВІВ ЛІКУВАТИ НЕ ТРЕБА
Відомий американський гінеколог L. Speroff назвав перименопаузу прекрасним сигналом, що з'являється в точний час життя, коли необхідно здійснити профілактику так званих хвороб старості, коли вона найбільш найбільш реальна і дійсно ефективна.
Саме цей період життя разом з ранньою постменопаузою утворює горезвісне вікно терапевтичних можливостей, коли оптимально початок замісної гормональної терапії, оскільки внаслідок пригальмовування швидкості природної інволюції органів-мішеней під впливом вводяться ззовні естрогенів можна розраховувати на зниження ризику ішемічної хвороби серця, переломів, обумовлених постменопаузальним остеопорозом, а також хвороби Альцгеймера на 20-50%.

МІФ 3. ВІД ГОРМОНІВ НАСТАЄ ЗВИКАННЯ
цЦе не наркотики, до них не може розвинутися звикання або сформуватися довічна залежність. Вони всього лише заповнюють дефіцит естрогенів, який виникає з віком, в організмі жінки, тим самим, відновлюючи гормональний баланс. Замісна гормональна терапія не порушує природні процеси в організмі, а просто допомагає жінці легше пережити гормональну перебудову.
Припинити прийом препаратів можна в будь-який момент, попередньо обговоривши це зі своїм лікарем.

МІФ 4. ВІД ГОРМОНІВ РОСТЕ БОРОДА ТА ВУСА
Яєчники при згасанні їх функції перестають виробляти жіночі статеві гормони (естроген і прогестерон), продукція чоловічих статевих гормонів (андрогенів) триває. Спостерігається відносне переважання чоловічих статевих гормонів в організмі жінки. І тоді вже андрогени починають грати негативну роль: з'являється надлишковий ріст волосся, особливо на обличчі ( дамські вусики); жирова тканина перерозподіляється за чоловічим типом, шкіра стає більш жирною і пористою, рідшає волосся на голові, тобто поступово втрачається зовнішня, жіноча, краса; крім цього погіршується ліпідний спектр крові, зростає ризик інфарктів та інсультів.
Тому для попередження росту бороди та вус, навпаки, необхідно приймати гормональні препарати.

МІФ 5. ВІД ГОРМОНІВ Я ПОГЛАДШАЮ
Естрогени в принципі не мають вплив на вагу, а гестагени (похідні прогестерону), які входять до складу сучасних препаратів ЗГТ, метаболічно нейтральні.
Набор ваги відбувається за рахунок зниженої фізичної активності, сповільнення обмінних процесів в організмі, а також днфіциту жіночих гормонів.
МІФ 6. ЗАМІСНА ГОРМОНАЛЬНА ТЕРАПІЯ ВИКЛИКАЄ РАК
Розвиток раку ніяк не повязаний із прийманням гормональних препаратів.
Переважно рак має не гормональну етіологію, генетичну спадковість, ігнорування сучаних методів контрацепції, аборти, або з повязаний із віком.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 24.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.59
39.64
42.29
42.34

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо