ye-logo.v1.2

Реформа медицини: за три перші місяці 2017 року кожному треба знайти свого сімейного лікаря

Здоров'я 10309
За рекомендаціями Міністерства охорони здоров
За рекомендаціями Міністерства охорони здоров'я, сімейний лікар у сільській місцевості має обслуговувати від 1 200 до 2 000 пацієнтів , у містах — від 1 500 до 2 000. Фото: з архіву редакції.

Кожен українець зможе обирати собі лікаря.

З 1 січня стосунки з лікарями мають змінитися. Загалом зміни в системі охорони здоров’я почнуть з реформи первинної медико-санітарної допомоги, тобто з поліклінік, дільничних лікарів і педіатрів. Сімейна медицина, угоди між лікарем та пацієнтом та нова система фінансування — це новації, які ми відчуємо вже зараз, з початку року. Про те, чого чекати від реформи, ми попросили розповісти директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Якова Цуглевича.

— Якове Миколайоичу, розкажіть, що ж чекає на нас цього року?

— Держава надаватиме гарантований пакет медичних послуг на екстренну, невідкладну та первинну медичну допомогу. Сімейний лікар — це центральна ланка надання медичної допомоги. І в області продовжує створюватися мережа центрів первинної медико-санітарної допомоги, до складу яких входитимуть амбулаторії загальної практики-сімейної медицини. У кожній амбулаторії має працювати, щонайменше, два сімейних лікаря, щоб люди могли скористатися свої правом вибору лікаря. Крім того, в амбулаторії прийматимуть педіатр, стоматолог і у майбутньому — гінеколог.

— Тобто, кожна людина має обрати собі сімейного лікаря і надалі звертатися тільки до нього? У який термін слід визначитися з вибором?

— Протягом першого кварталу раджу кожному мешканцю області подумати про те, у якого сімейного лікаря він бажав би лікуватися. І прийти до нього, щоб укласти угоду, це займе зовсім небагато часу. До тих людей, які за станом здоров’я не можуть самостійно прийти в амбулаторію, медичний працівник приїде додому.

— Якщо хтось не вкладеться у ці три місяці?

— Без медичної допомоги ніхто не залишиться. Адже людина рано чи пізно все одне прийде до сімейного лікаря, то й укладе угоду. Це процес не одного дня.

— Ви кажете про право кожної людини на вибір лікаря. Чи й надалі діятиме територіальний принцип? Чи можливо людині, яка, приміром, прописана у Дунаївцях, укласти угоди з лікарем з Кам’янця-Подільського чи Хмельницького?

— Ні, прописка не має ніякого значення, територіальний принцип медичного обслуговування скасовується, ви можете обирати будь-якого лікаря, який вас влаштовує.

— До вузького спеціаліста, до прикладу, невропатолога чи уролога, можна потрапити лише за направленням сімейного лікаря?

— У майбутньому справді буде так. Але поки що, до 2020 року, ще можна буде звертатися напряму до вузького спеціаліста. Але у майбутньому лише сімейний лікар виписуватиме рецепти на ліки, які можна буде отримати або безкоштовно, або з невеликою доплатою, тільки сімейний лікар матиме право виписувати лікарняні листки. Сімейний лікар проводитиме діагностику (кардіографію, ультразвукові обстеження), виїжджатиме на виклики.

— Приватні сімейні лікарі матимуть такі ж права?

— Це вже право сімейного лікаря — працювати у центрі ПМСД або ж відкрити приватну практику. Гроші виділятимуться не закладу, а за надані послуги й «ходитимуть» за пацієнтом. До речі, планується що у 2017 році, на первинну медичну допомогу буде виділятися 220 гривень на пацієнта на рік.

— Що буде з районними лікарнями? Скільки госпітальних округів буде створено в області? Чи залишиться при цьому обласна лікарня?

— Районні лікарні працюватимуть, як і раніше, але деякі вузькопрофільні відділення можуть закритися. За планами, в області у 2018 році почнуть працювати госпітальні округи. У нас їх буде три: Центральний (з центром у Хмельницькому), який обслуговуватиме 650 тисяч людей, Південний (з центром у Кам’янці-Подільському), який обслуговуватиме 350 тисяч людей та Північний (центр у Шепетівці), обслуговуватиме 320 тисяч населення. Але остаточно округи ще не сформовані. Обласна лікарня працюватиме як третинний рівень надання медичної допомоги.
 

Коментарі:

МРТ КТ Хмельницький 24.10.2017 23:08

https://мрт-кт.укр/likari/simeinyi-likar

МРТ КТ Хмельницький 18.05.2017 22:27

https://xn----ttbeqkc.xn--j1amh/ Медичний центр МРТ КТ Ультрадіагностика 0671200165 або 654065

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую