ye-logo.v1.2

У Кам’янці замість бур’янів в каньйоні буде пляж, човникова станція та екскурсійні маршрути

Суспільство 3719
Презентацію проекту переможця одноголосно підтримали шістнадцять членів конкурсної комісії
Презентацію проекту переможця одноголосно підтримали шістнадцять членів конкурсної комісії. Фото: автора

У Кам’янці-Подільському визначено переможця конкурсу, який візьметься за створення відпочинкової зони на п’яти гектарах території Смотрицького каньйону, яка наразі перебуває в захаращеному стані.

Ним стало місцеве мале приватне підприємство “Гала-тур”, яке представляє відомий у місті готельєр Анатолій Ковальський.
В планах по розбудові – відновлення дамби, облаштування човникової станції, пляжу, розробка туристичних піших, велосипедних та кінних маршрутів. За словами Анатолія, обстежуючи каньйон він дізнався, що в місті є дев’ять водоспадів та п’ять печер. Ці об’єкти теж планують включити в концепцію відпочинкової зони та проводити екскурсії. Окрім того, ідея передбачає облаштування кемпінгового містечка для туристів, місця для рибалки (планують спеціально розводити рибу), прокат байдарок, каяків і навіть створення імпровізованої сцени.
На конкурс, який відбувся 23 лютого було представлено дві пропозиції по відновленню та облаштуванню благоустрою в каньйоні. Одноголосно, кількістю в шістнадцять голосів, члени конкурсної комісії обрали переможцем проект, запропонований “Гала-туром”.
“Сьогодні в розвинених державах світу найбільшу популярність мають місця, максимально наближені до природи. Люди з мега-полісів на декілька днів виїжджають туди, де є можливість порибалити, посидіти на траві з друзями, поплавати на байдарках. Ми маємо всі можливості для того, щоб зробити комфортну зону відпочинку для туристів, які приїжджатимуть до нас навіть з-за кордону”, - зазначає переможець конкурсу Анатолій Ковальський.
Автор проекту зізнається, що його реалізація довготривала і дороговартісна, але сподівається, що за п’ять років вдасться втілити задум у життя. До того ж, попри те, що конкурс виграло підприємство “Гала-тур”, до облаштування відпочинкової зони залучатимуть інших підприємців, які пропонуватимуть послуги, передбачені в концепції розбудови, чи такі, що будуть цікавими для кам’янчан та туристів.
“Звичайно, для того аби все зробити, будемо залучати місцевих підприємців, інвесторів, свою допомогу обіцяє міська влада, можливо, вдасться отримати кошти з обласного та державного бюджетів. Чим більше ідейних людей об’єднається навколо ідеї, тим швидше вдасться її реалізувати”, - зазначає він.

Тепер на території колишнього пляжу зарослі

З історичної довідки відомо, що в місті над Смотричем функціонував міський пляж, урочисте відкриття якого відбулося 7 липня 1957 року. Та попри певні причини, він припинив свою діяльність і тепер ця територія забруднена сміттям і заросла самосівом.
“Пам’ятаю як на початку шістдесятих років переїхала в Кам’янець і була приємно вражена тим, що в каньйоні можна було покататися на човнах, позасмагати і скуштувати дуже смачного морозива”, - згадує місцева жителька Валентина Пархоменко.

Найбільше містянам запам'яталась човникова станція

З міського бюджету на черговій сесії міськради депутати виділили сто тисяч гривень на розчистку самосіву, яким захаращена територія. Планують за тиждень розпочати роботи по знищенню зарослей.
“Досить насичений, цікавий проект і єдине, що мене турбує – це те, аби не було нанесено шкоди заповідним рослинам, які там є. Якщо будуть консультації зі спеціалістами, які надаватимуть пропозиції до проекту, з порадами щодо охорони та збереження природи, то все буде добре. На мою думку, варто було б залучати до проведення таких конкурсів не лише місцевих підприємців, а робити оголошення по всій Україні, щоб знайти більше інвесторів”, - коментує голова громадської організації “Чисті схили” Вікторія Желіховська.

П'ятдесят років тому в каньйоні Смотрича активно відпочивали

Як повідомив під час презентації проекту Анатолій Ковальський, поки що жодних серйозних перемовин з екологами не було, та в подальшому їх думку він обіцяє врахувати.
Чи дозволяє якість води у річці Смотрич облаштування відпочинкової зони, коментує Олег Керничний: “У липні 2015 року було здійснено дослідження води в місці, де розташовувався старий пляж, і за всіма санітарними показниками вона відповідає нормам”.
Упродовж місяця міська рада укладе угоду з переможцем, який після документальних формальностей зможе розпочати роботи.

Таким бачать відновлений пляж через декілька років

Іра Грінішина.

Фото автора

 

Коментарі:

максим 24.02.2016 23:46

Ідея чудова. Але може треба придивитись до тротуарів у місті? Тільки зійдеш з центральної вулиці, то попадаєш в " зону АТО " - все розбите і навіть клаптиками не ремонтується. Зрозуміло, що пляж і лодочки дає мані-мані...

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую