ye-logo.v1.2

Подорожуємо Україною. Княже місто Белз

Туризм 7001
МІсто повністю входить у заповідник
МІсто повністю входить у заповідник. Фото: автора

Одне з найменших міст України разом з околицями повністю входить у заповідник

Белз, що на Львівщині — одне з найстарiших мiст Західної Укрaїни, у 2005 році воно відзначило тисячоліття! За довгу історію Белз переживав періоди розквіту і занепаду, йому судилося бути столицею удільного князівства часів Київської Русі, центром воєводства Речі Посполитої, осередком власного, белзського, напрямку хасидизму.
Зараз Белз — одне з найменших міст нашої держави. Із потужного і багатого воно перетворилося на маленьке провінційне містечко, в якому зараз проживає всього-на-всього дві з половиною тисячі людей.
До того ж у Белзі немає... корінних мешканців. Так, у 1939 році місто покинули усі євреї, рятуючись від фашистів. Через вісім років, коли місто увійшло до складу Польщі, звідси виселили усіх українців і заселили поляків. А ще через чотири роки, у 1951 році, коли Белз увійшов до складу УРСР, звідси виселили поляків і повернули українців. Тепер у місті навряд чи зустрінеш людину, прадіди якої жили тут.
Зате тут і досі все дихає історією. У Бeлзі нараховується 13 пам’ятoк архiтектури державнoгo значeння, 50 – мiсцевoго, крім того, багато історичних та археологічних пам’яток. Тому і не дивно, що у 2001 році все місто разом з околицями увійшло до складу Державного історико-культурного заповідника «Княжий Белз».
Незважаючи на таку славетну історію та архітектурне багатство, Белз не дуже популярний серед туристів, хоча заслуговує на велику увагу українців та іноземців. Тим паче, що розташований він буквально у трьох кілометрах від українсько-польського кордону.

У місті все дихає історією - тут усюди старовинні будинки, церкви і руїни.

Звідки назва?
Є кілька версій походження такої дивної назви. Наприклад, Белз пов'язують із давньоруським словом, що означає «поляна серед лісу» або старослов’янським позначенням болотистої місцевості. Подібне кельтське слово означає воду чи потік. Як би там не було, кожну версію можна вважати правдоподібною, адже поряд із поселенням є і річки, і ліси, і болота.

Міська ратуша.

Славетні сторінки історії
Белзьке князівство зі столицею в однойменному місті виникло у 1170 році. Його створив Всеволод Мстиславович – рідний брат засновника Галицько-Волинського князівства. Белзький князь був важливою персоною на міжнародній арені того часу. Про це свідчить той факт, що його донька Олена і онучка Гремислава стали польськими королевами.
Белз мав Магдебурзьке право, а ще – монополію на купівлю і продаж солі. У місті були сховища цього, одного з найдорожчих в ті часи, продукту, що давало Белзу величезні прибутки. Крім того, місто збирало мито за переїзд через річку та королівський податок на продаж зерна.

Залишки чоловічого домініканського монастиря нагадують руїни замку.

Чим відомий Белз
Родом із Белза походить одна з найважливіших святинь Польщі – ікона Ченстоховської Божої Матері. За легендою, її написав євангеліст Лука. Ікона зберігалася у місцевому замку, і одного разу врятувала мешканців від ворогів. Під час нападу монголо-татарів мешканці винесли образ на фортечний мур, щоб Божа Матір захистила їх від численних нападників. В ікону влучила ворожа стріла, із рани потекла кров, а на військо опустилася суцільна темрява. У паніці татари почали вбивати один одного...
На жаль, у 1382 році Ченстоховську ікону вивезли із Белза поляки, зараз у місті є лише її копія.


Колишній костел сестер-домініканок.

Свого часу у Белзі, як і в багатьох українських містах, була велика єврейська община. Серед численних єврейських мешканців був рабин Шолом Рокеах (жив у Белзі у 1817-1855 роках). Після смерті його визначили святим, дуже шанованим у хасидизмі, і таким чином виник белзський напрямок цієї релігії.
Під час Другої світової війни більшість єврейського населення емігрувало, а тих, хто не встиг, знищили фашисти. Тоді ж розібрали і старовинну синагогу.
Зараз про колишні часи нагадують лише старовинне єврейське кладовище і паломники, які приїздять на могили белзських равинів. До речі, послідовники белзського хасидизму вважають, що прихід Месії на Землю відбудеться саме у цьому містечку.

Дзвіниця монастиря домініканців.

Що подивитися
Белз складається з трьох історичних частин: Замочок, Середмістя і Люблінське передмістя. Найдавнішим місцем є Замочок, звідки розпочалося закладання старовинного міста. Зараз тут можна побачити городище княжого міста, багате на археологічні знахідки, хресну дорогу 1938 року, Миколаївську церкву початку ХХ століття та каплицю святого Валентина, в якій зберігається вже згадана копія ікони Божої Матері.

 

Споруди монастиря сестер-домініканок.

У Середмісті на гостей чекає ринкова площа, аріанська вежа 1606 року, міська ратуша, дзвіниця та руїни домініканського монастиря.


Монастир сестер-домініканок, вид збоку.

Передмістя приваблює туристів гарною дерев'яною П'ятницькою церквою XVII століття та єврейським кладовищем, де поховані святі хасиди.
Усе місто, його райони та пам'ятки можна обійти пішки за кілька годин. На кожного, хто цінує історію, старовинну архітектуру і гарні пейзажі, така прогулянка справить незабутні враження.

Зовсім поряд стоять відреставровані споруди і майже зовсім зруйновані.

Як дістатися
Прямого автобусного чи залізничного сполучення між Хмельницьким і Белзом немає. Белз розташовується у 25 км від районного центру Сокаль (звідси можна дістатися як автобусом, так і приміським потягом), у 73 – від Львова.
Зі Львова на Белз автобуси ходять не дуже часто (за даними bus.com.ua – о 12.00, 16.00 і 20.00, але краще перевірити інформацію). А тому можна доїхати до Червонограда чи Рави-Руської (на автобусі чи приміському потязі), а звідти автобусом до Белза.

Монастирі отців-домініканців і сестер-домініканок розташовувалися у Белзі зовсім поряд.


Містечко дуже тихе.

Читайте також про містичний Тараканівський форт та про те, як можна за життя потрапити до Раю.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую