ye-logo.v1.2

«Кондитерська лавка» на Проскурівській: світські традиції повертаються

Культура 7463

Ще в першій половині ХХ століття, в тоді ще Проскурові, на центральній ву­лиці Олександрівській було лише два ве­ликі пристойні ресторани на усе повіто­ве місто.

 Один знаходився на залізнич­ному вокзалі, інший – навпроти першо­го проскурівського ілюзіону (кінотеат­ру) «Модерн». Він мав назву «Слон». Як­би стіни могли «говорити», то, на­пев­но, розповіді про цей наймодніший тоді рес­то­ран були б обвіяні легендами…

Ну, хоча б про те, хто на Олександ­рівській, більше ніж 100 ро­ків тому, побудував для ресторану одну з най­красивіших бу­дівель того часу. І хто був власником ресторану «Слон»?
Достеменно відомо те, що у 1908 ро­ці ресторан користувався чималим по­питом. Ну, хоча б тому, що тут пропо­нували найвишуканіші страви того часу... Зокрема, кухня ресторану сла­вилася своїми холодними закусками та кондитерськими виробами. Ка­жуть, що навіть під час громадянсь­кої війни, коли в країні панували го­лод та розруха, тут подавали чорну ік­ру, ананаси та «французькі» еклери. Та, напевно, найголовнішим козирем ресторану довгий час залишався ор­кестр сліпих музикантів з 18 осіб, які щовечора віртуозно грали для відві­дувачів закладу. . .
До речі, у перші роки радянської влади «Слон» так і залишився єди­ним у тодішньому Проскурові ресто­ра­ном. Щоправда, на другому поверсі йо­го приміщення розмістився «Го­тель № 1 міськкомунгоспу»». До речі, са­ме у цьому готелі у вересні 1938 ро­ку зупинилася знімальна група Олек­сандра Довженка, котра знімала дея­кі епізоди легендарного «Щорса».
Згодом готель припинив своє існу­вання, а легендарний ресторан проніс свою спеціалізацію через довгі роки. Звісно, він змінював назву. І навіть  перетворювався на звичайні їдальню та дитяче кафе.
Проте, вже у наш час, колись феше­небельний заклад нашо­го міста на­решті повернув колись при­забутий імідж.
Почнемо з того, що, як і сто з лиш­ком років тому, кожен мешканець ни­нішнього Хмельницького може прид­бати тут запашні кондитерські та хлі­бобулочні «насолодівські» вироби. Зо­крема, «французькі» еклери. Хоч наз­ва закладу змінилася (він іме­ну­ється «Кондитерська лавка»), все ін­ше, тра­диційно вишукане, залишилося.
А віднедавна у «Кондитерській лав­ці» можна не лише смакувати ласо­щами, а й снідати, обідати, вечеряти та проводити свій вільний час у інте­р'єрі, облаштованому на манер почат­ку ХХ століття.
Повноцінний сніданок з кавою, ча­єм або соком у «Кондитерські лавці» коштує 20 гривень. Попива­ючи запа­шний ранковий напій у центрі старо­вин­ної частини Хмельницького, ми­моволі поринаєш у атмосферу доре­волюційно­го Проскуро­ва. Адже у за­клад повернулася забута у радянські часи аура затиш­ного від­почин­ку.
Новий зал, який на­зиваєть­ся «ві­тальнею», відтворює епоху Про­с­куро­ва, коли наше місто входило до скла­ду Російської імперії. Ве­черя у «Кон­дитерській лавці» пере­творюється на тематичний вечір. Лю­бителі класич­ної музики можуть роз­слабитися під «жи­вий» звук фортепіано чи скрип­ки, які тут звучать щовечора. Для поціновувачів класичної літератури є спеціально облаштована букіністич­на лавка. Тобто, все зроблено у кра­щих тра­диціях дореволюційного рес­торану «Слон». Головне: кращий рес­торан колишнього Прос­курова так і не змінив своєї адреси.  

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую