ye-logo.v1.2

Хмельничани побачили рідне місто сторічної давнини (ФОТО)

Культура 3909
Дмитра СКРИПНИКА
Фото: Дмитра СКРИПНИКА

Леонід Западенко презентував фотовиставку “Забутий Проскурів”.

Немощені вулиці, одно- і двоповерхові будинки, ошатні дами у довгих сукнях, кавалери з тростинами. Так виглядав Проскурів наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття...
У сучасних хмельничан з'явилася нагода побачити його таким завдяки фотовиставці Леоніда Западенка “Забутий Проскурів”, де представлені репродукції старовинних фотографій нашого міста.
Понад 70 робіт можна умовно об'єднати у три теми: будинки, вулиці міста та його жителі. Якщо на деяких знімках можна впізнати обриси сучасного Хмельницького (наприклад, у вулиці Олександрівській — Проскурівську, а в реальному училищі — міську раду), то інші, наприклад, єврейський квартал чи водяний млин, вже перетворилися на сторінки історії.


“Все почалося з фотографії моїх близьких родичів, зробленої у 1914 році. Мені захотілося побачити місто таким, яким вони бачили його сто років тому. Завдяки сучасним технологіям така можливість з'явилася”, розповідає автор виставки Леонід Западенко. Він відшуковував старі світлини, сканував їх та викладав в інтернеті. Завдяки цьому проекту в хмельничанина з'явилося багато друзів, в тому числі і за кордоном.


Для повного перенесення глядачів в атмосферу провінційного єврейського містечка, яким був тоді Проскурів, під час відкриття виставки лунали тематичні вірші та пісні, ведучі зачитували уривки із спогадів подорожніх про наше місто.
Наприклад, таке: “Грязюка по коліно, є лише одна мощена вулиця, що веде до залізничного вокзалу, і та вся у ямах. Будинки глинобитні, одноповерхові. Красується лише один двоповерховий будинок, що належить цукрозаводнику. Тротуари дерев'яні, але з дуже тонких дощок і слизькі, так що перехожі часто падали...”


Перенестися в атмосферу Проскурова кінця ХІХ – початку ХХ століття можна в музеї історії міста за адресою: вулиця Проскурівська, 30. Виставка триватиме до 17 червня.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую