ye-logo.v1.2

У Хмельницькому презентували виставку картин самчиківського розпису

Культура 3267
В обласному центрі відкрили виставку «Самчиківський розпис – диво Хмельниччини»
В обласному центрі відкрили виставку «Самчиківський розпис – диво Хмельниччини». Фото: автора

Виставка триватиме до кінця лютого.

Сьогодні, 6 лютого, у музеї історії міста Хмельницького відкрили виставку «Самчиківський розпис – диво Хмельниччини». В експозиції 34 роботи п’яти майстрів «Самчиківки», які багато років працюють у цьому мистецькому напрямку.

«Розпис наш відомий в Україні й поза межами. Ще у шістдесятих роках минулого століття розпочались роботи над дослідженням розпису. Саме у селі Самчики Старокостянтинівського району ми створили своєрідний осередок розпису. "Самчиківка" самобутня, відрізняється від всіх відомих. Цей вид мистецтів цікавий тим, що ми пишемо українську природу, але не справжню, а трохи стилізовану і спрощену», - каже майстер Самчиківського розпису Віктор Раковський.

Додає, що разом із колегами створюють різні цікаві композиції, які притаманні українцям, - «дерево життя», «світове дерево», «райське дерево». В основі їх можуть бути квіти, птахи, люди тварини. Серед кольорів домінують жовтий, зелений, синій, червоний, а фіолетовий, коричневий і чорний - це кольори доповнювачі.

В експозиції більше 30 робіт

«Пишемо завжди трошечки незграбно, тому що це основний аспект розпису, щоб було видно руку не професійного художника, а народного майстра. Загалом перспективи для "Самчиківки" дуже великі», - стверджує Віктор Раковський.

Майстри самчиківського розпису продовжують передавати свої уміння

За його словами, зараз він разом із іншими майстрами навчають розпису дітей у Самчиках та організовують такі заняття по Україні. Майстер каже, з дітьми йому дуже подобається працювати, адже в них сприйняття світу зовсім інше й інколи вони можуть зобразити композиційно сильні роботи.

Виставка триватиме до 28 лютого

Власне, щоб передати своє уміння майстри «Самчиківки» після офіційного відкриття виставки організували майстер-клас.

 

Для учнів провели майстер-клас

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую