ye-logo.v1.2

Щоб їсти чорну смородину ціле літо, саджайте різні сорти

Суспільство 7090
Фото: www.vedamost.info

У чорній смородині корисних речовин, вітамінів і мінералів більше, ніж у багатьох інших ягодах.

 Вона сприяє підвищенню імунітету, оздоровленню і зміцненню організму і корисна при різних захворюваннях.
Чорну смородину можна знайти практично у кожному саду чи присадибній ділянці. Однак останнім часом через високу температуру влітку її вирощувати все важче. Розглянемо кілька поширених сортів, щоб визначити, яку смородину краще вирощувати кожному господарю.
Загалом виведено понад 200 сортів чорної смородини для різних регіонів. Обрати чорну смородину для своєї ділянки завжди буває складно. Краще посадити у себе 2-4 сорти різного часу плодоношення: так ви не тільки продовжите період збирання ягід, але і зрозумієте, які сорти смачніші й краще підходять для умов вашого саду.
Сорти десертного смаку краще використовувати для їжі, з тонкою шкіркою - для протирання з цукром, з товстою - для заморожування. Якщо є проблеми з поливом, варто обрати посухостійкий сорт. Є сорти з підвищеною кількістю вітаміну С, стійкі до весняних заморозків.
Важливо звернути увагу на невибагливість: зимостійкість, врожайність, стійкість до хвороб і шкідників.
Смак, розмір ягід, врожайність та інші параметри залежать від індивідуальних умов конкретної ділянки, погоди та догляду. Сухим спекотним літом ягоди будуть дрібнішими, але значно солодшими, ніж прохолодним і дощовим.
Серед сортів виділяють Мінай Шмирьов, ягоди якого дуже смачні. Він середньораннього терміну дозрівання. Не досить посухостійкий, але зимостійкий, здатний відновлювати морозостійкість після відлиг. Стійкий до махровості і антракнозу, майже не уражується борошнистою росою та почковим кліщем. Його урожайність складає понад 2 кг з куща.
Ягоди Міная Шмирьова мають середній і великий розмір (0,9-1,5 г), шкірочка щільна. М'якоть має прекрасний десертний смак і тонкий, ніжний аромат.
Сорт Ювілейна Копаня відрізняється високою, стабільною врожайністю, самоплідністю, комплексною стійкістю до шкідників і хвороб, підвищеною посухостійкістю. Кущ високий, напіврозкидистий. Пагони довгі, вище середньої товщини, еластичні.
Ягоди великі, шкірочка міцна, еластична, із сухим відривом. М'якоть зеленувато-коричнева, помірно ароматна, кисло-солодкого смаку. Дозрівають ягоди одночасно. Споживаються у свіжому вигляді, придатні для заморожування, приготування соків, желе, виноматеріалів.
Сорт Черешнева — середньопізній. Він відрізняється великоплідністю, високою врожайністю, комплексною стійкістю до борошнистої роси, антракнозу, септоріозу. Недостатньо посухостійкий. Кущ сильнорослий, прямостоячий, з товстими прямими пагонами. Ягоди великі, шкірочка товста, але не груба. Ягоди дозрівають дружно, можуть довго утримуватися на кущах, не обсипаючись. Споживаються у свіжому вигляді, для заморожування і переробки.
Перлина - сорт чорної смородини раннього терміну дозрівання. Кущ середньорослий, напіврозкидистий. Ягоди великі, солодкі на смак, шкірочка середньої товщини. Врожайність висока. Сорт має універсальне призначення, зимостійкий, стійкий до підмерзання, посухостійкий.
Вологда - сорт чорної смородини середнього терміну дозрівання. Відрізняється великою врожайністю, великоплідністю, скороплідністю, стійкістю до хвороб. Кущ середньорослий, напіврозкидистий. Ягоди великі, масою до 4 г. М'якоть солодко-кисла, має дуже приємний смак та аромат. Шкірочка щільна, але не груба, із сухим відривом. Ягоди мають універсальне призначення та добре переносять транспортування.
Мрія Київська - надранній сорт чорної смородини. Відрізняється середньою регулярною врожайністю, стійкістю до борошнистої роси і стовпчастої іржі. Кущ середньорослий, слаборозкидистий. Ягоди великі, кисло-солодкого смаку. Дозрівання дещо розтягнуте. Оскільки ягоди дуже рано дозрівають, їх споживають переважно у свіжому вигляді, але вони цілком придатні і для різних видів переробки.

Підготувала Олена КРАВЧУК.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую