ye-logo.v1.2

Хмельниччина фестивальна: на козацьку історичну реконструкцію до Старокостянтинова, а на костюмований бал до Отрокова

Культура 3745
автора
Дами були у розкішних сукнях. Фото: автора

“Наша дума, наша пісня Не вмре, не загине... От де, люде, наша слава. Слава України!”.

 Ці рядки ще здалеку можна було почути на справжньому історичному святі, що пройшло цими вихідними у Старокостянтинові. Організатором цього дійства виступив кінно-спортивний клуб «Козацький герць». Історична реконструкція розгорнулась на місцевому полігоні, де усі охочі змогли побачити святковий концерт: пісні і танці місцевих колективів, привітання від отаманів області, взяти участь у іграх та різноманітних забавах, але головне поспостерігати за кінними перегонами та ”цвяхом” культурної програми - театралізованим дійством “Захоплення українського села татарами”. Від такого видовища дійсно захоплювало подих. Десяток вершників переодягнених у турецьких яничар, хмарою влетіли в імпровізоване українське село і забрали на чужину молодих дівчат, а серед них і Настю Лісовську - “Хюррем”. Та вже за кілька хвилин безстрашні козаки, які вирушили у погоню за полонянками, повернули їх на Батьківщину.
Та на цьому святкова програма не завершилася. Кінно-спортивний клуб “Козацький герць” на чолі зі своїм отаманом Сергієм Лавровим показали справжні кінні перегони. Коні мчали галопом так, що аж курилося за ними, а один з вершників на цій швидкості встигав зіскочити з сідла, повиснути збоку, перевернутися і повернутись назад. Все триває лічені секунди, а захват від побаченого залишається надовго. Як зазначили самі вихованці клубу, вони поставили перед собою чимало завдань: виховання любові до тварин, до рідної землі, мови, культури, а також покращення навичок верхової їзди, загартування та зміцнення Українського Духу!
Загалом свято пройшло на “ура”, адже крім розважальної програми гостей ще й частували справжньою козацькою кашею, кулішем та рибною юшкою.

 


На гостину до Миньковецької держави

17-18 серпня у селі Отроків вже традиційно пройшов фестиваль лазерного шоу. Цьогорічною темою дійства, організатори обрали – “Феєрію свят”. Під час запланованих екскурсій, усі гості та учасники фестивалю мали змогу побачити діючий млин 1848 р. у с.Кружківці, млин-музей с.Притулівка, скельний монастир ХІ-ХІІ ст., садово-паркову печеру графа Мархоцького та музей у Миньківцях, а також відзначити усі свята року за два фестивальних. Вхід на таке феєричне дійство був тільки у карнавальних костюмах та масках, а родзинкою фестивалю став конкурс на найкращий карнавальний образ. По резиденції графа Ігнатія Сцибор-Мархоцького, а саме її територією проходив фестиваль, ходили стародавні боги, королі та королеви, чортенята та різна живність. Взагалі, сама історія Отрокова — напівміфічна. І здається, що міфи ці пишуться й досі. Село, засноване за офіційною статистикою в 1786 році, вже за кілька років стало мало не столицею примарної Миньковецької держави. Притому, що за деякими переказами, тут ще з литовських часів стояла потужна фортеця, а ще найрозкішніша резиденція графа Мархоцького. Справжнє свято усім присутнім подарував “Аристократичний клуб” з Хмельницького. Талановита молодь, під керівництвом Алли Собчук, перенесла гостей фестивалю на костюмований бал в стилі ХVIII-XIX століття. Танцювальні пари кружляли у запальній кадрилі, віденському вальсі, полонезі та інших національних танцях, проводили невеличкі майстер-класи, а також представили костюми тієї епохи та продемонстрували давні традиції.
А майже опівночі усю графську резиденцію заполонило довгоочікуване лазерне шоу.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую