ye-logo.v1.2

На Случі здохла риба та ряст вкривали водне плесо

Суспільство 8138

Причини її масової загибелі досі офіційно не названі.

З приводу екологічної катастрофи на річці Случ першими на сполох забили депутати Старокостянтинівської районної та міської рад Юрій Карпусь, Сергій Нечаснюк, Георгій Висоцький і редактор газети «Голос громади» Микола Хіцінський. Вони виявили вниз по течії від місця скиду очисних споруд старокостянтинівського комунального підприємства «Водоканал» і аж до села Самчики, що розташоване приблизно в чотирнадцяти кілометрах від міста, масову загибель риби. Підняли на ноги інспекцію охорони навколишнього середовища у Хмельницькій області, представництво якої знаходиться у Старокостянтинові, повідомили у місцеве відділення міліції, зателефонували в сільські ради, через територію яких протікає Случ.

Місцева екологічна катастрофа
«Це було жахливо. На поворотах русла було дуже багато неживої щуки, ляща, плотви, товстолобика, коропа та інших видів риби. Місцями плавали здохлі молоденькі ондатри і чайки. Ми взяли із собою підхвати, аби подивитися, що коїться. У Самчиках здохла риба в перемішку з рястом вкривала водне плесо на ділянках довжиною сімдесят і більше метрів. Стривожені тим, що відбувається, селяни не знали, що робити», - розповідає Юрій Карпусь. За свідченнями очевидців, риба якось дивно почала себе поводити у воді ще звечора 18 серпня. А наступного дня почався масовий мор.
«20 серпня ми обстежили русло річки Случ вниз від шлюзу цукрового заводу. Мертву рибу виявили приблизно за двісті метрів нижче скиду стічних вод з міських очисних споруд і далі за течією. Склали відповідного акта, взяли проби води і відправили в лабораторію на дослідження. Мені повідомляли, про здохлу рибу на річці в Самчиках та Красносілці. Однак я туди не виїжджав”, - каже інспектор охорони навколишнього середовища у Хмельницькій області Тарас Цапар.
Природоохоронець переконаний, що навіть, якби це були отруйні стоки очисних споруд міського водоканалу, вони б до Красносілки та Самчиків розбавилися б водою і не становили б ніякої загрози. Матеріали за фактом масової загибелі риби передано в природоохоронну прокуратуру.
Мер Старокостянтинова Микола Мельничук категорично відкидає причетність до цієї екологічної катастрофи міського комунального підприємства «Водоканал».
Масову загибель риби він пов'язує із кисневим голодуванням, небезпека якого особливо зростає в спекотну погоду. Микола Мельничук вважає, що окремі депутати спеціально нагнітають обстановку навколо цієї проблеми, аби підірвати авторитет міського голови.
У всьому винен аміак
Втім, експертний висновок Хмельницької зональної спеціалізованої державної лабораторії ветеринарної медицини свідчить про те, що в пробах поверхневої води, які взяли в різних місцях річки Случ, де спостерігався масовий мор риби, вміст нітритів на дециметр кубічний в два з половиною рази перевищує допустиму норму. А вміст аміаку при нормі 0,05 складає 2,0 міліграма на дециметр кубічний, тобто більший у сорок(!) разів. Як повідомив начальник Старокостянтинівської районної державної лікарні ветеринарної медицини Леонід Слободянюк, лабораторні аналізи мертвої риби не проводилися, оскільки під дією спекотливої погоди вона почала швидко розкладатися і матеріал дослідженню не підлягав.
Наразі причини масової загибелі риби офіційно не доведені.
“Я не можу підтвердити чи заперечити, що риба та інші живі організми в річці загинули від перевищеної концентрації аміаку. В мене такого документа немає. Але те, що в стічних водах очисних споруд міськводоканалу і нижче за течією було виявлено завищений вміст аміаку, факт незаперечний”, - каже головний санітарний лікар Старокостянтинівського району Іван Ступницький.
За його словами, санепідемстанція неодноразово складала приписи, направляла подання в прокуратуру про те, що очисні споруди комунального підприємства «Водоканал» працюють не в повному обсязі, і мають місце факти неякісного очищення стічних вод. На керівництво підприємства неодноразово накладалися штрафи. Та ситуація не змінюється.
Небезпечно для усіх!
І дуже прикро, що в цій ситуації про підвищену концентрацію аміаку у воді не повідомили населення, не попередили, що в Случі не можна купатися та напувати худоби. Хоча в інспекції охорони навколишнього середовища та райсанепідемстанції запевняють, що про екологічну небезпеку своєчасно інформували райдержадміністрацію, районну та міську ради.
Утім, як стверджують фахівці, аміак дуже шкідливий для здоров'я. Він уражає в першу чергу нервову систему, знижує спроможність клітин нервової системи засвоювати кисень. Подразнення рецепторів блукаючого нерва може викликати рефлекторне гноблення дихального центру і серцевої діяльності. При великих концентраціях аміаку в повітрі (1,5-3,5 мг/л) смерть може наступити в перші ж хвилини через гостру дихальну і серцево-судинну недостатність. Ураження парами аміаку викликає запалення легенів, бронхіти, пневмонії, трахеобронхіти, набряки гортані, токсичний набряк легенів.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую