ye-logo.v1.2

Шестимісячній Сюзанні ковбасу діставали із легенів

Суспільство 6696
Фото: Євгеній ДОРОФЄЄВ

Нині вона і її братики та сестричка знаходяться Хмельницькому дитячому будинку

Оксана, 27-річна сучасна жінка, час від часу відвідує Хмельницький дошкільний дитячий будинок спеціального призначення. Тут живуть четверо її дітей: восьмирічний Тимофій, п’ятирічний Віктор, чотирирічна Богдана і дворічна Сюзанна. Жінка провідує старших дітей, і щоразу, коли вона приходить, медбрат Анатолій Доманський просить її: «Зайди до Сюзанни». Однак, дівчинкою мати не цікавиться. Можливо, тому, що майже не бачила її.

… Всю зиму четверо дітей, мати яких кудись зникла, мерзли в холодній хаті. Доглядав їх семирічний Тимофій. В тому числі й Сюзанну, якій було всього кілька місяців. Де вона знайшла ковбасу, невідомо, але давилася нею так, що шматок залетів у легені.
«До нас вона поступила у сім місяців, - розповідає директор інтернату Оксана Верясова. - Ковбасу дістали, але в легенях утворилися пустоти, з яких у нашій дитячій лікарні відкачували гній.
Зазвичай, діти знаходяться в ізоляторі 21 день, а Сюзанна - вже півроку. Зараз дівчинці, якій поставили діагноз бронхоектатична хвороба легенів,
потрібен індивідуальний догляд і дуже не бажаний контакт з іншими дітьми. Справа в тому, що імунітет у неї настільки слабкий, що варто комусь поряд пчихнути чи кашлянути, як вона вже хвора. Сюзанна всього кілька днів була в групі, після чого знову потрапила до лікарні. Дитина була вже і в інфекційній (до речі, там дуже гарно ставляться до наших дітей), і в пульмонології…
До того ж, у групі 12 дітей, і за кожним не вслідкуєш. Лікування зараз не потрібне, дитина потребує лише догляду і ізоляції від інших дітей. Мало того, навіть працівників, тому дитина контактує лише з обмеженою кількістю людей. І в медблоці нянечка Тетяна Антощук займається тільки нею. Триматимемо її там, аж доки вона не зміцніє. А вже влітку спробуємо повернути в групу».
За словами Оксани Володимирівни, всі діти з цієї родини були худі, з ослабленою імунною системою. Коли їх везли в інтернат, дорогою заїхали на хлібозавод, щоб забрати випічку, малюки, почувши запах хліба, почали плакати.
В перші дні страшенно боялися людей, а старший, Тимофійко, взагалі не міг сказати ні слова і навіть ніби соромився, що «погано доглянув» менших.
Трирічна Богданка, сестричка Сюзанни, поступила з обпеченим животом. Що сталося, дитина розказати не може, тому що не розмовляє. Як розповів Тимофій, дівчинка, якій тоді був усього рік, хотіла їсти, потягнулася за чайником, який кипів, і перекинула його на себе. Крім опіків, живіт вкритий виразками, тому що ніхто її станом не цікавився, і коли дівчинка буде рости, шрами доставлятимуть їй дискомфорт, тому буде необхідне тривале лікування.
Потрапивши в інтернат, Богдана, щойно почувши стук каструль, починала гукати, бігла на веранду і сідала за стіл. Їла дуже багато, і так - з півроку. А працівникам інтернату доводилося постійно її контролювати, остерігаючись завороту кишок.
Богданка і Вітя їли руками, з супу вибирали картоплю (аби ситніше), і давилися нею (аби ніхто не відібрав). «Більшість наших дітей взагалі не вміє їсти ложкою, - каже Оксана Володимирівна, - і нам доводиться вчити їх користуватися нею. А що таке вилка, поняття немає ні в кого».
Зараз Богдана (4 роки) і Вітя (5 років) тільки починають розмовляти. У всіх дітей з цієї родини патологія легень і знижений імунітет.
А Тимофійко, як і раніше, відчуває себе опікуном меншеньких. За гарні оцінки діти в інтернаті отримують премію. І він, отримавши її, зразу біжить в магазин - купувати молодшим гостинці.
… За словами Оксани Володимирівни, всі діти знаходяться якраз у такому віці, коли їх залюбки усиновлюють. І якщо мама дасть згоду, вони можуть знайти добрих батьків. Однак, малюки цього не розуміють і кожен день виглядають маму. Яка не робить ніяких спроб повернути їх назад.


P.S. Дитячий будинок забезпечений всім необхідним, але допомога ніколи не буває зайвою.
Бажаючі допомогти Хмельницькому дошкільному дитячому будинку спеціального призначення, можуть перераховувати кошти на рахунок:
Розрахунковий рахунок 35423002001768
УДК у Хмельницькій області
МФО 815013 код 23563160.
 

Коментарі:

Вита Марион 08.05.2012 22:27

Ага!!ГГотовится новая партия  детей для продажи за границу!Очень удобно-оговорить одну маму и сразу  4 "души" на продажу.А иначе откуда у "бессеребренного"директора детского дома такая машина?Может "по ночам еще и шьет?"Или на спонсорские деньги?Вообще-то как то однобоко освещена история.4 детей -это не 4 котят прокормить .На-а-амного дороже и труднее,особенно без пособий.Может у какой-то матери -одиночки есть такой опыт,так поделитесь.Или в детской травматологии не лежат дети из полных и обеспеченных семей или никто не видел  "домашних "детей в возрасте3-4 лет,которые в гостях с удовольствием едят руками?Кстати ,автором ,во избежание ответственности перед судом за оскорбление чести и достоинства личности изменен возраст детей,(он меньше на 1 год!)и имя матери,хотя в этом не было необходимости.Не каждая женщина может гордится тем,что выносила и родила четырех здоровый и красивых детей(со слов рядовых работников детского дома)И очень хотелось бы познакомится с мамочками,чьи дети выросли и не кашляли, и не поносили, и не разбивали себе носы ,и всегда хорошо ели,Ау! мамочки!Ответьте!Просто из материнского чувства коллективизма.Как бы вы себя чувствовали,если -бы к вам через день приходила чужая тётя и проверяла ваши кастрюли,ванную,холодильник,правильно ли лежит коврик и какого цвета постельное бельё?Если положить руку на сердце-к каждой из нас можно придраться и не один раз,Но это тема для отдельной статьи.А пока только комментарий:стиль автора замечательный ,но правды только на 30 процентов .Ещё нужно было бы сказать от имени мамы этих детей:"мы обеспечены всем необходимым,но помощь не бывает лишней."И написать номер счёта ...Но мама против.Она не продает своих детей,в отличие от "чужих" теть.

Анна Редельбах 08.05.2012 18:39

це все маячня,я добре і давно знаю цю сім'ю,вже близько 5-ти років,мати дуже хороша,вона завжди відвідує дитячий будинок,приносить дітям ласунків і одяг,адже вихователі будинку всю хорошу одежу забирають своїм дітям,і я не раз приходила з матір'ю до дит будинку,у Віктора гнив палець на нозі близько 2-х місяців і жоден працівник дитячого закладу не цікавився.Дітей забирали на вихідні,діти в дома нівчому не були обмежені,годували їх дуже добре,кожен день діти ласували фруктами,домашнім молоком-яке у дит будинку рідкість.Родина дітей і я також як близький друг сім'ї,намагались поспілкуватись з директором дитячого закладу,безліч дзвінків,незлічувана кількість наших приходів до директора не дала результату,ми близько місяця оббивали пороги і ніхто не міг її побачити,за словами вихователів вона була тяжко зайнята.У Віті 1 травня був день народження,в знак того що вся родина дітей влаштувала йому свято і свято іншим дітям дит будинку я можу надати вам фото.І вся стаття це повний наклеп,якщо ви написали вже статтю,то ви б в першу чергу поцікавились дізнатись правду,про дит будинок і якому не те що бьють,а лупцюють дітей і якщо дитина батькам пожаліється,то вихователь буде до нього ставитись ще гірше і буде відрікатись від дитини.Я б вам рекомендувала опитати дітей з якими в групі перебувають Богданна,Вітя,Тимофій.Чого ви не запитали в них чи приходить до них мама і що вона приносить.Знаєте як болісно на дітей дивитись коли ти приходиш,а вони голодні,коли вони в грязних колготах,коли вони побиті і завжди кашляють.Мати дітей приходила в мед частину і заносила ліки,підгузники,на що лікар дит будинку відповідала"Нам не потрібно,у нас все є!",як діти можуть вилікуватись якщо на місяць на 80 чоловік припадає 1200 грн!Я думаю якщо ви-журналісти підняли цю тему,то ви повинні встановити справедливість у цій справі і побачити іншу строну медалі.Дякую!

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую