ye-logo.v1.2

На відкритті персональної виставки 89-річний Михайло Андрійчук читав вірші і пригощав гостей яблуками

Культура 4516

Художник представив авторський погляд на Кобзаря.

У музеї історії міста відкрилася персональна виставка заслуженого художника України Михайла Андрійчука. Митець презентував добре знані на Поділлі картини, присвячені творчості Тараса Шевченка. Це і графічні роботи, і акварелі, і живопис, як окремі роботи, так і картини серій «За мотивами творів Тараса Шевченка», «Шевченко на Поділлі» тощо.


"У Проскурові", 2013 рік.

"Фарисейство", 2002 рік.

«Шевченко жив в пору кріпацтва, коли людину зневажали і жорстоко експлуатували. Таке життя народу близьке мені, хоча я жив вже в іншу епоху, - розмірковує Михайло Омелянович. - Тому часто звертаюся до поезії Шевченка, люблю читати його вірші. І як художник він мені багато підказав, він був визначним графіком».


Картини Михайла Андрійчука — це не просто ілюстрації до творів Кобзаря. Художник прочитав та відчув їх по-своєму та запропонував авторський погляд на творчість Кобзаря.


"Несе Галя воду", 1977 рік.

«Говорити про свою творчість дуже складно, - каже Михайло Омелянович. - Разом з тим, я стою перед вами, наче оголений, адже в творах показую своє бачення події, свої почуття, а тому розкриваю перед вами душу».
89-річний Михайло Омелянович продемонстрував свою гарну пам'ять та ораторські здібності, продекламувавши вірш Тараса Шевченка «Якби зустрілися ми знов...»


Привітати відомого художника прийшли рідні, друзі, колеги та навіть колишні студенти. Серед них — художниця Оксана Мазур та викладач Хмельницької дитячої школи мистецтв Світлана Поворознюк.


Михайло Омелянович спілкується з колишньою студенткою Світланою Поворознюк.

«Михайло Омелянович бачить в кожному доброту, яка є в його серці. Він — дійсно великий учитель, у нього є чому повчитися», - каже Оксана Мазур.
Прийшли і найрідніші люди митця, зокрема, син, також художник, Тарас Андрійчук.
«Батько колись казав: «Моя робота — це хобі». Як на мене, це велике щастя, таке рідко трапляється. Коли він приходить в майстерню, забуває про час, їжу, все інше... Він живе цим», - розповів пан Тарас.


Михайло Омелянович у такому поважному віці виглядає дуже бадьоро, і навіть запевнив відвідувачів виставки, що його найкраща картина ще попереду. Він жваво спілкувався з гостями і пригощав їх яблуками.


На відкритті виставки.

Натомість присутні говорили про необхідність присвоєння Михайлу Андрійчуку звання народного художника та почесного громадянина міста.


Михайло Андрійчук з друзями.

Виставку Михайла Андрійчука «Шевченків світ в буянні фарб, сплетіннях ліній…» можна переглянути до 1 квітня у музеї історії міста Хмельницького (вул. Проскурівська, 30).

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую