ye-logo.v1.2

Прем’єра фільму «Крути 1918»: роль контррозвідника УНР зіграв учасник АТО з Хмельницького

Культура 6657
Вже завтра фільм вийде у прокат у кінотеатрах Хмельницького
Вже завтра фільм вийде у прокат у кінотеатрах Хмельницького. Фото: з Фейсбук-сторінки фільму "Крути 1918"

Хмельничанин Олександр Абаєв поділився враженнями від зйомок.

Вже завтра, 7 лютого, в Україні відбудеться прем’єра українського історичного фільму «Крути 1918» режисера Олексія Шапарєва. Кінострічка знята за реальною історією бою на залізничній станції Крути взимку 1918-го року.

«На тлі доленосних подій в країні двоє братів Андрій і Олекса Савицькі закохуються у прекрасну Софію. Більшовики підступають до Києва, місто наповнене «червоними» агентами. Уряд УНР кидає на боротьбу з ворогом усі боєздатні частини армії, включно з юнкерами і студентами. Чотири сотні юнаків, серед яких Андрій і Олекса, стають проти 4-тисячного добре озброєного війська», - ідеться в описі сюжету фільму.

Серед акторів, які взяли участь у зйомках фільму, хмельничанин Олександр Абаєв. Чоловік з позивним «Хан» про захист України знає не з чуток. Сотник 1 сотні Самооборони Майдану, нагороджений орденом «Народний Герой України», кавалер ордена «За Мужність», ордена Слави, нагрудного знаку «За заслуги перед Збройними Силами України» Олександр Абаєв зіграв контррозвідника УНР Набоку.

Про роботу на знімальному майданчику та плани на майбутнє актор Олександр Абаєв розповів журналісту сайту «Є».

Розкажіть про персонажа, якого ви зіграли у фільмі «Крути 1918». Хто такий Набока?

- Набока – це реальний персонаж. У фільмі я граю офіцера контррозвідки українських націоналістів. У сюжет цей персонаж введений як контррозвідник і ад’ютант генерала Савицького. Генерал – це вигаданий в фільмі образ, але він був потрібний для повноти образу і сюжетної лінії. Набока – людина, яка грає одну з головних ролей в шпигунській сюжетній гілці. Вдень – він офіцер, світська людина, а вночі – контророзвідник.

На скільки важко було перевтілюватися в героя, зважаючи на ваш військовий досвід?

- Після служби в Збройних силах і служби в АТО, за великим рахунком, це було не дуже важко. Велику відповідальність відчував у тому плані, що я грав реального персонажа. Треба було відтворити життя людини, якої вже немає. Це велика честь і не хотілося щось спаплюжити. Готуючись до ролі, я читав праці, архіви. Шукав всі можливі відомості про офіцерів того часу, щоб грати гідно.

Як проходила робота на знімальному майданчику. Були курйози?

- Було важко, бо зйомки проходили взимку. Якраз у ту пору, коли дійсно відбувалися події під Крутами. Ми знаємо що таке мінус 20, снігу по коліна, дме вітер і мокро. Було максимально наближено до реального, як воно було. Багато є яскравих моментів, але не всі вони увійшли до фільму через монтаж, правки, таймінг. У півтори години неможливо вкласти все, що було знято і прописано в сценарії.

Як вважаєте, все вдалося? Задоволені результатом?

- Повторюся, був би більше задоволений, якби був більший хронометраж. Роботи було вкладено набагато більше, ніж це буде видно на екрані. Але така в нас робота: ти віддаєшся на 101%, а потім режисер монтажу, сценарист бачить трохи по-іншому.

Ви вже знімалися раніше в декількох фільмах, так?

- Я мав досвід в фільмі «Позивний Бандера», в серіалі «Гвардія». Знімався у документальному фільмі «Перша сотня» про події на Майдані.

Подобається дивитися фільми за вашої участі?

- Фільми з власною участю дивишся критично. Якщо знаєш, як воно мало бути. Пам’ятаєш, як ти це бачив, будучи на майданчику. Дивишся на екран очима оператора і режисера монтажу з критичної точки зору. Думаєш, тут можна було зіграми краще.

Є плани на майбутнє стосовно акторської кар’єри? Запрошують на зйомки нових фільмів?

- Пропозиції є, але це залежить не лише від актора, але і ринку. Є декілька пропозицій щодо серіалів, повнометражних фільмів. Зазвичай, є режисер, який хоче зняти фільм, є сценарій гарний, але немає грошей на реалізацію. Кіно – то досить коштовна річ, а тим паче в наших реаліях.

Але ж в Україні останнім часом почали активно знімати фільми, регулярно виходять нові кінострічки.

Як мінімум, кіно почало зніматися. Стали трохи виділяти на нього кошти. Але в нас доволі багато талановитих людей, кожен хоче відзняти своє. І є дійсно гарні матеріали. Але на всіх не вистачає грошей. Деякі гарні ідеї можуть рубатися під корінь. Тому що через обмеженість бюджету кіно подекуди знімається не так, як хочеться, і хороша ідея просто вмирає.

Фото: з фесбук-сторінки фільму "Крути 1918"

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую