ye-logo.v1.2

«Якби мав мільйон, витратив би його на популяризацію дерев’яної іграшки», –

Культура 3272

зізнається подільський майстер Семен Тлустий

Семен Тлустий – знаний подільський майстер, відомий не лише в різних куточках України, а й далеко за її межами. А все завдяки своїм яворівським забавкам – барвистим дерев’яним іграшкам, які користуються неабиякою популярністю як у дітлахів, так і в їхніх батьків. Й недарма, адже вони екологічно чисті: виготовлені із природних матеріалів й розписані натуральними фарбами.
Семен Іванович – родом із Лісоводів Городоцького району. Й хоча останнім часом народний умілець мешкає у Хмельницькому, більшість часу проводить у селищі Івано-Франкове Яворівського району, що на Львівщині. Там знаходиться його майстерня з виготовлення дерев’яних заготовок, які стають основою майбутніх забавок. Семен Тлустий майже тридцять років викладав у художньому училищі, але залишив його, щоб цілком віддатись справі свого життя – відродженню й популяризації народної дерев’яної іграшки – яворівської забавки, яка полонила його серце ще у 1972 році. Нині ж без неї не мислить свого життя не лише майстер, а й уся його родина. «Мріємо мати автобус, який переобладнали би у творчу майстерню, прикрашену нашими іграшками, – каже Семен Іванович. – Їздили би селами, щоб люди мали змогу познайомитись із забавками та взяти участь у майстер-класах. Якби мав мільйон, витратив би його на популяризацію дерев’яної іграшки».
Семен Тлустий разом із дружиною Галиною, вірною помічницею та однодумицею, часті учасники різноманітних виставок, ярмарок та етно-фестивалів. А ще вони – бажані гості на майстер-класах, які користуються неабиякою популярністю не лише серед малечі, а й серед дорослих. Й хоча через активний творчий ритм життя та постійні роз’їзди подружжя рідко буває в Хмельницькому, вони завжди знайдуть час, щоб завітати до дітей й привідкрити їм завісу у світ чарівної яворівської забавки. До того ж, навчать основам розпису «вербівкою» – орнаменту у вигляді вербових гілочок.
«Ще ваші бабусі та прабабусі грались такими іграшками, – починає свій екскурс в історію яворівської забавки пані Галина учням 3-Б класу Хмельницького НВК №4, викладаючи на учительський стіл барвисті брязкальця, птахів, коників, свищики, колиски. – Усі вони з – родом із ХVII століття. Але тоді їх не розмальовували, а просто витесували з дерева. Почали ж розписувати фарбами порівняно нещодавно, років сімдесят тому. Їм не шкодять ні дощ, ні вода. Тому, якщо вони потраплять на іграшку, не страшно, – продовжує Галина Василівна, поки пан Степан роздає дітям дерев’яні заготовки янголів, пензлики та наливає фарбу до саморобних палітр із днища пластикових пляшок. – Чи знаєте ви, що у кожної людини є свій янгол-охоронець, який оберігає її від усього лихого? От і матимете ще одного, дерев’яного, якого власноруч розпишете й зможете повішати над ліжечком, чи прикрасите ним ялинку».
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую