ye-logo.v1.2
«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо

Грибний сезон: поради як збирати та готувати, щоб не отруїтися

Здоров'я 3012
Гриби радять збирати лише у віддалених місцях від населених пунктів
Гриби радять збирати лише у віддалених місцях від населених пунктів. Фото: Ірини Олійник

Щоб уникнути отруєнь, варто дотримуватися певних правил збирання та споживання грибів.

Традиційно, з початком літа розпочинається і грибний сезон. Щоб убезпечити себе від отруєнь, які іноді призводять навіть до фатальних наслідків, варто дотримуватися певних правил як збирання, так і приготування та споживання грибів. Про те, як відрізнити їстівні гриби від отруйних, як їх правильно готувати та споживати розповіли сайту «Є» Валентин Говорун, автор книги «Гриби Хмельниччини», та лікар з гігієни харчування Державної установи «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» Валентина Щавінська.

Як розповідає Валентин Говорун, на Хмельниччині в лісах зростає близько двохсот різновидів грибів. Серед них майже сотня - їстівні види, понад два десятки умовно-їстівних та по стільки ж неїстівних і отруйних. Найпоширенішими їстівними грибами є білі гриби, підберезники, підосичники, лисички, літні і осінні печериці, опеньки. Серед отруйних - найпоширеніші бліда поганка, Цезарський гриб, свинуха.

Валентин Говорун зазначає, що отруйні гриби містять небезпечну речовину «мускарин», яка викликає важке отруєння. Утім, визначити «на око» отруйний гриб чи ні – неможливо, Наприклад, людина, яка погано знається на грибах, може дуже легко сплутати між собою боровика та сатанинського гриба. Тому такі помилки можуть стати фатальними для людини.

«Найраще збирати відомі гриби: білі, підберезники, підосичники, лисички, опеньки… Брати до кошика їх лише тоді, коли ви точно впевнені, що це саме цей гриб. Якщо маєте будь-які найменші сумніви, залиште його у лісі», - радить Валентин Говорун.

Гриби варто збирати лише у віддалених місцях від населених пунктів

Утім, навіть їстівні гриби часто можуть стати причиною розладу кишкового тракту, адже вони можуть накопичувати в собі шкідливі речовини.

«Гриби потрібно збирати лише у віддалених місцях від населених пунктів, - пояснює Валентина Щавінська. - Не варто цього робити біля трас, кладовищ, скотомогильників, хімічних складів та виробничих цехів. Адже гриби дуже легко накопичують шкідливі речовини. В результаті можуть викликати отруєння».

Купуючи гриби на ринку Валентина Щавінська радить обминати тих продавців, які продають насипом різні види грибів. Адже у такому випадку можна пропустити підозрілого гриба. Також, згідно з правилами, не дозволяється продавати окремо грибні ніжки, шапочки, перезрілі гриби.

Не рекомендує вживати грибів Валентина Щавінська вагітним жінкам, дітям, людям похилого віку, тим у кого є хронічні захворювання шлункового - кишкового тракту, адже гриби важко перетравлюються та можуть стати причиною нездужання.

Що робити, якщо після споживання грибів вам стало зле

Що робити, якщо після споживання грибів ви раптом відчули себе зле? В першу чергу, каже Валентина Щавінська, потрібно випити багато теплої води та викликати блювоту, а також негайно звернутися до лікаря або ж викликати швидку допомогу. Вона пригадує минулорічний випадок, коли подружжя з Хмельницького назбирало грибів, а скуштувавши їх відчули себе зле. «Протягом чотирьох днів вони пили активоване вугілля, - каже вона. А вже на п’ятий день потрапили до лікарні. На жаль, жінку не вдалося врятувати», - каже Валентина Щавінська.

Як зберігати гриби про запас

Готуючи гриби запаси Валентина Щавінська в жодному разі не радить їх консервувати. Домашня консервація може стати причиною ботулізму. Паличка ботулізму, яка роками «живе» в землі, потрапляє в консервацію із неретельно обробленими продуктами, і починає розвиватися саме в герметично закритій банці при відсутності кисню.

А от скажімо, в заморожених, квашених чи засолених продуктах, тих же грибах, навпаки, токсини не розвиваються, оскільки тут є доступ повітря. Тому по запас гриби краще зберігати відваривши та, щоб не захворіти, краще проварити гриби та покласти їх у морозильну камеру. У холодильнику (якщо це не морозилка) відварені гриби не можна тримати більше однієї доби.

Юлія Дуліченко

Читайте також: Чому розвивається серцева недостатність та чи можна її зупинити – лікар-кардіолог

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення

Робота для вас

  Так  Ні, дякую