ye-logo.v1.2

Хмельничанин розповів, що відбувається за лаштунками середньовічного бою

Культура 2021
Натхненні книгами, організатори середньовічних боїв звернулися до історичного минулого України
Натхненні книгами, організатори середньовічних боїв звернулися до історичного минулого України. Фото: Андрія Заверухи

За словами Юрія Даценка , бій - це спорт.

Чим завершився чемпіонат світу з історичного середньовічного бою «Битва Націй-2017» та чого чекати від чемпіонату у цьому році, а також як ідея мрійників виросла в повноцінне міжнародне змагання, у якому беруть участь більше тридцяти збірних країн світу, розповів 19 квітня під час лекції у книгарні «Є» Юрій Даценко, один з організаторів першого фестивалю середньовічної культури в Україні.

«Усе почалось з … , – Юрій вказує на примірник «Володаря перстнів», що лежить поруч на столі. – Далеких двадцять років тому, коли про інтернет та соцмережі у Хмельницького ще не чули, натхненні неймовірним світом книг Джона Толкіна мрійники збирались біля теперішнього ЦУМу в Хмельницькому. Тоді ми називали себе рольовиками, їздили на полігонні ігри за мотивами «Володаря перстнів» та «Хобіта», що проходили поблизу Києва… Згодом виникла ідея організувати щось подібне уже ближче до Хмельницького. Обрали Меджибізьку фортецю. Однак замість фентезійних книг, вирішили звернутись до історичного минулого України та Середньовіччя в цілому. Про нас дізнались у інших країнах, зацікавлених людей ставало все більше…»

За словами Юрія Даценка, історичний середньовічний бій – це спорт. З травмами, постійними тренування та адреналіном, прагненням до перемогти.

«Меджибізький замок уже не міг вмістити такого напливу учасників, тому аби провести змагання між бійцями з різних країн, ми домовились з адміністрацією Хотинської фортеці, - пригадує він. - Європейські країни досить швидко підхопили нашу ініціативу, адже у кожної з них є власне історичне лицарське минуле».
Так у 2010 році пройшла перша "Битва Націй" в Хотині, тоді учасниками були лише Україна, Росія, Білорусь та Польща. До 2017 року до списку учасників приєднались Німеччина, Італія, Канада, Австрія, США, Ізраїль, Данія, Фінляндія, навіть Китай та Японія та інші.

У «Битві Націй-2017», що проходила у Барселоні вперше за історію заходу перемогла збірна України.
Цьогоріч «Битва Націй-2018» проходитиме з 3 по 6 травня у замку Санта Севера, Італія. Однак, як розповів Юрій Даценко, не зважаючи на здобуту першість, збірна України цьогоріч залишилась без фінансування, тому участь українців у турнірі під питанням.

Автор Андрій Заверуха.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую