ye-logo.v1.2

Кам'янецька фортеця увійшла в десятку кращих у конкурсі фотографій пам'яток культури для Вікіпедії

Культура 2271
Переможний знімок у Хмельницькій області
Переможний знімок у Хмельницькій області. Фото: wikilovesmonuments.org.ua

Знімок переміг у номінації «Найкраще фото Хмельницької області» 2018 року.

Днями в Києві відбулося нагородження переможців української частини міжнародного конкурсу фотографій пам’яток культурної спадщини для Вікіпедії під назвою «Вікі любить пам’ятки». В українській частині конкурсу цього року було завантажено понад 21 тисячу фотографій. Серед кращих світлин, які відзначили члени журі, фотографія Кам'янець-Подільської фортеці. Автором знімка є Роман Бречко.

«Майже незмінним переможцем у Хмельницькій області є Кам’янець-Подільська фортеця. Фортеця була збудована до часів появи вогнепальної зброї, тому башти замку та міста були повністю кам’яними та мали кам’яні кронштейни і верхи. Якщо говорити про час, коли замок набув вигляду близького до теперішнього, то це середина XVI століття. Саме величезна робота, виконана під керівництвом Йокуба (Іова) Претфуса, надала замку того вигляду, якого він, попри всі перипетії, не загубив упродовж майже півтисячоліття. Опис 1544 року фіксує це вдало віднайдене обличчя замку — зрілої фортифікаційної одиниці. Сучасні дахи башт були прилаштовані, ймовірно, після XIX століття», - йдеться у повідомленні.

Крім перемоги у регіональній номінації, фотографія Кам’янець-Подільської фортеці увійшла в десятку кращих світлин пам’яток культури України 2018, зайнявши шосте місце. Нагадаємо, у 2015 році Кам'янецька фортеця перемогла у конкурсі «Вікі любить пам’ятки».

Як повідомляв сайт «Є» раніше, фотографії синагоги в Сатанові цього року зайняли призові місця у спецномінації «Єврейська спадщина» конкурсу «Вікі любить пам’ятки».

Довідка: Міжнародний проект «Вікі любить пам’ятки» спрямований на створення повної ілюстрованої інформаційної бази про культурний спадок світу; зібрані фотографії будуть використані у Вікіпедії. У 2018 році конкурс вже традиційно відбувся у понад 55 країнах. Цього року в українській частині конкурсу подано фото більше 9 тисяч об’єктів культурної спадщини, понад 1400 пам’яток було сфотографовано вперше. Участь у конкурсі взяли понад 270 авторів, двоє з них є одними з 10-ти найактивніших завантажувачів фото у світі.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую