ye-logo.v1.2

Автентичні сукні ціною в автомобіль – як народжувався проект «Нація»

Культура 6288
Показ відбувся сьогодні, 24 серпня
Показ відбувся сьогодні, 24 серпня. Фото: зі сторінки Ксенії Малюкової

Сьогодні до Дня Незалежності України на центральному майдані Хмельницького відбулася презентація авторського проекту Ксенії Малюкової «Нація».

Ксенія Малюкова має на меті відвідати з ним всі регіони України. Суть проекту – показати широкому загалу історію, красу та велич українського аутентичного святкового жіночого вбрання кінця ХІХ початку ХХ століття.
Хмельницький став першим містом, де неймовірно гарні дівчата з типовою українською зовнішністю продемонстрували мешканцям та гостям 40 строїв зі всієї України.

З чого все почалося

Ксенія народилася на Слобожанщині - у Лисичанську Луганської області. У 1979 році разом з батьками переїхала на батьківщину дідуся, який був родом з села Калюс Новоушицького району Хмельницької області. Тому в ній поєдналися Слобожанщина і Східне Поділля, а Хмельниччина стала рідною. З 1979 року займалася народними танцями у ансамблі «Подолянчик». Звідси і любов та повага до українського вбрання. У 2008 році Ксенія переїхала до Києва зі своїми синами, де проживає і зараз. Тому, коли постало питання, де вперше показати свій проект, вона довго не думала – Хмельниччина! І це вже не обговорювалося. Як каже Ксенія, вона везе свій безцінний скарб додому!
Над проектом працювали дуже багато людей, професіоналів своєї справи, з якими її зводило життя.

Рік тому, сидячи у кав’ярні, вона пила запашну каву, роздивлялася гарні краєвиди за вікном і розмірковувала про те, яким буде її нове авто. Тим більше, що гроші на нього у неї були.
Минув рік. Сьогодні у Ксенії Малюкової все ще старе авто, але тепер вона має неоціненний скарб – проект «Нація», в який вона і команда вклали багато сил, енергії, справжньої української, материнської любові та «трішки» грошей з тієї автівки, яку вона так і не придбала…

Її історія розпочалася шість років тому, коли Ксенія вирішила відкрити салон прокату чоловічого та жіночого вечірнього вбрання. За ці роки зібралася величезна колекція брендового одягу. Її костюми, смокінги, фраки прикрашають багато вечірок, реклам, червоних доріжок, весіль, фільмів, премій і фестивалів. Особливою популярністюу неї користуються довгі сукні, бо ж дійсно найгарнішою та найелегантнішою жінка є тоді, коли вбрана у сукню, що підкреслює її красу - і тіла, і душі. Не дарма девізом Ксенії є фраза «З любов’ю зробити життя кожної людини трішечки яскравішим!»

Частинка колекції Ксенії Малюкової

Минав час… Вона ніяк не хотіла зупинятися на досягнутому, постійно хотілося поповнювати колекцію новими ідеями, а любов до старовинного одягу зробила свою справу: вона зібрала непогану колекцію вінтажних речей: сукні, шляпки, намиста, боа, сумочки. Всі ці речі посіли особливе місце в її маленькій майстерні. Популярність ретро-стилю з кожним роком зростає, цікавість до нього не вичерпується десятиліттями. Можливо, так відбувається тому, що ретро, як ніякий інший стиль, дає можливість жінці певною мірою відчути себе актрисою. Жіноча натура - артистична, й зіграти героїню іншої епохи жодна справжня жінка не відмовиться, тому ретро-образи так прийшлися багатьом до смаку.

Щасливі обличчя клієнтів

Найголовнішим двигуном постійних кроків уперед стали щасливі обличчя клієнтів, саме вони штовхають ініціативну і креативну українку – Ксенію Малюкову постійно рухатися уперед. Вона дуже любить зустрічати їх з вечірок у салоні, коли повертають вбрання! Це вже стало справжнім ритуалом! «Я була найкраща у Вашій сукні!», «Я був такий елегантний на вечірці, я ж ніколи не вдягав смокінг, це було вперше, це так круто !» - ось слова вдячних клієнтів. Їй, звісно, приємно чути від них подібні слова, при цьому усвідомлюючи, що все робить правильно! Вона отримує задоволення від справи, якою займається і це для неї найважливіше!

Справи бізнесові йшли добре, але страшна ніч Майдану і події, які відбувалися тоді і продовжують відбуватися нині, повністю перевернули світогляд Ксенії. Хтось, як вона каже, «з вище» дав зрозуміти їй, що треба йти в іншому напрямку. Людям стало більше не до гучних святкувань і пишних церемоній. Тоді і виникла нова ідея - зробити декілька українських аутентичних костюмів. З’явилися перші плахти, які вона пошила сама, зі шматочків машинної вишивки народилися перші сорочки. Все було гарно, але не зовсім було до душі… Щось підказувало їй, що зерно десь близько.

Читайте також: День Незалежності в Хмельницькому: виставка районів, парад на екрані та святкове дійство (ФОТО)

Одного вечора до неї приїхала кума і привезла подарунок: дві тернопільські сорочки із бабусиної скрині. «Їм сто років. Я впевнена, що вони стануть тобі у пригоді», - сказала вона й тихесенько поклала їх на стіл. Ксенія взяла їх в руки та сіла розглядати. По шкірі побігли мурахи, в грудях щось защеміло, вона вперше в руках тримала такі речі. «Я знала, що ці речі несуть в собі якусь таємну енергетику, тоді одразу ж здогадалася, що знайшла своє зерно! Це воно! Це любов з першого погляду! Це душа, вкладена у кожний хрестик, у кожну мережку… І я взялася повертати їх до життя.

Сорочки були такі чорні, що на них непомітно, чи вишиті вони, чи ні… Я сама мало вірила у те, що їх можна буде колись відіпрати і одягнути, але я це зробила!» - згадує вона.

З цього і почалася її колекція справжнього українського одягу, викоханого століттями нашими пращурами. Це явище дуже заворожуюче! І коли ти один раз, з першого погляду закохався у старовинний одяг, то це вже кохання на все життя! Так мрія про нове авто остаточно пішла від неї, як сама каже: у далекі гори та широкі полонини.

Для Ксенії просто колекція - це дуже мало. Вона почала глибоко вивчати історію українського костюма, закохалася у національні строї і створила проект «Нація». І тепер своєю творчістю хоче поділитися з усіма. Побажаємо ж їй та її команді гарного злету, оптимізму, вдячних шанувальників і щедрих меценатів!

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую