ye-logo.v1.2

Вибори, індексація пенсій та монетизація субсидій: що зміниться у березні 2019

Суспільство 4462
Починаючи з першого дня весни пенсіонери отримуватимуть надбавку до пенсій, а субсидіанти — гроші на оплату житлово-комунальних послуг
Починаючи з першого дня весни пенсіонери отримуватимуть надбавку до пенсій, а субсидіанти — гроші на оплату житлово-комунальних послуг. Фото: з архіву

Весна найбільше гарних новин несе пенсіонерам та отримувачам субсидій.

З березня державна допомога на оплату комунальних послуг надійде споживачам у готівковій формі. Пенсіонери отримають підвищену за рахунок індексації виплату, а деякі – навіть додаткові пенсійні гроші.

А ще – вже зможемо їздити до Грузії без закордонного паспорту. Крім того, з 28 лютого набули чинності нові державні будівельні норми, «Нова пошта» відтепер працюватиме без вихідник, а у Facebook обіцяють зміни для передвиборчої реклами. Про це повідомляє 24 канал.

Підвищення пенсій
У березні пенсіонерам перерахують розмір виплати, враховуючи інфляцію. За оцінками експертів – це індексація, яка не проводилася останні 5 років. В середньому пенсії зростуть на 17-18%, повідомляє Радіо Свобода.

Але індексація – не єдиний «бонус» для пенсіонерів. Отримувачам мінімальної пенсії в уряді також пообіцяли виплатити компенсацію – 2410 гривень. Її нарахують двома однаковими траншами: 1205 гривень у березні та 1205 гривень у квітні.

Розраховувати на ці гроші зможуть пенсіонери, які через низьку зарплату не отримають індексацію, але при цьому мають значний страховий стаж: понад 35 років чоловіки та 30 років жінки, які вийшли на пенсію після 2011 року; 25 років у чоловіків і 20 років у жінок, які вийшли на пенсію до 2011 року.

Монетизація субсидій

Фото: tsn.ua

Гроші на оплату «комуналки» споживачам, які мають право на державну допомогу, відтепер даватимуть готівкою. Почнеться процес 4 березня. Першими живі гроші на субсидії отримають ті, хто оформив допомогу у 2019 році. В середньому сума складе 1500 гривень. Субсидіанти-пенсіонери отримають гроші або на свої пенсійні картки, або готівку їм принесе «Укрпошта». Іншим категоріям відкриють спеціальні рахунки в «Ощадбанку».

Чиайте також: Монетизація субсидій: коли хмельничани зможуть отримати «живі» гроші

В уряді наголошують, що перераховані гроші будуть цільові – в першу чергу потрібно платити ними за комунальні послуги. А вже зекономлене в кінці опалювального сезону – споживач зможе отримати на свій рахунок і використати на власний розсуд.

Нові ДБН
З березня в Україні почнуть по-новому будувати та обладнувати у приміщеннях освітлення, каналізацію та водопостачання. Відповідні державні будівельні норми набудуть законної сили з 28 лютого, повідомляє zaxid.net.

Серед нововведень: для освітлення дозволять використовувати світлодіоди, для безпечного водопостачання – встановлять прилади вимірювання тиску холодної і гарячої води для їх автоматичного моніторингу. Надійність каналізування також забезпечать встановленням спеціальних приладів для контролю засмічення труб.

Українці зможуть перевіряти постачальників газу онлайн

Ракурс повідомляє, що з 1 березня український ринок газу повністю переходить з місячного на добове балансування. Це передбачає взаємодію між постачальниками, газорозподільними компаніями і споживачами на базі інформплатформи оператора ГТС. Тому в «Укртрансгазі» пропонують кожному споживачу оперативно відслідковувати статус взаємовідносин з постачальниками газу. Для цього діє онлайн-сервіс, який дозволяє споживачам отримати дані про постачальників, а також перевірити наявність свого EIC-коду в реєстрах споживачів газу, зокрема й у реєстрі на відключення від газопостачання.

Для того, щоб скористатися сервісом, потрібно ввести EIC-код споживача газу. Цей код вказаний в платіжці за газ і в укладеному з оператором договорі про розподіл природного газу.

У Грузію – без закордонного паспорту

Фото: ua.112.ua

З 1 березня 2019 року українці вже зможуть мандрувати до Грузії, маючи лише внутрішній паспорт у формі ID-картки. Тоді саме набуде чинності українсько-грузинська міжурядова угода про взаємне скасування візових вимог. Відповідно до неї громадяни України та Грузії зможуть перебувати на території держави іншої сторони без віз протягом 90 днів щороку.

Читайте також:  Як літати дешево: огляд лоукост-пропозицій у 2019 році

Вибори президента

Фото: tsn.ua

Чергові вибори президента України відбудуться 31 березня. Голосування відбуватиметься з 8:00 до 20:00. Участь у виборах можуть брати громадяни України, які досягли 18-річного віку. При собі треба мати документ, що підтвердить громадянство: паспорт, тимчасове посвідчення громадянина тощо.

Згідно з оприлюдненим ЦВК графіком, до 8 березня (включно) кандидати можуть зняти кандидатуру. До 29 березня включно дозволено проведення передвиборної агітації. Із 29 березня діятиме заборона оприлюднення/поширення опитувань громадської думки на тему виборів.

«Передвиборчі» алгоритми Facebook
У цій соцмережі також готуються до українських виборів. З кінця лютого тут почали обмежувати закордонну передвиборчу рекламу щодо України, щоб мінімізувати зовнішній вплив. А з середини березня Facebook встановить в Україні нові правила розміщення політичної реклами: вимагатиме від осіб, що її розміщують, чітку ідентифікацію і пред'явлення документів, що підтверджують особу. Але разом з цим – розширять можливості щодо вивчення розміщеної реклами. Хто її подивився і які вона викликала емоції – можна буде знайти у вільному доступі у спеціальному розділі facebook.com/adlibrary.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую