ye-logo.v1.2

Як правильно харчуватися після посту?

Здоров'я 3098

В останній тиждень Великого посту, після якого християни почнуть святкування Пасхи, дієтологи попереджають про небезпеку, яка може виникнути під час різкої зміни харчового раціону.

Для всіх людей, які сповідують піст, існують однакові вимоги: в жодному разі не можна нехтувати рекомендаціями з харчування під час виходу з посту. Особливе значення такі рекомендації мають для хворих із хронічними захворюваннями серцево-судинної, дихальної, травної, ендокринної та сечовидільної систем, виникнення та перебіг яких мають безсумнівний зв’язок із харчуванням. Надмірне споживання тваринної їжі, яка присутня у великій кількості на святкових столах у кожній українській родині, разом із вживанням алкоголю, може спричинити різке погіршення стану здоров’я, обумовити загострення існуючих хронічних хвороб та викликати ускладнення. Навіть здорові люди часто провокують розлади у функціональному стані організму стрімкою зміною раціону харчування після закінчення посту. Тому помірне, поступове й зважене розширення набору продуктів та кількості необхідне всім, без винятку.

При виході з посту дотримуйтеся таких правил:
1. Кількість їжі, яка споживається за святковим столом, не має бути надмірною. Найкраще, припинити їсти, коли ще відчується невеличке відчуття голоду. Не слід намагатися з’їсти більше за допомогою лікарських засобів. Останні здатні лише частково покращити перетравлення їжі та не можуть попередити розвиток наслідків переїдання. Поступове збільшення кількості їжі обумовлене необхідністю відновлення належного рівня вироблення ферментів, який суттєво зменшується під час посту завдяки обмеженню кількості їжі та виключенню продуктів тваринного походження.
2. Вживання тваринної їжі за святковим столом повинно бути обмеженим. Не слід вживати понад 150-200 г м’яса (особливо жирного – свинини та баранини), більше одного яйця та великої кіцлькості соусів (майонезу), які містять тваринні жири.
3. Свідомий та розумний вибір безпечних та корисних продуктів за святковим столом включає переважно рибу та продукти рослинного походження – фрукти, овочі та злаки. Рослинна їжа, окрім вмісту корисних мікроелементів та вітамінів, містить харчові волокна, належна кількість яких забезпечує повноцінну роботу органів травлення та попереджує розвиток багатьох небезпечних захворювань.
4. Особлива обережність необхідна у вживанні алкоголю. Адже отруєння алкоголем займає перше місце серед причин госпіталізації українців у святкові дні разом із підвищеним травматизмом, випадки якого також пов’язані з алкогольним сп’янінням. Алкоголь взагалі не повинен вживатися без їжі і його кількість після посту слід зменшити у два-три рази.
5. Вихід з посту потребує максимальної обережності у вразливих категорій населення, до яких належать діти, підлітки, особи похилого віку та хворі з перерахованими вище хронічними хворобами внутрішніх органів. Таким людям взагалі слід утриматися від вживання тваринної їжі, а тим більше від алкоголю, протягом перших днів. Додання риби та м’ясних продуктів до пісних страв, що стали звичними, повинно відбуватись поступово і з врахуванням відсутності неприйняття тих або інших продуктів харчування.

Наведені п’ять правил не можна вважати вичерпними та універсальними для всіх. Кожна людина знає свій організм, як ніхто інший. Втім, якщо ви страждаєте хронічними хворобами, то варто обговорити з вашим лікарем особливості харчування після закінчення дотримання пісної дієти. Харчування здатне принести суттєву користь та, водночас, завдати шкоди. Достатня та збалансована дієта вкрай необхідна всім людям для збереження здоров’я та попередження таких небезпечних хвороб, як атеросклероз, інфаркт, інсульт, цукровий діабет, злоякісні пухлини та багато інших. Знати про це та складати свій харчовий раціон на розумних обмеженнях необхідно для підтримання якісного та тривалого життя. 

підготувала Світлана ЯСЬКОВА

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую