ye-logo.v1.2

Страви з гарбуза: топ-5 простих рецептів

Суспільство 28096
Гарбуз можна поєднати практично зі всіма продуктами
Гарбуз можна поєднати практично зі всіма продуктами. Фото: з архіву

Добірка різноманітних звичних і не зовсім гарбузових страв.

Гарбуз – продукт, без якого неможливо обійтися в осінньо-зимовий період. Корисний для здоров’я, він може стати головним інгредієнтом як солодкої випічки, так і кремового супу, чи й навіть гарніром до м’яса.

Оскільки гарбуз довго зберігається, любителі кулінарії встигнуть спробувати чимало різноманітних гарбузових страв та вдосталь насолодитися ними. Ми ж підготували добірку простих рецептів з гарбуза на будь-який смак, які кожен зможе повторити вдома.

До уваги топ-5 смачних та різноманітних страв з гарбуза від сайту «Є»:

Гарбузовий крем-суп з базиліком

 

Ніжний смак і море задоволення від цієї першої страви вам гарантовано.

Якщо ви любите супи-пюре, то цей рецепт вам обов’язково сподобається. Так просто гарбузовий суп ви ще не готували! Все що вам буде потрібно – це відварити овочі в… молоці. Потім перебити блендером і додати трохи ароматного базиліка. Швидко, смачно і дуже корисно.

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 600 г гарбуза,
  • 3-4 картоплини,
  • 500 мл молока,
  • 2 великі морквини,
  • 100 мл вершків,
  • 50 г вершкового масла,
  • сушений базилік,
  • сіль, суміш перців мелена, мускатний горіх,
  • гарбузове насіння (для подачі).

ПРИГОТУВАННЯ:

  • Гарбуз почистити від шкірки та насіння, нарізати великими кубиками. Скласти їх у каструлю.
  • Картоплю почистити та нарізати так само, як і гарбуз.
  • Почистити моркву і нарізати її кружальцями. Покласти в каструлю до картоплі з гарбузом.
  • Посолити, поперчити, додати спеції та трави.
  • Залити молоком та поставити каструлю на вогонь.
  • Довести овочі до кипіння та варити до готовності, зменшивши вогонь. Після приготування перебити вміст каструлю блендером. Додати вершкове масло та ще раз все збити.
  • Якщо в результаті у вас вийде дуже густа консистенція, влити ще трохи вершків.
  • Перебити суп до отримання однорідної консистенції та довести до кипіння.
  • Розлити суп в тарілки і прикрасити підсмаженим насінням з гарбуза. Можна злегка посипати базиліком.

Курячі котлети з гарбузом

Котлети виходять дуже соковитими, смачні як у гарячому вигляді, так і в холодному.

Як овочеву складову можна використовувати і кабачки, і гарбуз — згідно з сезоном. Завдяки цим інгредієнтам котлети виходять дуже ніжними й соковитими. Смачно подавати до них соус зі сметани, часнику й зелені. З цієї пропорції виходить приблизно 20 котлет.

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 500 г курячого фаршу
  • 300 г гарбуза (або кабачків),
  • 2 яйця,
  • 1 червона цибулина,
  • 1-2 ст. л. панірувальних сухарів (або манки),
  • сіль, хмелі-сунелі, паприка, коріандр, сушений часник, суміш перців мелена.

ПРИГОТУВАННЯ:

  • Гарбузи (або кабачки) натерти на тертці з великими вічками, додати фарш, яйця, дрібно нашатковану цибулю, спеції та трави, сіль, перець і панірувальні сухарі (можна використовувати лише гарбуз, мікс гарбуза та кабачка, або ж лише кабачок - у будь-якій варіації страва дуже смачна).
  • Фарш ретельно вимішати (кабачки дають багато соку, тому, якщо фарш виходить зарідким, можна додати трішки більше манки або панірувальних сухарів; я не додавала).
  • Мокрими руками сформувати невеликі котлетки й викласти їх на деко, встелене пергаментом. Злегка збризкати оливковою олією.
  • Запікати при 190С до рум'яної скоринки.

Гарбузово-апельсинове суфле

Корисний, смачний, м’який та дуже ніжний десерт.

У сезон гарбуза якраз час експериментувати зі стравами з нього. Вони готуються легко і виглядають ароматними та яскравими. Суфле – це смачний, м’який та дуже ніжний десерт. А якщо він із гарбуза, то ще й дуже корисний.

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 500 г гарбузового пюре,
  • 2 яйця,
  • 2 ст. л. кукурудзяного крохмалю,
  • 100 г цукру,
  • цедра та сік апельсина.

ПРИГОТУВАННЯ:

  • Гарбуз нарізати кубиками, зварити на парі.
  • Збити за допомогою блендера до стану пюре.
  • Пюре охолодити, додати цукор, апельсиновий сок та цедру.
  • Знову пробити все блендером. Додати яйця і крохмаль, перемішати. Форми для жульєну (кокотниці) змастити маслом та посипати манкою. Перекласти пюре.
  • Випікати 50 хвилин при температурі 180°С. Перед подачею повністю охолодити, прикрасити ягодами та притрусити за бажанням цукровою пудрою.

Мармурова сирна запіканка з гарбузом

Не тільки дуже корисна запіканка, але й неймовірно смачна та приваблива на вигляд.

Найкраще комбінувати гарбуз із іншими інгредієнтами, до прикладу, приготувавши запіканку. Дуже цікавий смак виходить, якщо поєднати гарбузове пюре із кисломолочним сиром. Це смачна, яскрава, красива й одночасно дуже корисна страва.

ІНГРЕДІЄНТИ:

Для сирного прошарку:

  • 500 г домашнього сиру,
  • 100 г цукру,
  • 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю,
  • 2 яйця,
  • ванілін.

Для гарбузового прошарку:

  • 500 г гарбузового пюре,
  • 2 яйця,
  • 2 ст. л. кукурудзяного крохмалю,
  • 100 г цукру,
  • цедра та сік половини лимона.

ПРИГОТУВАННЯ:

  • Змішати в мисці сир і цукор, яйця, ванілін і крохмаль.
  • Збити все блендером до однорідності.
  • Гарбуз помити, порізати кубиками та відварити напарі.
  • Перебити блендером до пюреподібного стану.
  • Гарбузове пюре, цукор, яйця, крохмаль ретельно збити.
  • Додати сік лимона та цедру.
  • Форму змастити маслом і притрусити манкою.
  • У центр форми викласти ложку гарбузової маси.
  • На гарбузову масу — ложку сирної.
  • По черзі викладати сирну і гарбузову суміші доти, доки не заповниться вся форма.
  • Випікати 50 хвилин при температурі 180С
  • Перед подачею запіканку повністю охолодити. Можна полити соусом на основі сметани та чорничного джему.

Гарбузовий тарт на згущеному молоці

Тісто пісочне, буквально розсипається в роті, а начинка схожа чимось на суфле.

В цьому тарті суфле виходить напрочуд ніжним, кремоподібним. При цьому, воно добре тримає форму. Пісочна основа розсипчаста й буквально тане у роті.

ІНГРЕДІЄНТИ:

Для тіста:

  • 200-250 г борошна,
  • 125 г вершкового масла,
  • 70 г цукру,
  • 1 яйце,
  • дрібка солі,
  • 1 ч. л. розпушувача,
  • ванілін.

Для начинки:

  • 2 склянки гарбузового пюре,
  • 1 банка згущеного молока (380-400 мл),
  • 2 яйця,
  • 0,5 ч. л. кориці,
  • 0,5 ч. л. тертого кореня імбиру,
  • дрібка мускатного горіха,
  • ванілін.

Склянка – 250 мл, форма – роз’ємна, діаметром 21 см.

ПРИГОТУВАННЯ:

Тісто: 

  • Борошно, розпушувач та масло, нарізане кубиками, перетерти руками на крихту. Додати цукор, сіль та ванілін, перемішати. Вибити яйце й замісити тісто.
  • Скачати його в кулю, загорнути в харчову плівку й прибрати в холодильник мінімум на годину.
  • Гарбузове пюре: почистити гарбуз від насіння, зняти шкірку, нарізати кубиками й відварити на парі до м'якості.
  • Потім подрібнити в млинку до стану пюре (таке пюре можна заморозити на зиму, а потім використовувати для приготування десертів).

Суфле:

  • До гарбузового пюре всипати спеції, ванілін, додати тертий корінь імбиру та яйця, перемішати вінчиком.
  • Влити згущене молоко та ще раз ретельно перемішати.

Формування:

  • Тісто розкачати за розміром форми. Встелити її пергаментом, змастити маслом та перенести тісто, формуючи бортики.
  • Начинку вилити на тісто.
  • Випікати спочатку 15 хвилин при 200°С, а потім – 40-45 хвилин при 170°С (начинка має схопитися, але злегка колихатиметься; після охолодження вона схопиться й нарізатиметься ідеально).
  • Бортики зняти лише після повного охолодження пирога. Прикрасити за бажанням.
  • На фото «чорнильні плями» зі смородинового джему.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую