ye-logo.v1.2

Київська виставка, польська мова, хмельницькі поляки і спільна ідея

Культура 3984

В музеї історії міста Хмельницького розпочала свою роботу оригінальна виставка.

Експонуються світлини архітектурних пам’ятоки Києва, які багато років тому збудував відомий українсько-польський архітектор Владислав Городецький.
В залі звучить дві пісні, які присутні слухають стоячи… На стінах розвішані фото: будинок з химерами, парламентська бібліотека, … і навіть сам архітектор увіковічений у бронзі, з яким кожен може посмакувати каву чи присісти відпочити.
Виставка "Польські акценти Києв та Поділля" проводиться в рамках двадцятої річниці спілки поляків України, з нагоди Дня незалежності, яке Польща відзначає 11 листопада та 150-річчя від Дня народження Владислава Городецького.
До Хмельницького її привезла заслужений працівник культури Польщі та України Вікторія Радік, яка зізналася, що світлин, окрім киян, ще ніхто не бачив.
«Спілка поляків є дуже активною, завжди беруть участь у культурному житті, – зазначила керуюча справами Хмельницького міськвиконкому Людмила Черевченко. – Сприяє тому, щоб ми, українці, з кожним роком відкривали для себе все нові та нові імена відомих поляків, знайомилися із тими людьми, які жили і творили на нашій землі, але про них мовчали, не говорили цілим поколінням про те, що вони жили, творили славу країни і Хмельницького».

«Нічого дивного в тому, що ми стоячи слухали пісні «Перша бригада» та «Рота», – пояснив віце-консул Генерального Консульства Республіки Польща в Україні у Вінниці Дамян Цярціньскі. – Хоча ці пісні не є гімном країни, однак саме вони підіймали польських вояків на боротьбу і підтримували бойовий дух, завдяки якому 11 листопада 1918 року Польща стала незалежною державою».
Виставку можна переглянути у музеї історії міста Хмельницького до 23 листопада.


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую