ye-logo.v1.2

Хмельницьке сміття планують переробляти у паливо та електроенергію

Суспільство 2351

До 2020 року в обласному центрі може з'явитись сміттєпереробне підприємство.

Учора, 21 лютого, у Хмельницькій міськраді презентували напрацювання щодо будівництва сміттєпереробного підприємства. Міський голова Олександр Симчишин зазначив, що спеціально для розробки проекту створили робочу групу, до якої входив волонтер Корпусу Миру Алан Янг. Він і презентував результати роботи групи - програму "Розумне довкілля".

«Ми розглянули варіант переробки сміття в dRDF паливо. Ці dRDF пелети можуть замінити наші дерев'яні пелети. У Хмельницькому є 19 котелеь, де щороку спалюють 6 тисяч тонн таких дерев'яних пелетів, а це приблизно 6000 тисяч дерев. Наступна техніка – це сухе анаеробне зброджування. Цей процес виробляє біогаз, який потім живить генератори, а ті виробляють електроенергію», - розповідає Алан Янг.

За його словами, саме ці дві технології можуть зменшити потік твердих побутових відходів на хмельницькому полігон до 90%. На самому ж полігоні планують зробити спеціальні скважини, з яких добуватимуть газ. Зони полігону, які не використовуються, накриють, щоб газ не виходив назовні. Окрім того, планують запустити і сортувальну лінію.

Посадовцям презентували проект "Розумне довкілля"

«Презентований варінт не є остаточним, - зазначив Олександр Симчишин. - Але це той проект, який реальний, його можна втілити, є можливість отримати фінансовий ресурс. До 2020 року у Хмельницькому може бути повноцінне сміттєпереробне підприємство, яке буде і сортувати, і переробляти».

Волонтер розповів, яким чином працюватиме підприємство

Мер додає, що робоча група порахувала і завод буде окупним. Найбільші витрати передбачені на будівництво заводу - 35 мільйонів доларів. Але з бюджету треба викласти тільки 5 мільйонів гривень на проектно-кошторисну документацію.

Розрахунки бюджету будівництва підприємства

«Зараз цю презентацію надіслали на експертизу в Нідерланди. Там є компанія, яка займається будівництвом таких підприємств. Можливо, інвестори захочуть зайти і до нас будувати. Далі, ми зробимо тариф на утилізацію - 10 гривень і отримуватимемо прибутки. Кошти надходитимуть і від "Спецкоментрансу"»,- зазначив Олександр Сергійович.

 

Тариф на утилізацію має зрости

 

 

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую