ye-logo.v1.2

Майстер-клас. Великоднє яйце “Курочка та півник”

Культура 6251
Дмитра Скрипника
Для роботи знадобляться:. Фото: Дмитра Скрипника

Нині писанки прикрашають не лише святковий стіл, але й інтер'єр.

 При їхньому оздобленні мало хто дотримується суворих канонічних правил, але традиція дарувати одне одному розмальовані яйця на Великдень й досі популярна в усьому світі. Як прикрасити писанки за допомогою декупажу, розповідає хмельницька майстриня Руслана Коцай.

Для роботи вам знадобиться:

- паперові серветки з малюнком;

- дерев'яна або пластикова заготовка яйця;

- 2 пензлики;

- контур для тканини (використовується для батика);

- ножиці;

- біла та жовта фарба (гуаш або акрил);

- клей ПВА;

- акриловий лак;

- стрічка чи мотузка;

- цвях;

- вода;

- палітра для фарб.


Крок за кроком
1. Вирізати ножицями фрагменти малюнка (чим ближче до контуру, тим краще), які ви плануєте розмістити на своїй писанці, й відділити всі зайві нижні білі шари серветки. У вас має залишитися тонесенький папір із малюнком. Його ви й будете клеїти на яйце. Працювати потрібно дуже обережно, щоб не порвати малюнок.
2. В палітрі змішати жовту та білу фарби (має утворитися світло-жовтий колір). Додати до суміші трохи клею ПВА й знову ретельно перемішати до однорідності.
3. Дерев’яну заготовку пофарбувати двічі сумішшю фарби та клею. Перед цим у центрі яйця потрібно прибити довгий цвях, щоб при фарбуванні його було зручно тримати. Дати добре просохнути. Можна скористатися феном.
4. Далі змочити пензлик клеєм ПВА і, приклавши малюнок до яйця, нанести зверху клей. Просочувати серветку клеєм потрібно добре, щоб її простіше було розрівняти. Складки та пухирці повітря розрівнюються пензликом. Коли малюнок буде повністю нанесений на яйце, його потрібно намастити клеєм ПВА й залишити підсохнути.
5. Останній етап — щоб уся ця краса трималася довше, покрити писанку акриловим лаком (виходить ефект кракелюру й на поверхні утворюються маленькі декоративні тріщинки). Можна зверху для яскравості нанести ще золоту, срібну або бронзову акрилову фарбу або підкреслити малюнок будь-яким контуром. Тобто продовжити розписувати яйце фарбами, взявши приклеєний малюнок за основу, десь тіні додати, десь, навпаки, відблисків.
6. Вкриті лаком яйця залишити сушитися. Потім прикрасити їх стрічками чи стразами, які можна закріпити за допомогою клею. Такі писанки можна розміщувати в красивих великодніх кошиках, дарувати друзям і знайомим.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую