ye-logo.v1.2

Українські вареники з… м’ясом

Суспільство 9539
Фото: з архіву

Ніякої екзотики наші співробітники цього разу не куштували. Все набагато банальніше: в тарілках були звичайні…пельмені.

Хоча, зовсім не домашні, а ті, що можна придбати фактично у кожному населеному пункті Хмельниччини. Для нинішнього експерименту ми придбали пельмені від чотирьох виробників, які, за словами працівників торгівлі, користуються найбільшим попитом. До речі, серед наявного сегменту обирали найдорожчі, тобто, намагалися визначити кращі з найкращих.

Але спочатку про саму страву

У багатьох народів є свої «пельмені». Це китайські цзяо цзи, італійські равіолі та тортелліні, кавказькі манти, хінкалі, чебуреки, узбецькі чучвару і самса, та навіть пиріжки - всі вони родичі. Загальний принцип таких страв - начинка, загорнута у бездріжджове пісне тісто. Варіацій цієї страви безліч, і кожен рецепт з часом набув специфічних особливостей. Так, в Сибіру пельмені готувалися з незвичною нам м'ясною начинкою - ведмежатини або м'ясом інших диких тварин.

Звідки вони взялися?

Пельмені мають китайське коріння. Колись вони були відомі тільки на території Китаю і суміжних країн, наприклад, Монголії. До ХІІІ століття пельмені були відомі виключно в межах китайської імперії, в усякому разі, згадок про появу подібної страви в інших країнах відмічено не було. Саме з того часу ця універсальна страва пішла на захід разом із завойовниками. Спочатку пельмені потрапили на Кавказ і в Середню Азію, потім у Сибір, де рецепт осучаснився. Особливо популярні стали пельмені в Х-ХІІІ століттях серед кочових народів, раціон яких складався, в основному з м'ясних страв, а також серед сибіряків народів за безсумнівну зручність - робилися вони один раз восени і заморожувалися на усю зиму.

Як правильно обрати

Гарантований спосіб отримати смачні пельмені - зліпити їх самому. Але ... Комусь не вистачає часу, а комусь - кулінарних здібностей. Отож, якщо ви купуєте пельмені у магазині, й на етикетці ви знайдете словосполучення «рослинний білок» - знайте, в пельмені була додана соя. А це, як правило, не найкращим чином позначається на їх смаку. Втім, вважається, що якщо вміст сої в м'ясних напівфабрикатах не перевищує 20%, це нормально.

Перед тим як покласти пельмені в кошик для продуктів, потрясіть пачку. Пельмені повинні в упаковці вільно рухатися, а не важко перевалюватися однією великою грудкою. Якщо пельмені зліпилися, це означає, що вони були розморожені, а потім заморожені знову.

Якщо пельмені продаються на вагу або розфасовані в прозорі пакети, зверніть увагу на тісто. Воно повинно бути гладким, без тріщин і темних плям. Добре, якщо на пачці зазначено процентний вміст інгредієнтів. Співвідношення начинки до тіста не повинно бути менше 50 відсотків.

Наша дегустація

Для експерименту ми обрали пельмені від чотирьох виробників. Отож, серед наших конкурсантів: вагові пельмені за ціною 24,50 гривні за кілограм від російських “Ярмолинських напівфабрикатів”; пельмені за ціною 32, 75 гривні від донецького комбінату заморожених продуктів «Лада – Ладушка»; пельмені від київської торговельної марки «Полісся» (20 грн. за кілограм) та пельмені від місцевого виробника – хмельницької торговельної марки «Зюськіна» за ціною 15 гривень упаковка 400 грамів.
Одразу зазначимо, що усі пельмені варили у однаковій кількості воді та з додаванням рівної кількості солі до повної готовості.
Найголовніша властивість пельменів - дуже тонка оболонка з тіста. Історично це пояснюється просто - в тих місцях, де пельмені були популярні, м'ясо добути було набагато простіше, ніж борошно або яйця. Тому начинки робили більше, ніж оболонки. Проте, не у нас. Фактично усі представники «пельменного» братства мали товсту «шкірку» з тіста, що не сподобалося буквально усім пробантам. Хіба що вирізнялися пельмені від «Ярмолинських полуфабрикатів», але для того, щоб отримати пальму першості, їм не вистачило якісного фаршу. Навіть ті «дегустатори», що надавали перевагу саме цим пельменям до нашого експерименту, визнали, що фарш ніби перележав у морозильній камері. Затовстим шар тіста виявився й у пельменів від ТМ «Полісся». Крім цього, у них, здалося нашим пробантам, було найменше начинки. Найбільшу кількість позитивних смакових вражень від консистенції тіста та кількості фаршу здобули донецькі пельмені від ТМ «Лада-Ладушка». Єдине, чого не вистачило саме їм – гостроти. Крім цього, своєю формою вони зовсім не нагадували класичні пельмені. А ось щодо гостроти, її було вдосталь у пельменях від ТМ «Зюськіна». Ці пельмешки, які, за словами виробника, зліплені вручну, набрали найбільшу кількість схвальних голосів. Всім сподобалося, що «на зуб» потрапляли часточки справжньої цибулі.

На замітку

Рецепти тіста для пельменів

Інгредієнти:
Пшеничне борошно - 500 г.
Яйця - 2 шт.
Олія - 1ст. ложка
Вода - 200 г.
Сіль - 1 / 2 ч. ложки

Висипати борошно на стіл гіркою й зробити в ній невелике заглиблення. Обережно влити туди яйця, підсолену воду і олію. Перемішати, поступово збираючи борошно з усіх боків, до тих пір, поки не вийде круте тісто. Потім вимісити тісто руками, поки воно не стане однорідним. Начинка залежить від вашої фантазії.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую