ye-logo.v1.2

Три кроки і мінімум мільйон гривень – у Чорному Острові взялися за архітектурні пам’ятки

Культура 4167
Анатолій Бєлєванцев у музеї Леоніда Глібова
Анатолій Бєлєванцев у музеї Леоніда Глібова. Фото: зі сторінки Фейсбук

Що замислили і де братимуть гроші у селищі на такі серйозні проекти.

Зазвичай культура на рівні місцевого самоврядування фінансується якщо не по залишковому принципу, то далеко не у тому обсязі, який необхідний. У Чорноострівській громаді Хмельницького району вирішили по-іншому – розробили програму і передбачили по 300 тисяч гривень щороку лише на заходи по культурі. Принаймні так розповідає головний спеціаліст відділу освіти, культури і туризму Чорноострівської об’єднаної громади Анатолій Бєлєванцев.

- Зараз, на першому плані у нас стоїть питання розвитку закладів культури, клубного типу і бібліотек і музичної школи, – каже Анатолій Васильович. – Минулої осені ми розробили програму розвитку галузі культури на 3 роки, яка охоплює проведення основних фестивалів і свят до календаря сонячного циклу, тобто до народних свят та до державних.

- Минулих вихідних у вас відбувся Всеукраїнський фестиваль «Чорноострівський ярмарок – це теж із програми розвитку?

- У нас, в Чорному Острові функціонує літературно-краєзнавчий музей імені Леоніда Глібова. Він власне і є нашою історичною родзинкою, тому що відомий байкар працював в Чорному Острові півтора роки і найплідніший період його творчості проходив саме тут – він написав 74 байки, 2 пісні та декілька своїх п’єс. «Чорноострівський ярмарок» – це фестиваль народного мистецтва та ремесел, до якого долучилися колективи з інших областей. З одного боку це добре, що ми розвиваємося, з іншого – побачили, що нам не вистачає готелю, який мав би можливість приймати гостей, колективи, які до нас приїздять.

Читайте також: Подорожуємо Хмельниччиною. Богородиця у вишиванці та інші цікавинки Чорного Острова

- Окрім фестивалів Чорний Острів має і архітектурна пам’ятки.

- Лише в одному Чорному Острові ми маємо дев’ять пам’яток архітектури: костел, церква, палац Пшездецьких, ратуша та її заїжджий двір і ще інші. До речі, раніше таких дворів було сім, тому що в XVI столітті Чорний Острів отримав Магдебурзьке право і після Кам’янця-Подільського – це було друге місто, яке мало право на проведення ярмарку. В Кам’янці-Подільському таких ярмарків проводилось 14, а в Чорному Острові 10. Це дуже велика кількість. А вже Проскурів, Ярмолинцях та Меджибожі відбувалося по 2-3 ярмарки. Тому ми хочемо відновити та розвинути нашу культуру, зважаючи на історичні особливості нашої місцевості.

Перший крок, який ми зробили - це селищна рада за 160 тисяч гривень викупила з приватної власності заїжджий двір Ратуші.

Другий - готуємо проектно-кошторисні документації на реконструкцію палацу Пшездецьких та Ратуші. Це дуже величезні кошти, на нього треба мільйони гривень. Зараз ми впорядковуємо документацію.

Третій крок - будемо брати участь у різних грантових програмах та проектах Мінрегіону. Без цього нам не відродити пам’ятки. Якщо рахувати дуже орієнтовно, то на реставрацію Ратуші потрібно понад 500 тисяч гривень, палацу – понад 200 тисяч гривень.

Ще одна величезна родзинка, що в нас є, знаходиться в церкві, це – ікона Божої Матері з вишеньками із XVII століття. На жаль, не всі знають про цю ікону, але вона дуже важлива для жінок, які мріють народити дітей. Є документальні свідчення, що жінки, які ходили до ікони, молилися, невдовзі мали дітей.

- Що передбачає прийнята селищною радою програма розвитку культури? 

- На сесії селищної ради ми затвердили програму розвитку культури, яку розробили на 3 роки. (2018, 2019, 2020 роки). На кожен рік у нас вже закладені кошти – по 300 тисяч гривень, які підуть на фестивалі, придбання матеріально-технічної бази, дні сіл тощо. Ці кошти тільки на розвиток культури. Сюди не входять зарплати працівників культури, комунальні платежі й тому подібне. Це тільки початок реалізації програми. Насправді, до усіх, хто приймає рішення треба доносити, що розвиток культури є вкрай необхідним, бо Чорний Острів це – перш за все історичне місто, яке між іншим, занесене в реєстр малих історичних міст України, тому саме сюди потрібно вкладати кошти. Потрібно розуміти, що це потім повернеться сторицею.

Довідка: Чорноострівська територіальна громада об’єднує 21 село. На території громади діє 18 закладів культури клубного типу, 6 сільських будинків культури, 1 міський будинок культури та 11 клубів. Також діють 11 бібліотек, 1 музична школа, яка має 4 філії у Хмельницькому районі: в Лісових Гринівцях, Гвардійському, Стуфчинцях і Грузевиці.

Читайте також: На відродження старовинної ратуші у Чорному Острові шукають інвесторів
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую