Гаряча тема:
- Війна
Як хмельничанам позбутись нітратів в овочах та фруктах: 8 простих порад від фахівців
Велика кількість свіжої рослинної продукції на ринках міста змушує задуматися про їхню користь та безпеку.
Фахівці Хмельницького обласного лабораторного центру радять остерігатися того, аби не придбати овочі та фрукти з великим вмістом нітратів. Цього року вже дослідили 31 пробу овочів та фруктів нас їх вміст. Перевищення виявили в 2 пробах у ранніх овочах (буряк столовий).
«Нітратів у свіжих продуктах утримується не дуже багато. Їхня кількість зростає в процесі зберігання овочів і фруктів за певних умов, наприклад, якщо зберігати биті, ушкоджені або брудні овочі в сирому приміщенні при кімнатній температурі. Таке середовище сприяє розмноженню мікроорганізмів, а, заодно, і збільшенню кількості нітратів. Позбутися їх у овочах та фруктах повністю неможливо та й недоцільно – разом з ними «гинуть» і вітаміни», - пояснює заступник директора державної установи «Хмельницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Ярослав Главацький.
У лабораторному центрі застерігають, що підвищена кількість нітратів у свіжих овочах є шкідливою для здоров’я людини, особливо, – дітей, та надають рекомендації, що доцільно робити в домашніх умовах, аби звести до мінімуму цей небезпечний вплив.
Загальні способи нейтралізації нітратів:
1. Первинна обробка рослинних продуктів: зняття зеленого листя, що покриває качани; видалення качану з капусти, товстих стебел листя зелені, дрібних коренів буряка та моркви, обрізання огірка з обох кінців дозволяє знизити вміст нітратів на 20-30%.
2. Промивання водою та механічна очистка продуктів знижує вміст нітратів на 10%.
3. Замочування продуктів у чистій від нітратів воді у співвідношенні 1:10 протягом не менше 1 години. Це зменшить вміст нітратів в овочах на 25—30%.
4. Бланшування та відварювання овочів у великій кількості води, зменшує наявність нітратів у 2-3 рази. Очищення від лушпиння буряка, моркви, картоплі у 2-6 разів підвищує перехід нітратів у воду при відварюванні.
5. Соліть і заквашуйте овочі. На четвертий день вміст нітратів починає падати, на 18 день ця сполука майже не визначається.
6. При варінні і тушкуванні шкідливі речовини в значно більшій мірі випаровуються, ніж утворюються, тому при приготуванні капусти, буряка, кабачків і т. д. каструлю не потрібно закривати кришкою.
7. Купуючи овочі, цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність. Не купуйте овочеву продукцію на стихійних ринках, де відсутні системи контролю.
8. Не беріть овочі та фрукти з ознаками гнилі за зниженими цінами, у цих овочах накопичуються не тільки нітрати, але й токсичні речовини.
Нітрати нерівномірно накопичуються в різних частинах овочів, а саме:
- найбільша кількість нітратів накопичується поблизу кореня;
- у листі петрушки, кропу, селери їх на 50—60% менше, нуж у стеблі;
- у листі капусти нітратів на 60 – 70% менше, ніж в качані – не давайте його дітям!
- у шкірці кавуна нітратів в 4—8 разів більше, ніж у м'якоті – не змушуйте дітей
виїдати кавун близько до шкірки!
- незрілі овочі та фрукти містять в 2-3 рази більше нітратів, ніж спілі;
- огірки, дині, баклажани, кабачки мають постійне розподілення нітратів, яке збільшується від центру плоду до периферії і має найбільшу концентрацію біля шкірки та в самій шкірці.
Як зауважує Ярослав Главацький, кожен продавець на ринку зобов’язаний мати експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, в якому можна знайти всю необхідну інформацію: рівень нітратів у перевірених овочах, прізвище продавця, дату перевірки. У магазинах на кожну партію продукції повинні бути сертифікати якості.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: