ye-logo.v1.2

Перекладач - одна з ТОП професій України в 2022 На правах реклами

Суспільство 4421
Чим більше мов знає фахівець, тим більша його ціна на ринку праці
Чим більше мов знає фахівець, тим більша його ціна на ринку праці. Фото: getblend.com

Це людина яка передає інформацію, не змінюючи її, на іншу мову, крім оригінальної.

Перекладацьке ремесло - це одне з небагатьох ремесел яке було та є дуже потрібним багато років поспіль. Одні з найдавніших племен потребували перекладачів не менше ніж сучасні країни. Давні племена намагалися за допомогою жестів передавати важливу інформацію. Перші переклади були лише усні та інстиктивні. Перекладачі почали особливо цінуватися у 18-19 століттях. У 18 столітті перекладацьке ремесло набуло статусу професійної діяльності. А у 19 столітті підвищилося до рівня великого мистецтва. Станом на 2022 рік професія перекладача є одна з найпопулярніших для вступу в Україні. Через війну потреба у перекладачах неймовірно зросла навіть за кордоном. Особливо популярними є усні переклади та офіційні письмові переклади документів для реєстрації за кордоном.

Є всього 3 основні типи кваліфікованих перекладів (можуть бути як усними так і письмовими):

  • Публіцистичний - використовується для перекладу засобів масової інформації. Приклади: радіо, телебачення, журнали, газети та громадсько-пропагандистські інформаційні видання.
  • Науково-технічний - використовується для передачі науково-технічної інформації для людей, що спілкуються різними мовами. Приклади: статті, документи, підручники, словники, наукові книги та передачі.
  • Художній - використовується для перекладу художніх, літературних творів та текстів. Приклади: пісні, казки, вірші, оповідання, романи, повісті, фольклор та есе.

Окремо є 4 основні види саме усного перекладу, також є ще два типи:

  • Синхронний переклад - переклад проходить водночас зі сказанним оригіналом.
  • Послідовний переклад - переклад проходить після сказаного оригіналу.
  • Нашіптування - переклад проходить водночас з оратором, але пошепки на вухо клієнту. Цей тип перекладу вважається дуже важким, оскільки треба говорити синхронно з оратором, пошепки, але так щоб чув клієнт та дуже розбірливо.
  • Паралельний переклад - переклад проходить з вихідної мови на мову перекладу, а потім те ж саме, але назад.

Два типи усного перекладу які виділяють окремо:

  • Письмовий переклад почутого (дуже рідко є замовлення або потреби на такий переклад, найчастіше - це лише вправа).
  • Переклад з листа - перекладач читає текст на оригінальній мові та каже одразу на вихідній.

Одні з найкращих філологічних інститутів та університетів в Україні:

  • Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара (ДНУ)

Знаходиться в Дніпрі на проспекті Гагаріна, 72. Заснований університет був у 1918 році. Факультет: Українська мова й іноземна філологія та мистецтвознавство.

  • Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського

Знаходиться у Вінниці на вулиці Острозького, 32. Заснований був у 1912 році. Факультет: Філології і журналістики імені Михайла Стельмаха.

  • Київський національний лінгвістичний університет

Знаходиться у Києві на вулиці Велика Васильківська, 73. Заснований був у 1948 році. Факультети: Факультет сходознавства; Факультет германської філології; Факультет перекладознавства; Факультет романської філології перекладу; Факультет слов'янської філології;

  • Національний університет «Острозька академія»

Знаходиться в Острозі на вулиці Семінарська, 2. Академія була заснована у 1576 році. Факультет: романо-германських мов.

Робота перекладачем надає різні можливості, як наприклад комунікування з людьми інших країн та культур. Можливість працювати у різних галузях та стилях. Чим більше мов знає фахівець, тим більша його ціна на ринку праці. Працювати можна з кожного кутка світу. Велика кількість можливих працевлаштувань. Часті поїздки та відрядження. Після отримання освіти можна підвищувати свою кваліфікацію. Для підвищення кваліфікації є різні курси та вебінари. Також треба пам'ятати що з часом знання старіють, тому треба не відставати від часу, а покращувати свої знання та кваліфікацію.

Підготовлено за підтримки БукіСкул

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую