ye-logo.v1.2

У Хмельницькому відкрили ювілейну виставку творів мистецького подружжя Мазурів

Культура 3845

Виставку організувала дочка - Оксана Мазур.

Сьогодні, 17 листопада, у Хмельницькому відкрили виставку творів відомого подружжя Людмили та Миколи Мазурів. Презентували роботи авторів у виставковій залі дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва і присвятили її 70-річчю з дня народження авторів.саме із цього мистецького навчального закладу розпочалась трудова діяльність Миколи Мазура, був час, коли він був його директором.

На відкриття виставки прийшло чимало містян. Це і рідні, і знайомі, і друзі. Були й учні та студенти митців. Згадували подружжя, дивились спеціально підготовлене дочкою Оксаною Мазур, відеоінтерв'ю з ними.

«Батько завжди дивувався, коли на його виставки приходили люди. Казав «ти дивися скільки їх зібралося. Певно я таки цікавий художник», - ділиться спогадами Оксана Мазур. - Це була людина з великим почуттям гумору, дуже світла і дуже радісна. Почав він свою творчість тут. Цей зал побудований при директорстві Миколи Мазура. Прийшов сюди молодим хлопцем, у 20 років. Він вдень викладав, вночі писав живопис, займався керамікою. Є деякі твори, які збереглись. І так склалося тоді життя, що вся родина практично жила в художній школі. Мій брат був малим і катався тут на велосипеді. Зараз він вже дорослий, ліпить гарні скульптури, є народним художником».

За її словами, батьки були досить імпульсивними та темпераментними викладачами. Каже, що навіть давали щиглі дітям, але на те ніхто ніколи не ображався.

На виставці представлені роботи різного періоду

«Батько ніколи не давив на студентів, не казав що роби так як я і все буде дуже добре. Він навпаки, хотів, щоб людина дійшла до себе. Як вони в своїй творчості шукали шлях до себе», - розповідає пані Оксана.

Картини експонують у виставковій залі художньої школи

«У 1968 році молодий хлопець Микола Мазур приїхав до Хмельницького. Тут він зустрів свою дружину Людмилу. Тут вони побрались, народились двійко талановитих дітей. Жили, творили, працювали. Ніколи не зраджували своєї мрії, уподобання, шлях у мистецтві, який вони обрали», - розповідає мистецтвознавиця Людмила Рожко-Павленко.

Чимало містян прийшло на відкриття виставки

За її словами, у 2000 році не стало Людмили Мазур, але ту чарівну паличку від мами перебрала дочка Оксана. У 2015 не стало Миколи. Видатним скульптором став і Богдан Мазур. Каже, це знамення, що така родина продукувала високохудожні твори.

«Часто ідеї в Миколи Мазура народжувались буквально за хвилини. Над деякими мені доводилось думати декілька днів. Як людина він був дуже добрим і прекрасним художником», - розповідає хмельницький живописець та заслужений художник Олександр Гуменчук.

Діятиме виставка до 10 грудня у виставковій залі Хмельницької дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва (вул. Проскурівська, 65). 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую