ye-logo.v1.2

Міжнародний фестиваль стартував із танцюючим диригентом і Шевченком «під музику»

Культура 2618

Міжнародинй фестиваль «Камер фест» стартував сьогодні у Хмельницькій обласній філармонії

На відкриття музичного форуму завітали гості з Києва, талановиті артистки Галя Тельнюк та Леся Тельнюк, які спільно з симфонічним оркестром презентували яскравий мистецький проект «Наш Шевченко». Цього ж дня відзначили 15-річний ювілей нашого Академічного симфонічного оркестру під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Сергія Леонова.
Сьомий рік поспіль фестиваль збирає у філармонії любителів не лише камерної музики, але й симфонії, класики, академічного співу, і навіть опери. Цього року організатори обіцяють здивувати хмельничан не лише класикою, але й новітньою сучасною музикою.
У перший день фестивалю зі сцени лунали пісні у виконанні сестер Тельнюк, які не лише заспівали вірші Тараса Шевченка, але й не обійшли стороною війну в Україні.

За словами артисток: «Кожна нація повертається до свого класика і переосмислює його, роблячи сучасним, проектуючи його спадщину на сучасну арт-площину, відкриваючи нові образи та змісти.

«Тельнюк: Наш Шевченко» – не данина моді. Ми не намагаємося вскочити у тренд. Ми просто визріли для того, щоб заспівати поезію Тараса Шевченка».
Автором музики дванадцяти представлених на концерті композицій є Леся Тельнюк. Ще одну пісню, справжню перлину шевченкової пейзажної лірики «Садок вишневий…», написав видатний український композитор Валентин Сильвестров і присвятив її саме цьому дуету. У подарунок хмельницькій публіці в концерті також прозвучала відома композиція Володимира Івасюка «Я піду в далекі гори» як ніжний спогад про дитячі мрії артисток заспівати її на великій сцені. «І мертвим, і живим, і ненародженим…» Цю пісню, за словами Лесі Тельнюк, сестри озвучили за кілька днів до страшних і кривавих подій на Майдані у лютому 2014 року.
«Не знали ми тоді, що вона стане пророчою, що цей німий плач і стогін вириватиметься із вуст сотень і тисяч матерів, жінок і чоловіків німим криком за дітей», – прокоментувала Леся Тельнюк.

«Шевченко – це любов і всі його пісні про любов», – переконані сестри Тельнюк.

Переповнений любов’ю до своєї справи диригент оркестру Сергій Леонов, витанцьовував чи не кожну мелодію, диригуючи її на сцені, перед музикантами.

На концерті сестри Тельнюк виконали й пісню, яка не відноситься до творів Тараса Шевченка. На завершення програми особливо проникливе та емоційне виконання мала пісня «Повертайся живим», написана спільно з гуртом Kozak System, та «Вір мені» – пісні, присвячені українським воїнам, які зараз на Сході України оберігають наш з вами спокій, щоденно ризикуючи життям.
 

Це був справді вражаючий концерт, що залишив по собі чимало приємних вражень. Темброва краса та надзвичайна єдність голосів, благородне оркестрове звучання та тонка інтелігентна інтерпретація музики диригентом, невимушена атмосфера живого спілкування у дивовижний спосіб перетворили зустріч у сповненому великому залі філармонії на затишний камерний вечір. Кожен з присутніх відчув особисту участь у створенні його особливої містерії, де слово і музика дарують чисту натхненну гармонію почуття.
Як співає серце? Хто був на концерті, тепер це знають. Глибокі, змістовні, неймовірні сестри Тельнюк співали серцем, серцем сповненим любові до України, якою осяяна одвічна поезія Нашого Шевченка. Вечір пісень Шевченка закінчився, але міжнародний фестиваль «Камер фест» триватиме до 10 березня включно.


Ангеліна МОВЧАН, Наталя ТУРОВСЬКА. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую