ye-logo.v1.2

У Хмельницькому відкрили виставку «Монументальна майстерня: 1960-1980 років»

Культура 2468
На виставці представлені графічні аркуші з колекції обласного художнього музею
На виставці представлені графічні аркуші з колекції обласного художнього музею. Фото: автора

До експозиції увійшли графічні аркуші з колекції Хмельницького обласного художнього музею відомих митців минулого століття.

«На теперішній час монументальне мистецтво у містах – мовчазний свідок часу, нагадування про історію, життя людей, про їх ідеали і прагнення. Це колосальна спадщина, яка об’єднує цілі плеяди художників, талант яких розкривається в багатьох видах мистецтва: живописі, скульптурі, графіці», - такими словами завідувачка науково-експедиційного відділу Хмельницького обласного художнього музею Марія Фролова відкрила виставку-проект «Монументальна майстерня: 1960-1980 років», який представлений у стінах музею.

До експозиції увійшли графічні аркуші з колекції обласного музею таких авторів як Ади Рибачук, Володимира Мельниченка, Ернеста Коткова, Івана Остафійчука, Володимира Бовкуна, Миколи Малишка, Олександра Будовика, Євгена Безніска, Людмили Ястреб, Віктора Маринюка, Миколи Мазура, Михайла Андрійчука та інших.

На виставці представлені роботи Івана Остафійчука, які були надруковані у збірці Василя Стефаника «Вона – земля».

«Період 1960-1980 років став найбільш плідним у пошуках творчої манери професійними митцями та в розвитку художньої промисловості. Монументальні мозаїки, вітражі, сграфіто – достеменно не відомо, скільки таких пам’яток у нас є та вони створювалися. Разом з цими творами зникає пам'ять про монументальні роботи видатних українських художників, творчість яких давно стала здобутком загальнонаціонального значення. Відстежувати такі випадки досить складно, адже монументально-декоративне мистецтво минулого століття не достатньо досліджене в Україні. Саме тому дана виставка спрямована не те, щоб нагадати хмельничанам та гостям міста, що монументальне мистецтво минулого століття – це колосальна спадщина, яку нам залишили цілі плеяди художників і яку нам не варто забувати», - розповіла Марія Фролова.

Серед експонатів виставки є робота Івана Остафійчука «Аркан», яка створена у 1965 році.

Переглянути виставку-проект «Монументальна майстерня: 1960-1980 років» можна буде до 1 квітня у Хмельницькому обласному художньому музеї (вул. Проскурівька, 47).

Читайте також: У Хмельницькому презентували книгу мозаїк минулого століття

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую