ye-logo.v1.2

Хмельницький літературний музей отримав нові цінні експонати

Культура 2949
Гість із Вінниці демонструє листівку, яку поет Леонід Левицький намалював для своєї сестри.
Гість із Вінниці демонструє листівку, яку поет Леонід Левицький намалював для своєї сестри.. Фото: ХОЛМ

Їх на заході до 95-річчя від дня народження поета Леоніда Левицького передав вінницький дослідник його творчості.

Учора в Хмельницькому обласному літературному музеї відбувся незвичний захід — літературний музейний урок “Недоспівана пісня”. Цей захід було присвячено 95-річчю від народження поета і журналіста Леоніда Левицького. Директор музею Василь Горбатюк у вступному слові зазначив: “Період Другої світової війни був особливим для літературного життя України — чимало письменників поклали свої голови за перемогу. Серед них і поет та журналіст Леонід Левицький”. Коротко про життєвий і творчий шлях поета розповіла заступник директора Людмила Данилюк. Попри те, що Леонід Левицький народився на Житомирщині, дитячі та юнацькі роки він провів у різних куточках нашого краю — Теофільському, Ізяславському районах. “Ще з дитячих років у Леоніда Левицького проявилася поетична душа, — розповіла вона. — А в ранні шкільні роки з’явилися і перші вірші, які навіть надрукували в газеті”. Окрім поезії Леонід Левицький захоплювався малюванням — тому його часто порівнюють із Тарасом Шевченком. У школі він вів поетичний гурток, хоча зазвичай гуртками керували тільки вчителі. Поетичний талант розвивався і під час навчання в Києві — сусіди по кімнаті в гуртожитку згадували, що часто по вечорах читали вірші, то Леонід Левицький отримував схвалення найчастіше, але при цьому дуже самокритично ставився до себе і своєї творчості. 

Коли почалася війна, Леонід Левицький добровольцем пішов на фронт, бо вважав: якщо хочеш бути справжнім поетом, то маєш все знати, все відчути. Він був військовим кореспондентом і часто ризикував. Так, в одному з боїв і дістав смертельне поранення 25 грудня 1943 року.
На музейний урок завітав гість із Вінниці Вадим Вітковський. Він свого часу досліджував життя і творчість Леоніда Левицького і написав повість про його життя. Розповівши про власні знахідки, він передав у подарунок музеї кілька рукописів, та добрих два десятки оригінальних світлин із власного архіву, аби їх могло побачити якомога більше людей. “Такі люди, як Леонід Левицький, — подвійні герої: в умовах війни, коли не до віршів, бо треба іти в бій, вони знаходили час для своїх духовних потреб — писали вірші, пісні, чим піднімали бойовий однополчан, — додав дослідник. — Цим вони зробили свій внесок у перемогу”.
Під час уроку звучали поезії Леоніда Левицького у виконанні наукового співробітника музею Олени Ткачук та музичні композиції від студентів Хмельницького музичного училища ім. Заремби.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую