ye-logo.v1.2

Від «Пробудження» – до багатьох видань та сайту «Народна газета Є»

Історія 6056

Таким був шлях нашої медіа-корпорації за 25 років

Газета «Пробудження» з’явилася на Хмельниччині на противагу радянсько-номенклатурній пресі. У грудні 1989 група активістів Руху вирішила видавати газету. «То була проба пера незалежної преси, спроба відійти від совєцьких стандартів», – напише згодом один із її редакторів поет Павло Гірник. Перший номер видав Олександр Кокряцький. А гроші на це дали Микола Звірик, Сергій Кокряцький, Левко Бірюк і Павло Гірник та його мама.
Часопис друкували таємно, в Прибалтиці, де демократії вже дихалося вільніше. П’ять тисяч примірників безкоштовно роздали людям за пару годин. Сценарист студії «Квартал-95» Сергій Шинкарук, який тоді дописував у «Пробудження», пригадує: «Багато хто був у шаленому захваті від того, що у нас з’явилася перша незалежна газета. Можна було критикувати, говорити про все відкрито. Це була справжня свобода, яка на той час здавалася просто фантастикою!» 

Ось так народжувалася газета «Є», яка стала спочатку комерційним продовженням «Пробудження», а потім перехопила і його громадсько-політичний напрямок. У лютому 1993 року побачило світ самостійне інформаційно-рекламне видання «Є!», редактором і видавцем якого став Сергій Іщук, у 1997-му створений спеціальний колцентр для прийому оголошень, відкрилися перші пункти. А вже з 1999 року газета почала наповнюватися інформацією завдяки журналістам, яких «Єшка» виростила сама ж у школі молодих журналістів.
Минув рік, газетна родина медіа-корпорації поповнилася іще одним виданням – «Сімейною газетою» (перший редактор – Галина Аріон). Тепер «Сімейка» – це потужна всеукраїнська газета з тиражем 90 тисяч примірників! Згодом були газети «Місто», «Є Поділля» (газета «Поділля»), журнал «Всім.ua» та «Є.ua», Всеукраїнська «КВН-газета», «Євро», «Робота Навчання Кар’єра», «Дошка оголошень», журнали «Теленавігатор» та «Проскурівський телеграф». А також перший на Хмельниччині сайт газети, який поступово переріс у потужний ресурс, де є все: новини, оголошення, блоги, реклама.
За 25 років світ змінювався, й ми змінювалися разом з ним. Але завжди залишалися вірними вашим інтересам, наші читачі, та тому пориву свободи, який колись народив газету «Пробудження».

Тетяна Колісніченко,

головний редактор медіа-корпорації «Є».
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую