ye-logo.v1.2

Смачні та корисні сніданки: п’ять варіантів страв

Суспільство 2566
Снідаємо ситно та поживно
Снідаємо ситно та поживно. Фото: з архіву

Здоров'я організму залежить безпосередньо від якості споживаної їжі.

У вихідні, коли не потрібно поспішати на роботу чи навчання і з’являється більше вільного часу, нарешті можна побалувати себе та родину смачним сніданком. Корисна їжа допоможе не лише отримати заряд енергії, але й створить гарний настрій на день.

Ми підготували для вас добірку різних варіантів сніданків, аби кожен знайом щось до свого смаку. Традиційні солодкі сирники та млинці, а ще екзотичні граноли, швидкі кекси, традиційні яйця у незвичному приготуванні – покрокові рецепти у нашому матеріалі.

Сирники з бананами, горіхами та курагою

Смаколики виходять ніжними, м’якими й дуже ароматними.

Інгредієнти:

500 г домашнього нежирного сиру, 2 яйця, 5-6 ст. л. манки, 1 великий стиглий банан, жменя подрібненої кураги, 3\4 склянки мелених волоських горіхів (попередньо підсмажених), ванілін, 2-3 ст. л. цукру, дрібка солі, борошно – для обкачування, олія – для смаження.

Приготування:

  • В комбайні збити сир, цукор, сіль, ванілін та яйця (можна використовувати блендер, або ж перетерти сир двічі крізь сито). Окремо розім’яти банан на пюре й додати його в сирну масу. Всипати манку (її вам може знадобитися більше чи менше – все залежить від консистенції вашого сиру). Додати мелені горіхи та подрібнену курагу.
  • Масу ретельно вимісити.
  • Формувати невеличкі сирнички, обкачуючи їх у борошні.
  • Осмажити на олії з обох боків до золотавої скоринки. Викладати сирники на паперовий рушник, щоб видалити зайвий жир.
  • Подавати зі згущеними молоком, джемом чи сметаною.

Яйця «Пашот»

Це яйця, зварені в гарячій воді без шкаралупи. Смак такої страви дуже ніжний, кремовий, м'який. Вони можуть бути основним інгредієнтом сніданку, доповнивши їх свіжими овочами, сиром та гарною презентацією, або ж стати частиною іншої страви.

Інгредієнти:

2 яйця, морська сіль, суміш перців мелена, 4 ч. л. оливкової олії. Додатково: харчова плівка.

Приготування:

  • У невелику мисочку встелити харчову плівку, складену у два шари.
  • Налити приблизно чайну ложку оливкової олії, посолити й поперчити.
  • Обережно вибити яйце. Знову трохи посолити, поперчити, налити чайну ложку олії. Загорнути плівку так, щоб там майже не залишилося повітря.
  • Воду в каструлю налити майже до країв. У киплячий окріп занурити яйця (вогонь повинен бути сильніше середнього) й відразу ж ввімкнути таймер на 3,5 хвилини.
  • Потім яйця витягнути за «хвостики» заготовок, розгорнути й одразу ж подати.

Кекс у чашці за 3 хвилини

Чудовий смаколик для сніданку до чаю. Готується швидше, ніж оладки чи сирники.

Інгредієнти:

На чашку 0,5 л: 1 яйце, 3 ст. л. цукру, 2 ст. л. молока, 3 ст. л. олії, 1 ст. л. какао, 4 ст. л. борошна, 1 ч. л. розпушувача, жменя журавлини, ванілін. (Можна додати горішки, шматочки шоколаду, цукати, мак, журавлину, родзинки тощо).

Приготування:

  • Чашку змастити олією. Окремо збити яйце з цукром і ваніліном, додати молоко, олію, какао. Просіяти борошно і розпушувач (консистенція - рідка сметана). Додати журавлину.
  • Налити тісто в підготовлену чашку (суміш має доходити до половини чашки). Поставити в мікрохвильовку на звичайний режим «розігрів» на 3 хвилини.
  • Потім перевернути кекс із чашки на тарілку та розрізати шматочками. За бажанням, полити зверху йогуртом, сметаною чи шоколадною глазур'ю.

Гранола

Гранола складається із вівсяних мюслів, горіхів, насіння, сухофруктів і меду, іноді повітряного рису. Все це запечено до хрусткого стану й карамельного кольору. Гранолу їдять із молоком, додаючи ягоди та фрукти. Розбавляють йогуртами та соками, роблять дієтичні батончики.

Інгредієнти:

300 г вівсяних пластівців (можна швидкого приготування або ж готова суміш мюслі), 180 г горіхів та насіння (волоські, арахіс, мигдаль, кунжут, насіння льону, соняшника та гарбузове), 125 г яблучного соку, 125 г меду, 60 г олії, 1-2 ст. л. кориці , по дрібці солі та перцю, 180 г сухофруктів.

Приготування:

  • Горіхи (попередньо підсушені на сковорідці) нарізати шматочками та з’єднати з насінням. Потім змішати в мисці разом із пластівцями.
  • Розчинити в сотейнику мед, сік, олію, корицю, сіль і перець (кип'ятити не потрібно). Вилити гарячу рідину в сухі інгредієнти й ретельно все перемішати. Потім викласти у форму, встелену пергаментом, розрівняти.
  • Випікати в духовці при 160°С від 40 хвилин до години. Діставати форму слід через кожні хвилин 10 й ретельно все перемішувати. Це потрібно для того, щоб гранола добре й рівномірно пропеклася.
  • Після того, як вийняли деко з духовки – дайте суміші повністю охолонути. Спершу вона буде досить м'якою, навіть вологою. При охолодженні текстура стане хрусткою. Колір має бути золотаво-бурштиновим.
  • В готову гранолу додати подрібнені сухофрукти на свій смак і знову все перемішати. Скласти у будь-яку ємність із кришкою.

Французькі макові млинці

Мак робить млинці особливими й робить незвичним їхній смак.

Інгредієнти:

200 мл молока, 2 яйця, 20 г сухого маку, 50 г цукру, 125 г борошна, 2 ст. л. оливкової олії, ванілін, дрібка солі.

Приготування:

  • Підігріти молоко в мікрохвильовій печі. Мак залити окропом, ретельно перемішати ложкою та відкинути на ситечко, щоб стекла зайва вода.
  • Яйця збити міксером разом із цукром, сіллю та ваніліном. Додати до яєчної суміші мак і борошно. Ретельно перемішати до однорідності вінчиком. Тонкою цівкою влити тепле молоко та олію, не припиняючи збивання.
  • Готове тісто залишити на пів години – годину, аби мак добре набрякнув.
  • Добре розігріти сковорідку (олію не лити, смажити млинці на сухій!). Потім набирати тісто маленьким черпачком, виливати порцію на сковорідку й смажити млинці з обох сторін до золотавого кольору.
  • Подавати можна як з різноманітними начинками, так і просто «пусті» зі сметанкою

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую