ye-logo.v1.2

Малюючи світ голкою...

Культура 3470

Розглядаючи картини Ніни Іванівни, не скажеш, що вони вишиті нитками, адже так уміло й майстерно виконана робота!

На її полотнах переливаються різнобарв'ям польові квіти, рясніють зеленню крони дерев, виблискує на сонці вода і зачаровує блакиттю небо. Усі ниточки щільно прилягають одна до одної. Саме тому здається, що картини написані фарбами.

Народилася Ніна Іванівна Гончарук 11 січня 1949 року в с. Видошня Ярмолинецького району Хмельницької області. Родичі майстрині також були талановитими: прадідусь шив чоботи, дядько був ковалем, а мати - швачкою. Тому не дивно, що талант проявився і у маленької Ніни.
Проте, все життя вона працювала фінансистом. Іноді оздоблювала одяг та речі домашнього вжитку. Вже потім пані Ніна отримала змогу більше часу приділяти улюбленому заняттю, тому почала вишивати картини.
5 березня 2004 року відбулася перша персональна виставка майстрині. З того часу вона взяла участь у 134-х виставках, із них 30 - персональних.

Сюжети для своїх творів майстриня бере з усього, що бачить та чує. Нова картина може з'явитися після почутого вірша, нового цікавого знайомства тощо.
Вона не має потреби шукати десь натхнення, адже воно її ніколи не покидає. Шкода тільки, що часу не завжди вистачає.
Вишиває Ніна Іванівна портрети, квіти, пейзажі. Вона вишила також 15 пам'яток Хмельниччини. Жінка зізнається, що пробувала також малювати, займатися батіком. "Але все це не те, не моє", - каже вона.

Майстриня-вишивальниця працює у семи напрямках вишивки. Використовує різні шви: стебловий, петельний, гладь, "рококо", "французький вузлик". Крім того, вона винайшла власну техніку - "дво-тришарову вишивку", якою володіє в Україні лише вона. Використовує Ніна Іванівна муліне, акрилові та шовкові нитки.

Щоразу перед тим, як братися до роботи, майстриня проводить своєрідний ритуал: вмивається, миє руки і читає молитву. Тільки після цього вона починає вишивати.
Вишивальниця має безліч нагород, премій та дипломів. 16 грудня 2008 року Українська Рада Миру вручила їй унікальну нагороду - золоту голку - як лауреату конкурсу "Золота голка України". А ще у 2008-му році пані Ніна перемогла у номінації "Жінка року".

Крім того, Ніна Іванівна - мати двох доньок, які, до речі, також обрали для себе творчі професії, і дбайлива бабуся, яка прагне встигати скрізь. А це у неї вдається. Вона постійно їздить містами України, бере участь у різноманітних виставках. Ніна Іванівна була членом Хмельницької міської спілки жінок-художниць "Дивоцвіт", а тепер є членом спілки Всеукраїнського громадсько-творчого об'єднання "Ексклюзив" (м. Київ), а також - спілки художників України "Золота палітра" (м. Київ).
Роботи Ніни Іванівни знаходяться у приватних колекціях багатьох країн світу.

Талант цієї жінки ще раз дає нам змогу переконатися, що у нашому краї є дуже талановиті люди, які мають щирі серця та чисті душі, адже без цих якостей творити дива неможливо!

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую