ye-logo.v1.2

Сучасні книги про культових українських художників презентували у Хмельницькому

Культура 3857
Павло Гудімов переконаний, що у 21 столітті книги потрібно реформувати
Павло Гудімов переконаний, що у 21 столітті книги потрібно реформувати. Фото: автора

Обидві – у зовсім новому для України форматі.

До Хмельницького привезли книги у новому для України форматі – «книга про книгу». Це дві останні новинки видавництва «Артбук»: «Енеїду Базилевича» – про легендарне видання 1968 року твору Михайла Коцюбинського  з ілюстраціями Анатолія Базилевича, і «Як у тіні» – про книгу «Тіні забутих предків» 1967 року видання, яку ілюстрував Георгій Якутович.

Власне, у цих книгах йдеться про життя і творчість двох українських художників, яких у видавництві наважилися презентувати винятково за однією роботою. Поліна Ліміна, редактор і авторка видавництва, пояснила це тим, що видання з ілюстраціями Базилевича і Якутовського мали величезний вплив на розвиток української графіки.

«З усіх художників, які працювали над «Енеїдою» Котляревського, найпотужніші образи належать саме Анатолію Базилевичу. Його "Енеїда" це зовсім нове прочитання, це ті образи, які згодом отримали народну любов. За цією книгою стояли у чергах, коли вона ще тільки видавалася, а загальний наклад сягнув понад мільйон примірників. Крім того нам була важлива й тема оголеного тіла, тому що Базилевич – один з небагатьох, чиї ілюстрації пропускала радянська цензура», – розповіла Поліна Ліміна.

Новинки презентували авторка Поліна Ліміна і засновник видавництва «Артбук» Павло Гудімов.

«А книга "Як у Тіні" – це спроба подивитися на особу-феномен Георгія Якутовича. Ми зробили це крізь призму проілюстрованої ним "Тіні забутих предків" і фільму Параджанова за цією книгою, в якому художник теж брав участь. І це не просто роботи, це втілення філософських ідей ілюстратора про культуру гуцулів, яку він довгий час досліджував. Георгій Якутович був надзвичайно популярним і надзвичайно визнаним у свій час митцем, але його цінували у дуже вузьких колах.

Таких художників, на жаль, потрібно ще представляти, бо вони й досі залишаються невідомими для широкого загалу. Але їх роботи стали етапними для українського мистецтва, і у цих книгах ми хотіли пояснити, чому це так важливо» – зазначила автор.

Поліна Ліміна розповіла, що книги вийшли невеликим тиражем – лише по тисячі примірників кожна.

Крім біографії художників, у виданнях можна знайти порівняльний аналіз творчості митців зі зразками світового мистецтва, оригінальні ілюстрації до книг, авторські макети та ескізи, розповіді рідних про художників, фотографії з родинних архівів та багато-багато іншого. Складається враження, що видавці зробили величезні наукові дослідження. але Павло Гудімов, засновник «Артбуку», запевнив що це не так, бо «Енеїда Базилевича» і «Як у тіні» це, в першу чергу, мистецькі книги.

Книжкові новинки презентували у арт-центрі «MASLO».

«Книга про книгу виглядає як книжка з картинками, але візуальна книга – це не просто ілюстрована книга, це книга про те, як її ілюстрували. Тобто це історія, це публіцистика, де дизайн і смислова частина стають невід’ємними одне від одного.

Також варто розуміти, що ці видання з’явилася після появи "Facebook", "Twitter", "Instagram", "LiveJournal" і так далі. Тому вони побудовані за принципом користувача інтернету: блоги, чітко розраховані тексти, багато ілюстрацій, неважкі статті… Ми адаптуємо текст і стараємось, щоб інформація була доступною максимальній кількості аудиторії», – пояснив Павло Гудімов.

Після презентації Павло Гудімов розповідав присутнім, чому паперова книга завжди буде актуальною, і ділився, як привчити дітей до такої літератури.

Крім новинок, видавець привіз ще 20 книжок, які вийшли за 10 років існування «Артбуку». І їх усі можна було придбати на презентації.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую