Гаряча тема:
- Війна
Як пережити грибний сезон
І запобігти отруєнням
Більшість отруєнь спричинені, як правило, вживанням пластинчастих отруйних грибів (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, дощовики, шампіньйони), які люди помилково сприймають за їстівні. Проте трапляється чимало випадків отруєнь їстівними грибами, що є підставою вважати причинами отруєнь й інші фактори (місце збирання грибів, їхній вік тощо). Отруєння грибами, здебільшого, мають «сімейний» характер. Серед потерпілих нерідко трапляються затяті та досвідчені в цій справі грибники. Отруєння грибами протікає набагато важче, аніж іншими харчовими продуктами, й нерідко ускладнюється внаслідок вживання алкогольних напоїв.
Пам'ятайте, що швидких і достовірних способів визначити отруйність грибів не існує. Тільки спеціалізовані лабораторії можуть провести дослідження грибів, або приготовлених із них страв на наявність токсичних речовин. Крім цього, збирання грибів у лісозахисних смугах, біля автошляхів може закінчитися також небажаними наслідками. Адже в ці гриби потрапляють токсичні речовини вихлопних газів автотранспортних засобів та інші отруйні речовини. В більшості країн дикорослі гриби не споживають як харчовий продукт, тому випадків отруєнь грибами у них не спостерігається.
Для того, щоб уникнути отруєння грибами:
1. Відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазинах.
2. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
3. Ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте. Якщо гриб викликає хоча б найменший сумнів, не кладіть його у кошик.
4. Намагайтесь шукати й збирати губчасті гриби – «білі», «бабки», «моховики» інші. В наших широтах вони рідше викликають отруєння.
5. Якщо ви зібрали гриби й принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлю. Гриб повинен мати цілісну форму, не бути рихлим. Перед приготуванням гриби необхідно ретельно промити, а перед сушінням - обтерти вологою тканиною.
6. Не вживайте сирих грибів! Перед приготуванням будь-якої страви гриби відваріть декілька разів (бажано — не менше трьох!) у підсоленій воді протягом десяти хвилин.
7. Готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, не більше 24 годин, в емальованому посуді.
8. Не давайте грибів дітям
Якщо вже трапилася біда
Якщо після споживання грибів ви почуваєтеся погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких, перш за все, промийте шлунок водою з марганцем і одразу ж викликайте «швидку допомогу», не приймайте ніяких ліків. Навіть незважаючи на можливе тимчасове полегшення, негайно зверніться до найближчої лікувальної установи. Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
Людмила НЕБЕСНА,
головний лікар обласного центру здоров'я.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: