Гаряча тема:
- Війна
Василь Піддубняк: «Я не кабінетний чиновник,
...а звичайний кіномеханік»
ДОСЬЄ: Василь Піддубняк, директор обласної фірми «Кіновідеопрокат».
День народження – 18 листопада 1947 року.
Місце народження – с. Миклаші, Білогірського району, Хмельницької області.
Одружений, має двох дітей та трьох онуків.
Що любить: український кінематограф, спілкування з рідними, смажити шашлики.
Не любить: доноси, жадібність, ледарство.
«Дружина категорично відмовилася брати моє прізвище»
– Розкажіть, з чого, власне, розпочалася «кіношна» історія Василя Піддубняка?
– Раніше кінотеатрів у селах не було, а були кінопересувки. Це така портативна кіноустановка для демонстрації, в основному, вузькоплівкових 16-міліметрових кінофільмів. В комплекті були: кінопроектор «Україна», підсилювач електричних сигналів, гучномовець, автотрансформатор та кінопроекційний екран, який скручувався у сувій. Електричний струм у 60-ті роки у віддалених населених пунктах тільки починав впроваджуватися. Але в мене він був завжди. Це був спеціальний електрогенератор, який працював на бензині. Він заводився корбою і давав електричний струм. Коли я приїжджав з кінопересувкою у село, не потрібно було жодної реклами. Заведу того двигуна – він «дир-дир-дир-дир» на весь світ, і люди вже знають: «ввечері буде кіно». Я обслуговував три села: Сушівці, Миклаші та Водички.
– Саме тоді Ви зрозуміли, що кіно – це ваше?
– Ні, ще раніше. Коли я був десь у 5-му класі, до нас в Миклаші на тій вузькоплівковій апаратурі кіномеханік привіз фільм «Огненные верствы». Я йому допомагав оте все крутити. І, як кажуть, «попав»! Мати і батько мене ледве вдома втримували. 8 класів закінчив і «зв'язався» з цим кіно. Був мотористом, помічником кіномеханіка, потім – кіномеханіком (тобто почав показувати фільми самостійно). Це були стрічки, яких ще навіть в районному центрі не бачили. А в моєму селі їх вже демонстрували. Навіщо я так робив? Тому, що мені дуже подобалася одна дівчина. Її звали Валею...
– Вона оцінила Ваші залицяння?
– Так, сьогодні Валя – моя дружина!
– Підкорили серце дівчини кіноновинками?
– Не тільки. Після фільму завжди були танці. Я встановив динамік на вулиці, і крутив музику до четвертої години ранку. Закохані пари поверталися до своїх домівок під мелодії, які вони щойно чули в кіно. Але це тільки в селі, де жила моя Валя.
– Після таких залицянь вона, напевно, вийшла за Вас заміж, не вагаючись?
– Тільки прізвища свого не хотіла змінювати. Моє прізвище Піддубняк, і в моєї дружини – Піддубняк. Коли ми розписувалися, сільський голова запитав: «Ви хочете взяти прізвище чоловіка?». На що Валя відповіла: «Ні, я хочу залишитися на своєму»!
– Зараз дружині сюрпризи часто робите?
– Я роблю сюрпризи в кінотеатрі «Планета». Ось перед Новим роком обладнали на першому поверсі зручний м'який куточок. Скоро буде ще й кав'ярня. А 18 років тому тут було так страшно, що можна було знімати військові фільми. Ми ж власними руками все ремонтували, шпаклювали, фарбували, виносили мотлох, зібраний роками... Просто я не кабінетний чиновник у кріслі, а звичайний кіномеханік, який з дитинства дуже любить кіно.
– А що це за «зал електронного кіно»?
– Це іще одна наша новинка: нова техніка, японська апаратура, великий екран, зручні крісла, барна стійка, столики...
Приміром, відгуляли молоді своє весілля і хочуть переглянути відеокасету з нього. Вдома тісно і незручно, а тут – в самий раз. Невимушено, з шампанським, ласощами, на м'яких кріслах. Затишно, дешево і сердито.
«Головне – життєвий досвід»
– Василю Арсентійовичу, а як Ви потрапили до Угорщини?
– Працював там технічним інспектором, в складі Південної групи радянських військ. Виконував обов'язки співробітника радянського посольства. Паралельно навчався у вищій профспілковій школі в Ленінграді. Літаком літав на сесії. Відпрацював в Угорщині п'ять років.
– Важко було повертатися додому після «культурного шоку»?
– Дуже важко... Там все було інакше. Зовсім інший рівень життя. Але після закінчення службового відрядження одразу ж на третій день я почав працювати на посаді інженера обласного управління кінофікації, а згодом очолив перший в Україні редакторський кабінет і був головним редактором-методистом обласного управління кінофікації. Я першим створив цей редакторський кабінет. Це була пропаганда передового досвіду в системі кіномережі та кінопрокатів. Ми видавали плакати, передавали досвід роботи різних людей в галузі кіно.
Згодом мене обрали заступником голови облради з туризму й екскурсій, а за п'ять років – головою обкому профспілки працівників культури. А з 1993 року займаю посаду директора обласної фірми „Кіновідеопрокат”.
– А чи є у головного «кіношника» Хмельницького улюблені фільми?
– Я виховувався на традиціях фільмів, у яких були гарні пісні. «Карнавальна ніч», «Роман і Франческа», «Тиша», «Ати-бати, йшли солдати», «В бій ідуть одні старики»... Раніше фільми були іншими, не такими, як зараз. Вони мали життєвий досвід. Після перегляду усе село згадувало його ще з тиждень. А ще індійські фільми: «Квітка в пилу», «Волоцюга». Люди виходили з клубу і плакали. До речі, усі ці фільми в мене в прокаті є. Я їх зберіг.\
«Без жінчиного вина з нашого виноградника та домашнього холодцю не обходиться жодне свято»
– Розкажіть про свою родину.
– Дружина на пенсії. Діти живуть окремо. Дочка Світлана з чоловіком – у Рівному, син Сергій з дружиною у Хмельницькому. Маємо двох онуків. Молодший Юрій навчається на другому курсі художнього коледжу при Академії мистецтв у Львові. У нього дар Божий. Він прекрасний художник і скульптор. Старший навчається на третьому курсі у Тернопільському фінансовому університеті. Андрій – майбутній митник. А ще в мене є маленька онучка Софійка, яка цього року піде у перший клас.
– Як Ви, зазвичай, святкуєте День Василя – свого янгола-охоронця?
– Цього року святкування перенесли на вихідні, адже День Василя припадає на робочий день. Як і кожні батьки, ми з дружиною завжди чекаємо на приїзд дітей та онуків. Коли вони з'їжджаються – не можемо наговоритися. Часто смажимо шашлики. А ще у нас є свій виноградник, тому завжди частуємо дітей домашнім вином.
– Готувати полюбляєте?
– Кухня – це господа дружини. Раніше часто готували національні угорські страви. До прикладу, халаслі – рибний суп. Це короп, зварений, як наша уха, але добре приправлений гострими спеціями. Зараз, здебільшого, – українські: кишку, домашню ковбасу. Ну, і звичайно, жодне свято не обходиться у нас без холодцю.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: