ye-logo.v1.2

У Хмельницькому судять підполковника прикордонної служби за водіння у нетверезому стані

Кримінал 4958
Підполковник заборонив його фотографувати
Підполковник заборонив його фотографувати. Фото: автора

Патрульним прикордонник сказав, що він безробітний.

 Апеляційний суд Хмельницької області розглядає справу підполковника Державної прикордонної служби Миколи Шпорта, якого обвинувачують у нетверезому водінні. У грудні минулого року суд першої інстанції визнав офіцера винним, оштрафував на 10 тисяч гривень і позбавив права керувати транспортним засобом на один рік. Тепер прикордонник оскаржує таке рішення.

Засідання у справі відбулося у вівторок, 14 лютого. Підсудний і його адвокат заборонили їх знімати на камеру і фотографувати.

«Сьогодні ви «вибиваєте» бойового офіцера, який має захищати рубежі, тому що завтра він не сяде за кермо БТРа, не сяде за кермо бойової машини», - звернувся адвокат до патрульних перед початком засідання.

За свідка у справі - патрульний Володимир Погожевський, який був у складі екіпажу, що зупинив підполковника. Ще один свідок, лікар-нарколог, у суд не прийшов.

Патрульний, який затримував підсудного

За словами патрульного, «Хонду» підсудного зупинили вночі 25 жовтня 2016 року на вулиці Пілотській через непрацюючі світлові прилади (неосвітлений номер). Потім виявили відсутність страхового полісу і помітили ознаки алкогольного сп’яніння.

"Запропонували пройти огляд на стан сп’яніння на місці зупинки, Микола Шпорт відмовився і заявив, що хоче пройти його в медичній установі. Згідно висновку лікаря обласного наркодиспансеру, там від проходження огляду чоловік також відмовився. Його затримали і доставили до Хмельницького відділу поліції і склали протокол за ч.1 статті 130 КУпАП", - розповів патрульний.

Розгляд справи перенесли

При затриманні підполковник вказав, що він безробітний. Журналістам пояснив, що «забув» про офіцерське звання і місце роботи, бо «був на емоціях». До того ж, за його словами, перед тим викладач прикордонного вишу проходив лікування у шпиталі. Що був напідпитку, підполковник заперечує. А тест на вміст алкоголю у крові не пройшов, бо не довіряє приладам, а в діях патрульних бачив порушення.

«Я не відмовлявся дихати в Драгер, я вимагав дотримання своїх конституційних прав. Є інструкція, яка регламентує порядок, і дії (патрульних, - прим. авт.) мають бути, згідно інструкції. Не було надано документів на прилади , і не було двох свідків», - сказав Микола Шпорт.

За його словами, у патрульних не було оригіналів документів на Драгер, не було їх і в обласному наркодиспансері. Натомість він зауважив, що готовий був здати кров на аналізи, але її в нього не взяли.

Суддя перенесла розгляд

Суддя Лариса Кулеша розгляд справи перенесла на 28 лютого. Тоді має дати свідчення лікар, котрий проводив огляд, та переглянуть відеоматеріали, зафіксовані патрульними. Захист також подав клопотання про надання оригіналів документів на прилади Драгер.

Довідково. За інформацією патрульної поліції, у Хмельницькому за 2016 рік до суду надійшло 1357 матеріалів за статтею 130 КУпАП. Судом розглянуто і прийнято 1074 рішення про накладення стягнень, 96 рішень - закриті (наприклад, через закінчення термінів розгляду). Цього року лише за січень і половину лютого патрульні зупинили в обласному центрі 122 водіїв напідпитку.

Нагадаємо, у жовтні минулого року суд визнав винним підполковника, який збив клумбу на Проскурівській, однак жодного покарання правопорушник не понесе.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую