ye-logo.v1.2

Як купити гарний кухонний ніж. Порада для покупця На правах реклами

Суспільство 794
Асортимент товарів, що випускаються під брендом компанії, досить багатий, щоб задовільнити найрізноманітніші смаки та потреби своїх споживачів
Асортимент товарів, що випускаються під брендом компанії, досить багатий, щоб задовільнити найрізноманітніші смаки та потреби своїх споживачів. Фото: grandway.ua

Хороша кухня починається з гарного ножа. Це перша та найважливіша частина всього кухонного обладнання. Справжній шеф-кухар навчений тримати свій ніж гострим, утримувати його в чистоті та берегти. Адже від кухонного ножа залежить помітна доля успіху кулінара.

З хорошими ножами і робота буде приємнішою і безпечнішою, і кулінарні навички будуть рости помітно швидше. Правильний інструмент у правильних руках – серйозна заявка на успіх.

Ця стаття допоможе вам визначитися, які ножі для чого підходять і як вибрати саме ті, що вам знадобляться.

Чотири кухонні ножі, на які варто звернути увагу в першу чергу:

  • Кухарський ніж

Широко відомий ніж шеф-кухаря, а також його японський аналог – ніж сантоку, більшістю професіоналів вважаються основними ножами кухаря. Як перший ніж на кухні рекомендують купувати саме один з них.

Головне, за що цінують шеф-ніж – його універсальність. З його допомогою можна нарізати скибочками, кубиками, соломкою і подрібнити всі види овочів, фруктів, зелені, м'яса та риби. Якщо ви багато готуєте з натуральних інгредієнтів, такий ніж вам справді необхідний. Його великий широкий клинок дійсно спрощує найскладнішу роботу.

Хоча сантоку і шеф-ніж чимось схожі, вони не однакові.

Цікавими особливостями європейського шеф-ножа є легка кривизна леза, гострий тонкий кінчик клинка і велика п'ята (частина клинка, що виступає, біля руків'я). Такі форми клинка вкрай функціональні. Тому ми рекомендуємо ознайомитися з правильними техніками використання шеф-ножа. Ці корисні навички дійсно переведуть ваші кулінарні здібності на новий рівень, і ви дійсно усвідомите, за що так цінують шеф-ніж професіонали високої кухні.

Шеф-ніж повинен відчуватися приємно важким, але не бути тягарем. Вага та балансування дуже важливі для ефективної роботи цим ножем. Рекомендуємо вибирати ніж собі по руці особисто.

Найбільш популярні кухарські ножі з клинками довжиною 20-25 см. Професіонали часто вибирають ножі ще довші і важчі. Але для того, щоб упоратися з цими гігантами, треба мати чималий досвід і вміння.

Сантоку, на відміну від шеф-ножа, має пряму ріжучу кромку, притуплений кінчик і тонший в обусі клинок. Цим ножем теж зручно рубати, різати та подрібнювати різні інгредієнти. При цьому його лезо може робити дуже точні, прямі надрізи, нарізати рівні скибочки, тонкі шматочки м'яса і риби для смаження, приготування закусок і відбивних. Сантоку – ножі для кухонного перфекціоніста. Якщо вам потрібно робити дуже акуратну нарізку на святковий стіл або для кулінарних презентацій, вам потрібен саме сантоку.

А ось кістки та тверді овочі типу патисонів та гарбузів цим ножем краще не рубати. Він хоч і схожий на маленький тесак, все ж таки створений для зовсім іншої роботи.
Класичний розмір сантоку складає близько 17-20 сантиметрів. Хоча зустрічаються і екземпляри як меншого, так і більшого розміру.

В цілому, сантоку характеризують як універсальний, дуже зручний і безпечний ніж. Популярність його в усьому світі поза межами Японії зростає з кожним роком.

Крім основного шеф-ножа вам знадобляться:

  • Ніж для очищення овочів, довжиною близько 8 см. Використовується для очищення та нарізання невеликих фруктів, овочів та м'яса, і інших продуктів, які просто незручно обробляти кухарським ножем. Наприклад, такий ніж ідеальний для обрізки полуниці та брюссельської капусти, чищення та нарізання грибів або приготування артишоків.
  • Зубчастий ніж для хліба. Ідеально, рівно та акуратно наріже різні види хліба, булок, тортів та інших кондитерських виробів. Також його рекомендують використовувати для акуратного нарізання помідорів, баклажанів, динь, ананасів і твердих зимових кабачків. Гострий західний кухарський ніж теж може виконувати цю роботу, але зубчастий ніж саме в таких справах буде безпечнішим і ефективнішим. А ще він добре підходить для нарізання різних сендвічів та рулетів.
  • Точильний камінь для ножів і мусат. Так, ці предмети не є ножами. Але є їх невід'ємними супутниками. Тримайте ваші ножі гострими. Гострі ножі краще, рівніше і чистіше різатимуть. Ви менше втомлюватиметесь і... менше ризикуватимете. Так-так, як це не дивно, але тупий ніж у роботі куди небезпечніший за гострий. Тільки гострий ніж ріже саме так і в тому напрямку, який вам потрібний. Його поведінка передбачувана, він не “стрибне” раптово убік, натрапивши на щось тверде. Ріжучий інструмент повинен робити те, що ви від нього очікуєте, раптова втрата контролю у цьому питанні нікому не потрібна.

Правильне зберігання, чищення, заточування та використання дуже важливі для того, щоб ваші столові прилади прослужили вам довго

До речі, не забувайте правильно зберігати ножі у спеціально відведеному для них місці. Не допускайте, щоб ваш ріжучий інструмент валявся будь-де. Це погано і для ножів, і для людей, які знаходяться на кухні.

Блоки для ножів, магнітні смуги та спеціальні підставки є простими, доступними та ефективними рішеннями впорядкованого зберігання ножів на кухні. Не пошкодуйте виділити на них трохи грошей із вашого бюджету. Ви зробите свою роботу на кухні безпечнішою та приємнішою, а саму кухню більш затишною. Адже якщо ми проводимо досить багато часу за приготуванням їжі , нехай цей час буде проведено не лише з користю, а й приємно!

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую