ye-logo.v1.2
8 Грудня, 2019

Як не захворіти під час святкування

Олена ЩЕГЕЛЬСЬКА, Ірина ОЛІЙНИК, Юлія СТАХАЛЬСЬКА Здоров'я 2966

Щодо цього ми попросили порад у лікарів різних профілів

Юрій Павлішен, головний ортопед-травматолог області, заслужений лікар України: «Найчастіші травми під час свят — це порізи, садна, забої. Тому напередодні свят запасіться бинтами, джгутами. Також варто купити крем «Спасатель» чи інший, з подібною дією. На випадок болів у суглобах та м’язах, забоїв можна запастися  знеболюючим гелем – «Меновазин», «Фастум-гель», «Диклак-гель», «Диприліф» чи іншим подібним. І пам’ятайте: якщо є підозра на вивих чи перелом, негайно звертайтеся до лікаря».

Валентина Завроцька, лікар-алерголог Хмельницької міської поліклініки №1:  «Надворі зима, й досить часто люди звертаються за допомогою при холодовій алергії. Взагалі, це захворювання починають лікувати ще з серпня. В ідеалі. На практиці це не завжди так. Є кілька простих способів вберегтися. Перед виходом із теплої домівки на холодну вулицю потрібно намастити відкриті ділянки тіла – обличчя, руки – жирним кремом. Окрім того, дуже добре перед виходом випити склянку гарячого чаю. Напій створить «тепло всередині», яке протистоятиме холодовому фактору. На губи бажано нанести гігієнічну жирну помаду.
Також на свята важливо вберегтися ще й від харчової алергії, кропив’янки. Зазвичай, столи накривають дуже щедро. Ті, хто страждає на алергію, повинні знати, що потрібно уникати вживання деяких продуктів. Це фрукти, зокрема, цитрусові, червоні яблука, грушки, страви з майонезом, жирна їжа, особливо копченості, оселедець, морепродукти і солодощі, кольорові напої. На превеликий жаль, майже всі солодощі можуть викликати алергічну реакцію. Бажано з собою мати ферментні медпрепарати, які покращують травлення. Підійде «Мезим», «Фестал». Для тих, хто знає про можливі прояви алергії, перед святковим застіллям потрібно випити таблетку протиалергічного лікарського засобу та активоване вугілля. У гостях при собі варто мати такі препарати, як «Ентеросгель», взагалі, сорбенти, які очищають. Для першої допомоги також підійдуть «Алерон», «Супрастин» тощо. А потім найкраще звернутися до лікаря».

Антон Оголь, лікар-кардіолог Хмельницької міської поліклініки № 1: «Людям, які мають проблеми із серцево-судинною системою, під час новорічно-різдвяного застілля варто дотримуватися кількох правил. Перше: не зловживайте жирними, смаженими та гострими стравами. Друге: віддайте перевагу напоям без газу. Найкраще пити мінеральну негазовану воду. Звісно, у свята мало хто втримається від алкоголю. Але якщо ви маєте серцево-судинні захворювання, утримайтеся від червоного вина, шампанського. Можна трохи випити горілки або ж сухого білого вина. І у жодному разі не змішуйте горілку з пивом. До речі, усі ці рекомендації стосуються і здорових людей. Нерідко трапляється так, що після щедрого застілля, надмірного вживання смаженої  чи жирної їжі (особливо — жирів тваринного походження), алкогольних напоїв, у людини починається аритмія, яка у подальшому призводить до різних захворювань».

Богдан Проскурняк, головний лікар обласного наркодиспансеру: “Слов’янська культура багата добрими і поганими звичками. Адже святковий стіл, як скатертина-самобранка, багатий і на алкогольні напої. А тому завжди той, хто збирається випити келих-другий, має пам’ятати, що завтра буде день, і нині потрібно думати про те, як ти будеш почуватися завтра. Варто відповідально ставитися до свого здоров’я, не пити надміру. На другий день раджу випити мінеральної води, чаю, з’їсти якусь гарячу страву: борщ, бульйон. І ні в якому разі не слухайтеся приказки “від чого захворів — тим лікуйся”. Це крок до алкоголізму”.
 

Читайте новини на нашому Телеграмі

Коментарі:

До теми

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую