ye-logo.v1.2

Замкова виправна: найстаріша колонія області

Історія 18825
Фото: Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області

22 квітня – день утворення Державного департаменту з питань виконання покарань

Цей день вважають своїм професійним святом близько двох тисяч хмельничан – працівників департаменту, які забезпечують відбування покарання понад п’яти тисяч засуджених. У Хмельницькій області діють п’ять виправних колоній: Ізяславська №31, Замкова № 58 (м. Ізяслав), Райковецька № 78 (с.Райківці Хмельницького району), Шепетівська № 98 (с. Климентовичі Шепетівського району), Хмельницька №121 (с. Давидківці Хмельницького району), а також Хмельницький слідчий ізолятор та 25 підрозділів кримінально-виконавчої інспекції. Серед згаданих установ, найстаріша – Замкова виправна.
День минулий – монастир Бернардинців
До найцікавіших історичних архітектурних пам’яток, які збереглися в Ізяславі, належить споруда монастиря Бернардинців, побудованого на початку XVII століття.
У 1602 році князь Януш Заславський заснував римо-католицький монастир для ченців бернардинського ордену і при ньому костьол в ім’я Св. Архангела Михайла. Він побудований на горі над річкою Горинь і навкруги обведений кам’яною стіною. Служив монастир фортецею для захисту від ворога. Є перекази, що він перероблений із давнього замку князів Заславських. Ймовірно, що на місці кляштору колись знаходився православний монастир чи храм з фортецею, які мали тоді звичай влаштовувати князі, особливо Острозькі. В цьому бернардинському монастирі зберегалась Чудотворна ікона Пресвятої Богородиці, яка була святинею князів Заславських.
У 1648 році, під час визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького, монастир був зруйнований, а у 1672 році його відбудував вже новий власник Заславля – князь Павло Сангушко. Він витратив на утримання монастиря значні кошти, завдяки чому цей католицький кляштор став одним із найбагатших на Волині.
Бернардинці були представниками одного з найпоширеніших у середньовіччі чернечого ордену, заснованого у далекому ХІІ ст. Бернардом Клервоським. Ченців цього ордену шанували у всіх куточках Європи за те, що вони гармонійно поєднували водночас велику набожність, богословську мудрість, простоту у спілкуванні та веселий характер. Саме бернардинці мали образ добродушних простаків, що полюбляли смачно попоїсти, могли розповісти цікаву історію або дотепний анекдот, не забуваючи при цьому про норми християнської моралі.
У ХІХ столітті, коли Волинь перейшла під владу Російської імперії, велику кількість римо-католицьких монастирів було закрито, але бернардинський монастир в Заславлі вистояв і продовжував діяти, хоча вже й не мав такої могутності. Записаний він був як Штатний 2-го класу монастир та мав всього вісімнадцять ченців. Проте майновий стан монастиря залишався доволі міцним. За даними 1891 року, «кляштору Заславському були записані значні грошові суми князями Сангушками та іншими волинськими панами. В ньому є портретна галерея, багата бібліотека, яка включає до 5 тисяч томів книг та давніх рукописів…» Слід додати, що маєтності Заславського монастиря включали фільварок із орною землею та сіножатями, млин із ставом та рибною ловлею та монастирську пасіку.
Так безбідно Бернардинський монастир існував до 1921 року. З перших років радянської влади ченців розігнали, майно розграбували, а у святині влаштували в’язницю.
День теперішній – виправна установа
У 1950 році в монастирських приміщеннях була влаштована трудова колонія для неповнолітніх правопорушників (на 200 підлітків), а з 1960 року на її базі створили виправну установу №58. Одразу визначили режимність колонії, а також її основний виробничий профіль –дерево та металообробка. До 1963 року були підготовлені будівлі для утримання засуджених, які визнані судом особливо небезпечними рецидивістами. Ліміт наповнення – 650 осіб, утримання камерне, закрите, побригадне. Контингент більш, ніж серйозний – в установу збирались вершки злочинного світу. Від 1999 року колонія отримала теперішню назву – Замкова виправна №58.
Про сьогоднішній день установи докладну інформацію надала старший інспектор по взаємодії із ЗМІ управління департаменту з питань виконання покарань в Хмельницькій області О.М. Пасічник, яка серед іншого зазначила:
«Сьогодні Замкова виправна колонія є установою максимального рівня безпеки, в якій передбачено утримання засуджених, як у звичайних житлових приміщеннях, так і в приміщеннях камерного типу. В останніх утримують засуджених до довічного позбавлення волі, а також тих, яким покарання у вигляді смертної кари або довічного позбавлення волі замінено позбавленням волі на певний строк. Нині у колонії близько 700 ув’язнених, життєдіяльність установи забезпечує понад 300 працівників департаменту.
Замкова колонія має одну із найбільших в Ізяславському районі виробничих баз. Тут виготовляють металовироби, лісоматеріали, спецвзуття, будівельні матеріали, швейні, столярні та сувенірні вироби. В галузі виробництва колонія займає стійкі позиції на ринках товарів і послуг нашого регіону та держави, й навіть за кордоном. Цікаво, що майже 70% продукції, що випускається, відправляється на експорт. Це, в першу чергу, означає високу якість виробів та їх конкурентоспроможність.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую